Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Slovensko sa konečne dostane na genetickú mapu sveta

VEDA NA DOSAH

Biobanka Medixbank skúma, na aké ochorenia sú Slováci náchylní a čo majú v genetickej výbave.

DNA vytvarované z ľudí. Zdroj: iStock.com/TanyaJoy

Ilustračný obrázok. Zdroj: iStock.com/TanyaJoy

Slovensko sa konečne dostane na genetickú mapu sveta. V laboratóriách biobanky Medixbank v Nitre prebieha projekt sekvenovania národného genómu. Vedci tu analyzujú DNA viac ako 1300 osôb z celého Slovenska. Rozsiahly výskum odhalí, aké genetické varianty sú medzi nami Slovákmi prítomné, na aké ochorenia sme náchylní a aké liečivá budú u nás fungovať efektívnejšie alebo, naopak, ktoré by mohli poškodiť naše zdravie.

„Projekt ľudského genómu bol vo svete založený pred 30 rokmi. Odvtedy preskúmalo gény svojich obyvateľov viac ako 40 krajín. Tento rok sme konečne odštartovali výskum aj na Slovensku. Projekt Slovenský Genóm je unikátny v tom, že nám umožňuje lepšie porozumieť genetickým predispozíciám slovenskej populácie na rôzne ochorenia. Zjednodušene povedané, čo sa skrýva v našich génoch a aké zdravotné riziká nám hrozia,“ vysvetľuje vedúca projektu RNDr. Michaela Hýblová, PhD.

Prvé výsledky budú známe do konca tohto roka. Poznatky z výskumu budú kľúčové pre rozvoj personalizovanej medicíny na Slovensku a poskytnú odborníkom cenné informácie o príčinách chorôb. Všetky zaujímavé zistenia a nové informácie o genetickej výbave Slovákov budú postupne zverejňované.

„Výsledky nám pomôžu v presnejšej diagnostike a cielenejšej liečbe optimalizovanej na základe genetických profilov. Budeme môcť nielen zlepšiť zdravotnú starostlivosť v nemocniciach, ale vďaka týmto informáciám môže každý z nás zmeniť prístup k prevencii. Ak vieme, že sme ako Slováci náchylní na určité ochorenie, vieme mu aj predchádzať, napríklad cielenou zmenou životného štýlu alebo zvýšenou účasťou na konkrétnych preventívnych prehliadkach,“ dodáva Hýblová.

Holografický obraz DNA v rukách vedca. Zdroj: iStock.com/Jacob Wackerhausen

Holografický obraz DNA v rukách vedca. Zdroj: iStock.com/Jacob Wackerhausen

Nové perspektívy biomedicínskeho výskumu

Rozsiahly projekt prebieha v biobanke Medixbank, ktorú zriadila nezisková organizácia Medirex group academy. Expertné pracovisko zbiera, spracúva a uchováva biologické vzorky, pričom sa špecializuje primárne na tekutiny – krv, moč a stolicu. S takmer 30 000 vzorkami od viac ako 4 600 dobrovoľných darcov predstavuje biobanka v Nitre unikátnu platformu štúdia a liečby širokého spektra ochorení. Vedcom a lekárom slúži ako neoceniteľný zdroj. Tí môžu vzorky použiť pri svojej práci, skúmať príčiny chorôb, vyvíjať nové diagnostické metódy a hľadať účinnejšie spôsoby liečby.

Naša zbierka zahŕňa vzorky krvi, tkanív, DNA a iných biologických materiálov.

„Naša zbierka zahŕňa vzorky krvi, tkanív, DNA a iných biologických materiálov,“ upresňuje koordinátor biobanky RNDr. Andrej Minich, PhD. „Zameriavame sa najmä na civilizačné ochorenia ako cukrovka a zápalové ochorenia čriev, ale máme i rozsiahle kolekcie vzoriek súvisiace s onkologickými a infekčnými ochoreniami vrátane ochorenia COVID-19. Taktiež zbierame vzorky aj od zdravých ľudí, ktoré sú kľúčové pre porovnávacie štúdie.“

Medixbank ponúka komplexné služby pre biomedicínsky výskum, okrem iného pomáha výskumníkom s plánovaním a riadením ich štúdií. V spolupráci s autormi štúdií zabezpečuje biobanka prípravu dokumentov pre etické komisie, samotné podanie a nastavenie procesov od zberu vzoriek až po ich uskladnenie.

Holografický obraz ľudského tela a orgánov. Zdroj: iStock.com/KTStock

Holografický obraz ľudského tela a ľudských orgánov. Zdroj: iStock.com/KTStock

Lepšia diagnostika a liečba

Všetky vzorky sú uchovávané podľa najprísnejších medzinárodných štandardov. „Používame špeciálne mraziace boxy a sofistikovaný softvér na správu dát, aký využívajú elitné svetové biobanky. Vysoká úroveň bezpečnosti je základom udržania etických zásad pri výskume a zároveň chráni práva a súkromie darcov vzoriek.“

Biobanka poskytuje okrem zberu a uchovávania vzoriek aj ich analýzu. „Robíme nielen štandardné analýzy v oblasti biochémie, hematológie, genetiky či cytológie, ale aj pokročilé experimentálne analýzy génov, proteínov a metabolitov. Zriadili sme nové expertné pracovisko prístupné pre všetkých záujemcov, ktorí majú záujem o analýzy svojich vzoriek. V biobanke Medixbank poskytujeme kompletný proces od analýzy až po výstup vo forme štruktúrovaných dát,“ hovorí Minich.

Medixbank spolupracuje s 27 klinikami a 84 lekármi z 12 medicínskych odborov. Aktívne buduje partnerstvá s inými biobankami na Slovensku a v Európe, ako aj s výskumnými inštitúciami doma i v zahraničí vrátane slovenských univerzít, Slovenskej akadémie vied, Karlovej univerzity v Prahe a zdravotníckych zariadení, ako sú Univerzitná nemocnica v Bratislave, Národný onkologický ústav v Bratislave, Východoslovenský onkologický ústav v Košiciach a mnohé ďalšie. Spoločne tak vytvárajú unikátne prostredie, v ktorom využívajú vzorky, dáta a v ktorom si vedecké tímy navzájom medzi sebou vymieňajú odborné skúsenosti.

„Vedcom sme vydali už viac ako 3 000 vzoriek na ďalší výskum,“ dodáva koordinátor Andrej Minich. „Sme otvorení spolupráci s akýmikoľvek inštitúciami, ktoré realizujú výskumné projekty. Spoločne dokážeme posunúť medicínsky výskum na Slovensku na vyššiu úroveň a priniesť pacientom nádej na presnejšiu diagnostiku, účinnejšie lieky a terapie.“

Zdroj: TS Medixbank, Medirex group academy

(LDS)

 

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky