Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Video: Kde všade v našom tele nájdeme DNA?

VEDA NA DOSAH

DNA, deoxyribonukleová kyselina, predstavuje jednu z najväčších molekúl v našich bunkách. Jadrá našich buniek však nie sú jediným miestom, kde nájdeme DNA. Kde všade sa ešte nachádza? Prečo je potrebné ju stále skúmať? Máme v tele aj DNA, ktorá nie je naša?

DNA pozostáva z 3 miliárd písmeniek, nukleotidov, v jadrách sa nachádza v podobe 23 párov chromozómov. Jej význam je dôležitý, pretože predstavuje akési dátové úložisko našej genetickej informácie. Navyše vďaka novým technológiám ju dnes dokážeme celkom dobre čítať, vďaka čomu dokážeme odhaliť napríklad hroziace ochorenia. Zároveň v nej nájdeme dôkazy o našej histórii. Nielen to, kto sú naši rodičia, ale aj to, čo máme spoločné s baktériami.

Kto je Tomáš Szemes

RNDr. Tomáš Szemes, PhD. sa špecializuje na čítanie DNA metódou, ktorej sa hovorí sekvenovanie. Vo Vedeckom parku Univerzity Komenského je vedúcim Centra genomiky a bioinformatiky. V roku 2006 založil s kolegami technologickú start-up firmu Geneton, ktorá sa venuje výskumu a vývoju metód pre biomedicínu. V súčasnosti tu pôsobí ako riaditeľ pre výskum a vývoj. Spolu s tímom je autorom nového testu Trisomy test, ktorý sa stal nielen na Slovensku súčasťou klinickej starostlivosti tehotných žien. Je spoluautorom európskeho patentu a ďalšie dva patenty má podané.

Čo je Vedecká cukráreň

Vedecká cukráreň je pravidelná séria stretnutí žiakov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. Študenti môžu osobne v neformálnej a priateľskej atmosfére stretnúť odborníkov, ktorí vedia hovoriť populárnou formou a jednoduchým spôsobom o vede a výskume.

(OG)

Foto a video: CVTI SR

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky