O zmene jazyku za posledné desaťročia sa budeme rozprávať s doktorkou Sibylou Mislovičovou.
Jazyk sa mení tak, ako sa menia jeho používatelia. A na tých mali posledné desaťročia veľký vplyv nové technológie. Ako sa teda jazyk zmenil za posledných tridsať rokov? Čo zaujíma používateľov jazyka v súvislosti so slovenčinou a prečo? Aký vplyv majú sociálne siete a zahraničný obsah, s ktorým sa dennodenne stretávame? V prednáške budeme hovoriť aj tom, či majú ľudia problémy s preberaním nových slov, ako aj s novými spôsobmi komunikácie.
Na tieto a mnohé ďalšie otázky budeme hľadať odpovede v decembrovej Vedeckej cukrárni, ktorá sa uskutoční v utorok 23. januára od 9.00 – 11.00 hod. v konferenčnej miestnosti Centra vedecko-technických informácií (CVTI SR).
Otázky pre prednášajúcu môžete zasielať e-mailom na vnd@cvtisr.sk do 22. januára 2024. Videozáznam z podujatia bude neskôr zverejnený na YouTube CVTI SR.
O prednášajúcej
PhDr. Sibyla Mislovičová je pracovníčka Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV, v. v. i., v Bratislave. Venuje sa výskumu súčasného slovenského jazyka, najmä v oblasti jazykovej kultúry, terminológie, jazykového poradenstva, ako aj sledovaniu problémových pravopisných a gramatických javov z hľadiska profesionálnych i bežných používateľov súčasnej slovenčiny. Je vedúcou oddelenia jazykovej kultúry a terminológie a hlavnou redaktorkou časopisu Kultúra slova. Verejnosť ju pozná vďaka jej rozsiahlej popularizačnej práci, najmä z relácie Slovenčina na slovíčko v RTVS. Okrem iného aj prekladá, prebásňuje a píše knihy pre deti.
Čo je Vedecká cukráreň?
Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri Centre vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) v Bratislave oslovuje vedcov odborníkov, ktorí vedia študentom populárnou formou a jednoduchým spôsobom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a v technike. Vo Vedeckej cukrárni sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy Vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá približne 90 minút (45 minút vystúpenie vedca a 45 minút diskusia).
Zdroj: CVTI SR
(JM)