Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Špecialista na fotovoltiku Miroslav Zeman získal Medzinárodnú cenu SAV 2024

VEDA NA DOSAH

Profesor sa venuje sa výskumu fotovoltiky ako obnoviteľného zdroja energie v Holandsku viac ako 30 rokov.

Miroslav Zeman a ESP laboratórium. Zdroj: SAV a TU Delf

Miroslav Zeman a ESP laboratórium. Zdroj: SAV a TU Delf

Vedecká rada SAV udelila prof. Miroslavovi Zemanovi Medzinárodnú cenu SAV 2024 za oblasť technických vied. Slávnostné odovzdanie Medzinárodnej ceny SAV sa uskutoční v utorok 24. septembra 2024 o 11. hod. v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca.

Špecialista na fotovoltiku a obnoviteľné zdroje energie

Profesor Miroslav Zeman patrí k vedeckým kapacitám v oblasti technických vied, je špičkovým odborníkom v oblasti fotovoltiky ako obnoviteľného zdroja energie a uznávaným vysokoškolským profesorom na Delft University of Technology.

Napriek svojmu dlhodobému profesionálnemu pôsobeniu v Holandsku má mimoriadne pozitívny vzťah k Slovensku. V roku 2006 založil Slovenskú organizáciu pre obnoviteľné zdroje energie, n. o. (Slovak Renewable Energy Agency), ktorej cieľom je podporiť realizáciu solárnej energie na Slovensku.

Vývoj tenkovrstvových solárnych článkov

Profesor Zeman pôsobí na Delft University of Technology od roku 1990, v roku 2009 ho vymenovali za plnohodnotného profesora, vyučuje na fakulte elektrotechnického inžinieringu, matematiky a počítačových vied a vedie katedru udržateľnej elektrickej energie. Od začiatku svojho pôsobenia na Delft University of Technology, ktorá je špičkovým vedeckým pracoviskom, sa stal členom skupiny vedcov, ktorá skúmala solárne články.

Odvtedy viedol viac ako 30 holandských a šesť európskych projektov zaoberajúcich sa vývojom tenkovrstvových solárnych článkov a technológiami ich výroby. Zameriava sa na zlepšenie výkonu tenkých vrstiev kremíkových solárnych článkov a modelovanie zariadení založených na amorfných polovodičoch.

Ocenený aj v zahraničí

Spolupráca medzi Technickou univerzitou v Delft University of Technology a Slovenskou akadémiou vied (SAV) sa začala v roku 1998, keď Delft University of Technology zakúpila unikátny merací systém vyvinutý pod vedením Dr. Thurza z Fyzikálneho ústavu SAV. V rokoch 2002 až 2004 sa Ing. Vojtech Nádaždy, CSc., podieľal na holandskom projekte Helianthos na Delft University of Technology, ktorý podporoval vývoj amorfných kremíkových solárnych článkov a modulov. Dr. Nádaždy bol prvým výskumníkom v skupine solárnych článkov prof. Zemana, ktorý vyrobil amorfný kremíkový solárny článok s účinnosťou nad 10  percent, čo bol v tom čase vrcholový svetový úspech.

Skúsenosti získané z tohto obdobia boli neoceniteľné pri zavádzaní výskumu organických a perovskitových solárnych článkov do Fyzikálneho ústavu SAV. Prof. Zeman sa v roku 2020 stal členom poradného výboru CEMEA SAV pod vedením RNDr. Evy Majkovej, DrSc. Jeho úlohou bolo uľahčiť vývoj tandemových solárnych článkov založených na kombinácii kryštalického kremíka a perovskitových solárnych článkov.

O úspešnom pôsobení profesora Zemana a excelentnosti jeho výskumu v oblasti fotovoltiky svedčí udelenie Radu holandského leva (rytier) kráľom Viliamom Alexandrom v roku 2019 a Radu Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti vedy a techniky, ako aj za šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí. Štátne vyznamenanie udelila profesorovi Zemanovi prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky.

Zdroj: SAV

(JM)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky