Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Niektoré ihličnany odolávajú podkôrnemu hmyzu v meniacej sa klíme

VEDA NA DOSAH

Ekológovia SAV získali milióny eur na projekt, ktorý bude riešiť tému odolnosti ihličnatých stromov proti napadnutiu podkôrnym hmyzom.

Pohľad na pohorie z lesa. Zdroj: iStockphoto.com

Ihličnatý les. Zdroj: iStockphoto.com

Ekológovia Slovenskej akadémie vied (SAV) získali milióny eur na projekt financovaný v rámci programu Plán obnovy a odolnosti SR. Dvojročný projekt bude riešiť tému odolnosti ihličnatých stromov proti napadnutiu podkôrnym hmyzom. V kontexte globálnej zmeny sa totiž frekvencia a závažnosť poškodzovania lesných ekosystémov hmyzom zintenzívnili.

„Výskum, ktorý začíname, bude technologicky a kvalifikačne náročný. Najskôr musíme konsolidovať a rozvinúť tím. Získaním modernej infraštruktúry zriadime nové laboratórium na dendroekologické výskumy a zmodernizujú sa a dovybavia sa existujúce laboratóriá. Rozšírený výskumný tím má byť tiež schopný uchádzať sa aj o ďalšie prostriedky z európskych projektov, o ktoré budú žiadať excelentní riešitelia,“ uviedol koordinátor Rastislav Jakuš z Ústavu ekológie lesa SAV (ÚEL SAV), v. v. i.

Vedci z ÚEL SAV, v. v. i., získali projekt na skúmanie odolnosti ihličnanov voči podkôrnemu hmyzu v meniacej sa klíme. Zdroj:Nataliya Korolyova a Rastislav Jakuš, ÚEL SAV, v. v. i.

Vedci z ÚEL SAV, v. v. i., získali projekt na skúmanie odolnosti ihličnanov proti podkôrnemu hmyzu v meniacej sa klíme. Zdroj: Nataliya Korolyova a Rastislav Jakuš, ÚEL SAV, v. v. i.

Odolnosť smreka obyčajného

Hlavným vedeckým cieľom projektu je skúmať mechanizmy odolnosti smreka obyčajného proti náletu lykožrúta smrekového, a to pomocou rôznych metód spojených s genetikou, chémiou či diaľkovým prieskumom Zeme.

Osobitný dôraz sa bude pritom klásť na fyziologické reakcie stromov na teplo a sucho. Výsledky experimentov v skleníkoch sa budú overovať na dospelých populáciách smreka v prirodzených porastoch a úlohou vedcov bude identifikovať znaky rezistencie až na úrovni génov. Skúmať budú rozdiely medzi primárne napadnutými, sekundárne napadnutými a rezistentnými stromami. Výsledky výskumu sa môžu v budúcnosti využiť v programoch selekcie stromov na zvýšenie odolnosti a rezistencie lesov.

„Tejto problematike sa vedeckí pracovníci ústavu venujú dlhodobo, avšak doteraz nebola možnosť postaviť takto komplexný projekt, ktorý by doplnil a poskladal doterajšie poznatky a výsledky v tejto oblasti. Preto sme veľmi radi, že sme boli so svojou žiadosťou úspešní a máme šancu naozaj komplexne obsiahnuť danú problematiku,“ uviedol Miroslav Blaženec z výskumného tímu, vedecký pracovník Ústavu ekológie lesa SAV, v. v. i.

Dvojročný projekt

Projekt má názov Dobudovanie výskumného tímu a infraštruktúry pre štúdium mechanizmu rezistencie ihličnanov voči podkôrnemu hmyzu v meniacej sa klíme: od úrovne génov po stromy, akronym FORSOMICS. Výška rozpočtu je približne 3 milióny eur a vedci sa oň uchádzali v rámci výzvy Veľké projekty pre excelentných výskumníkov. Projekt sa začal realizovať v júli 2024 a ukončenie jeho vecnej realizácie je naplánované na jún 2026.

„Úspech pri získavaní projektu sa čiastočne spája so skúsenosťami, ktoré náš tím postupne nadobúdal, v ostatnom období najmä aj získaním a koordinovaním projektu Horizon Europe RESDiNET. Hoci sa projekt RESDiNET zameriava na budovanie medzinárodnej siete na využívanie špičkových metód diaľkového prieskumu Zeme v ekológii lesných disturbancií (narušení lesa), poznatky a skúsenosti, ktoré sme v rámci neho získali, prispeli aj k úspechu tímu pri získavaní nového projektu,“ priblížil Rastislav Jakuš.

Zdroj: TS SAV, SAV

(JM)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky