Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Výskumníci SPU potvrdili pozitívny účinok hlivy ustricovitej na diabetes

VEDA NA DOSAH

Výskumný tím sa venoval aj vývoju inovatívnych produktov. Vyvinul receptúru funkčnej potraviny – sušienky.

Hliva a extrakt. Zdroj: istockphoto a SPU

Hliva a extrakt. Zdroj: istockphoto a SPU

Hliva ustricovitá má pozitívny účinok na pacientov s diabetom mellitus 2. typu, čiže získanou cukrovkou u obéznych pacientov.

Potvrdil to rozsiahly výskum odborníkov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre. Tím vyvinul aj receptúru funkčnej potraviny a podal prihlášku úžitkového vzoru s názvom Sušienky s prídavkom selénom fortifikovanej hlivy ustricovitej a aktívneho glukánu z hlivy a spôsob ich výroby.

Štvorročný projekt

Účinkom hlivy ustricovitej na diabetes mellitus 2. typu sa venovali výskumníci z Ústavu výživy a genomiky Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre v spolupráci s vybranými laboratóriami Výskumného centra AgroBioTech a Ústavom záhradníctva Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre.

Cieľom štvorročného projektu s názvom Protektívny účinok extraktu hlivy ustricovitej pri chronických neprenosných ochoreniach bolo vhodnou výživou prispieť k zlepšeniu zdravotného stavu konzumentov, a to najmä rizikových skupín so zvýšenými hodnotami glykémie a cholesterolu.

Hliva ustricovitá. Autor: Renáta Chosraviová, SPU v Nitre

Hliva ustricovitá. Autor: Renáta Chosraviová, SPU v Nitre

Kmeň s najväčším obsahom betaglukánov

Výskumníci poňali problematiku komplexne a riešili ju v rámci viacerých etáp.

Počas prvej etapy vyselektovali hlivu, ktorá má najväčší obsah aktívneho betaglukánu, ale aj ostatných bioaktívnych látok. Sledovali 69 kmeňov hlivy ustricovitej. Vybrali kmeň s najvyšším obsahom β-glukánov, minerálov a mastných kyselín a ten použili na produkciu plodníc pre ďalšie etapy projektu.

Následne sa venovali overovaniu účinkov vyvinutého extraktu z vybraného kmeňa hlivy ustricovitej na ľudskú bunkovú endotelovú líniu. Vysoká alebo nízka koncentrácia glukózy spôsobuje poruchy rastu buniek, znižuje ich vitalitu a bunky sú vystavené oxidačnému stresu. Cieľom bolo preukázať, že pridaním extraktu hlivy ustricovitej dôjde k prevencii takýchto porúch.

„Bunkovú líniu sme preto ovplyvnili vysokou koncentráciou glukózy, čím sme navodili hyperglykemický stav, ktorý je významným faktorom v poškodení cievneho endotelu v patogenéze diabetu mellitus. Ďalším krokom bola selekcia vhodnej koncentrácie extraktu a hodnotenie bunkového prežívania v stimulovaných hyperglykemických podmienkach. Experimentmi sme potvrdili, že extrakt mal pozitívny vplyv na bunkovú viabilitu, ktorá bola výrazne negatívne ovplyvnená zvýšenou koncentráciou glukózy,“ uviedol vedúci projektu MUDr. Peter Chlebo.

Extrakt z hlivy ustricovej. Zdroj: SPU v Nitre

Extrakt z hlivy ustricovitej. Zdroj: SPU v Nitre

Génová úroveň

Odborníci skúmali aj molekulárne zmeny extraktu hlivy ustricovitej na úrovni zmien expresie (prejavu) génov. Hodnotili 6 génov zapojených do procesov zápalu, apoptózy (programovanej bunkovej smrti) a gény kódujúce antioxidačné enzýmy. „Výsledky poukázali na skutočnosť, že pridanie samotného extraktu ovplyvňuje antioxidačný stav v bunkách. Pomocou extraktu môžeme dosiahnuť tlmenie oxidačného stresu, a tým pozitívne pôsobiť v prevencii proti chronickým metabolickým ochoreniam,“ povedal Peter Chlebo.

Výskumníci demonštrovali experimenty aj na ďalšom modelovom eukaryotickom organizme Schizosaccharomyces pombe – jednobunkových kvasinkách, ktoré predstavujú prominentný modelový systém hodnotenia širokého spektra biologických procesov prebiehajúcich i v bunkách cicavcov. „Pridaním etanolového extraktu hlivy ustricovitej do kultivačného média sa životné funkcie buniek S. pombe vystavené hypo- a hyperglykemickému stresu v značnej miere zlepšili,“ priblížil výsledok vedúci projektu.

Hliva ustricovitá. Autor: Renáta Chosraviová, SPU v Nitre

Hliva ustricovitá. Autor: Renáta Chosraviová, SPU v Nitre

Hliva v praxi a vo výrobe

Výskumný tím sa venoval tiež vývoju inovatívnych produktov a optimalizácii receptúr pekárenských výrobkov s prídavkom hlivy ustricovitej. Extrakt hlivy ustricovitej výrazne ovplyvnil reologické parametre pekárenských múk a ovplyvnil senzorické a technologické vlastnosti finálnych produktov. Extrakt aplikovali do zeleninových čipsov, sirupov, cukroviniek a sušienok.

Výsledkom bola vyvinutá receptúra funkčnej potraviny a podaná prihláška úžitkového vzoru s názvom Sušienky s prídavkom selénom fortifikovanej hlivy ustricovitej a aktívneho glukánu z hlivy a spôsob ich výroby, registrovaná pod identifikačným číslom PUV 103-2024.

Úspešná klinická štúdia

Poslednou etapou projektu bola klinická, dvojito slepá a placebom kontrolovaná štúdia, zrealizovaná v rokoch 2023 – 2024. Probandi boli vybraní náhodným výberom z dispenzarizovaných pacientov dlhodobo liečených na ochorenie diabetes mellitus 2. typu. Všetci probandi užívali ingrediencie v rovnakej dávke vo forme želatínových biokapsúl z hlivy.

„Analýza výsledkov získaných pri klinickej štúdii poukazuje na to, že došlo k významným poklesom glukózy nalačno, k štatisticky významnému poklesu hladín inzulínu a HOMA IR indexu a tiež glykovaného hemoglobínu, čo možno interpretovať ako zvýšenie citlivosti (zníženie inzulínovej rezistencie) a účinnosti terapie. Zároveň došlo i k zlepšeniu hodnôt lipidového spektra a C-peptidu, čo je veľmi dôležitým predpokladom znižovania kardiovaskulárneho rizika. Výrazným benefitom klinickej štúdie bolo i štatisticky významné zvýšenie hladín železa pri konzumácii sušeného extraktu hlivy ustricovitej,“ informoval doktor Chlebo.

Zdroj: SPU v Nitre

(JM)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky