Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Európska noc vedy 2024: Pri riešení najväčších výziev nás môže spojiť veda

VEDA NA DOSAH

Noc vedy opäť prináša novinky a informácie zo sveta výskumu a inovácií bližšie k ľuďom. Sprievodné podujatia pripravilo aj CVTI SR.

Stánok CVTI SR.

Stánok CVTI SR. Zdroj: CVTI SR/M. Zelenák

tento piatok 27. septembra 2024 sa bude konať Európska noc vedy (ENV). V poradí 18. ročník najväčšieho vedeckého festivalu na Slovensku opäť inšpiratívnym spôsobom prepojí vedcov a výskumníkov so širokou verejnosťou. S novým názvom nadväzuje na úspešnú tradíciu podujatia Noc výskumníkov.

Návštevníci majú možnosť zúčastniť sa na rôznych odborných prednáškach, interaktívnych workshopoch, skutočných vedeckých experimentoch a iných sprievodných podujatiach. Organizátormi podujatia sú Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA), Euractiv, Centrum vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) a Slovenská akadémia vied (SAV).

V piatich mestách na Slovensku

Noc vedy je jediný festival, ktorý sa koná súčasne v piatich mestách na Slovensku. V Bratislave sa bude konať v Starej tržnici a v ďalších sprievodných lokalitách, no festival Noc vedy privítajú aj Banská Bystrica, Žilina, Poprad a Košice. Podrobný program jednotlivých miest si môžete pozrieť tu.

27Sep
Noc vedy 2024. Zdroj: nocvedy.sk
CVTI SR, Festival | celé Slovensko

Európska noc vedy 2024

Európska noc vedy je najväčším vedeckým festivalom na Slovensku, ktorý inšpiratívnym a jedinečným spôsobom prináša novinky a informácie zo sveta...

Hlavnou témou je Komplexita

Výzvy, ktorým čelí naša spoločnosť, presahujú jej jednotlivé časti a podľa organizátorov je potrebné aj prostredníctvom vedy celistvo nahliadať na komplexné javy. Hlavnou témou Európskej noci vedy 2024 je Komplexita.

Výskumníci budú verejnosti prezentovať najnovšie technologické novinky, ktoré nám nielen uľahčujú život, ale predovšetkým pomáhajú zvrátiť nepriaznivé trendy globálneho vývoja.

Centrum vedecko-technických informácií SR ako jeden z organizátorov Európskej noci vedy (ďalej len ENV) podporuje festival hneď niekoľkými sprievodnými podujatiami.

Diskusie a prednášky

Hosťom septembrovej Vedy v CENTRE bude RNDr. Ján Madarás, PhD., s ktorým budeme hovoriť o teórii katastrofy. Vysvetlí nám, ako možno predpovedať prírodné hrozby a čo všetko vstupuje do komplexity ich vzniku.

26Sep
Banner k podujatiu Veda v CENTRE na tému Teória katastrofy – vznik prírodnej hrozby. Prednášajúci: RNDr. Ján Madarás, PhD.
CVTI SR, Prednáška | Bratislava

Teória katastrofy – vznik prírodnej hrozby

Kde a kedy sa prednáška uskutoční Vo štvrtok 26. septembra o 17.00 hod. v CVTI SR na Lamačskej ceste 8A...

Prednáška sa bude venovať tomu, čo všetko môžeme urobiť, aby sme katastrofám predišli, no dozvieme sa aj to, prečo sú prírodné hrozby pre Zem prospešné a ako sa ich prostredníctvom naša planéta revitalizuje.

Veda v centre a digitálne puzzle

Stánok CVTI SR s názvom Veda v centre bude umiestnený v Starej tržnici v Bratislave. Zamestnanci CVTI SR v ňom návštevníkom priblížia aktivity inštitúcie. Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti (NCP VaT) si pre všetkých záujemcov, či už malých, alebo veľkých, pripravilo zábavné hry a interaktívne hlavolamy.

Vo vedomostnom kvíze s redakciou obľúbeného časopisu o vede a technike Quark sa bude súťažiť o skvelé ceny. Špecialitou pre návštevníkov je drevené puzzle so zvieratkami a chemickými prvkami, ktoré sa po správnom zložení rozpohybujú ako digitálna animácia.

Animácie

Odbor propagácie vedy a techniky CVTI SR zabezpečil animáciu digitálnej kvetiny (vizuálu ENV 2024) pomocou rozšírenej reality. Animácia na tričkách organizátorov a prezentujúcich v stánkoch bude propagovať hlavné benefity tohtoročnej Noci vedy. Návštevníci a organizátori podujatia budú vedieť rozhýbať digitálnu kvetinu na tričkách pomocou aplikácie Artivive v telefónoch v rámci všetkých piatich miest na Slovensku.

Workshopy a laserová šou

Zážitkové centrum vedy Aurelium pozýva na celodenný program SPOLU plný workshopov, upcycling aktivít a prednášok, ktorý zakončia večernou Laser show a prehliadkou Teslovho sveta. Hlavnou témou prednášok budú včely. Prednášky sa budú venovať aktuálnym témam: mikroplastom, biodiverzite a tomu, čo všetko včely dokážu a človek nie.

27Sep
Aurelium Spolu – Európska noc vedy
CVTI SR, Exkurzia, Prednáška | Bratislava

Aurelium Spolu – Európska noc vedy

Pozývame Vás do Aurelia na akciu Aurelium Spolu – Európska noc vedy. Môžete sa tešiť na prednášky a spolu vytvoríme...

Múzeum špeciálneho školstva v Levoči pripravuje zážitkovú prednášku s diskusiou na tému Prečo každým nádychom starneme? o oxidačnom strese a jeho prienikoch do viacerých vedných disciplín. Zložitosť a vzájomnú previazanosť procesov prebiehajúcich v našom tele na pôde múzea predstavia mladé výskumníčky z Levoče Alexandra Gavulová a Simona Srnková.

27Sep
Proces starnutia. Zdroj: iStockphoto.com
CVTI SR, Prednáška, Workshop | Levoča

Prečo každým nádychom starneme?

Múzeum špeciálneho školstva v Levoči bude v rámci podujatia ENV hosťovať dve bakalárky – Alexandru Gavulovú a Simonu Srnkovú, ktoré...

CVTI SR zrealizuje v bratislavskom V-klube aj workshop Vyskúšajte si občiansku vedu – aj vy sa môžete zapojiť do výskumu!, v rámci ktorého budú prezentovať projekty Bratislava City Nature Challenge, Slovenská Flóra a Vtáčia hodinka.

Občianska veda zapája verejnosť do výskumu. Vedcom prináša množstvo dát, ktoré by sami nedokázali získať a verejnosti zasa atraktívnu a praktickú formu vzdelávania sa a príležitosť na zmysluplné trávenie voľného času. Na workshope si predstavíme rôzne podoby občianskej vedy vo svete aj na Slovensku.

Vstup na Európsku noc vedy je pre všetkých účastníkov zadarmo. Prednášky a celý festivalový deň z bratislavskej Starej tržnice bude dostupný aj online na sociálnych sieťach ENV.

Zdroj: TS CVTI SR

(zh)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky