Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Kone vedia plánovať a myslieť strategicky, ukázal výskum

VEDA NA DOSAH

Podľa vedcov sú kone oveľa múdrejšie, než sa predpokladalo. Dokázali sa prispôsobiť pravidlám hry, ak z toho mali úžitok.

Klusajúci kôň. Zdroj: iStockphoto.com

Vedci dúfajú, že ich štúdia prispeje k zlepšeniu životných podmienok týchto majestátnych zvierat. Ilustračný obrázok. Zdroj: iStockphoto.com

V súvislosti so správaním obľúbených domácich miláčikov psov a mačiek existuje veľa štúdií. Jeden z aktuálnych výskumov sa venoval trocha väčším, ale nie menej obľúbeným zvieratám, koňom.

O tých je známe, že sú vnímavé a priateľské. Vedci v najnovšom výskume však zistili, že dokážu myslieť dopredu a strategicky plánovať, čo poukazuje aj na ich bystrosť a inteligenciu. O výsledkoch výskumu informuje denník The Guardian.

Uvedomujú si dôsledky svojho konania

Podľa vedcov z Nottingham Trent University sú oveľa inteligentnejšie, ako sa o nich vo všeobecnosti predpokladá. Výskumníci analyzovali správanie prostredníctvom hry založenej na odmene.

Kone dômyselne prispôsobili svoj prístup k hre tak, aby získali čo najviac pochúťok a zároveň vynaložili čo najmenšie úsilie.

„Predchádzajúci výskum naznačoval, že kone reagujú na podnety v danom momente, nepozerajú sa aktívne dopredu, nerozmýšľajú a neplánujú svoje konanie. Naša štúdia však ukazuje, že si uvedomujú dôsledky a výsledky svojho konania,“ The Guardian cituje vedúcu výskumníčku Louise Evansovú.

Kôň je veľmi empatický a ako ukázal najnovší výskum, má aj lepšie kognitívne schopnosti, ako sa doteraz predpokladalo. Ilustračný obrázok. Zdroj: iStockphoto.com

Kôň je veľmi empatický a ako ukázal najnovší výskum, má aj lepšie kognitívne schopnosti, ako sa doteraz predpokladalo. Ilustračný obrázok. Zdroj: iStockphoto.com

Hrali podľa pravidiel

Na trojúrovňovej hre sa zúčastnilo 20 koní. Na začiatku ich výskumníci odmenili pochúťkou len za to, že sa nosom dotkli kúska karty. V ďalšom kroku použili červené svetlo signalizujúce stop. Kone dostali odmenu len pod podmienkou, že sa dotknú kartičky, keď nebude svietiť červená.

Najprv signál ignorovali a pokračovali v pôvodnej hre bez ohľadu na to, či červená svietila alebo nie.

Vedci však po zaradení trestu za dotyk karty pri zasvietenom červenom svetle v tretej úrovni hry (10-sekundový oddychový čas, počas ktorého sa kôň nezúčastňoval na hre vôbec) zaznamenali menšiu chybovosť v prípade všetkých konských účastníkov štúdie. Kone sa karty dotkli v správnom čase, len aby získali odmenu.

„Tento oddychový čas stačil na to, aby sme okamžite dostali požadovaný výkon,“ uviedla Louise Evansová. „Postačoval na to, aby si kone povedali: ‚Dobre, poďme hrať podľa pravidiel.’“

Podľa vedcov si výcvik nevyžaduje žiadne tvrdé metódy. Zdroj: iStockphoto.com

Podľa vedcov si výcvik nevyžaduje žiadne tvrdé metódy. Zdroj: iStockphoto.com

Kone sú cieľavedomé

Schopnosť takýmto spôsobom okamžite zmeniť stratégie naznačuje, že kone majú vyššiu úroveň kognitívneho uvažovania, než sa doteraz predpokladalo.

Oproti očakávaniam, že kone nepochopia princíp hry, to vyzerá tak, že mu rozumeli po celý čas. V druhej úrovni hry si však veľmi dobre uvedomovali, že pravidlám netreba venovať veľkú pozornosť.

„Keď dostali oddychový čas za nesprávny úkon, začali vnímať a dávať pozor,“ povedala Evansová. Takéto správanie si podľa výskumníkov vyžaduje schopnosť myslieť do budúcnosti. Taktiež je orientované na dosiahnutie výsledku. Kôň sa teda musí sústrediť na dosiahnutie cieľa a podniknúť na to potrebné kroky.

Evansová dúfa, že táto prelomová štúdia, ktorá bude uverejnená v časopise Applied Animal Behaviour Science, prispeje k zlepšeniu životných podmienok týchto majestátnych zvierat. „Vo všeobecnosti platí, že keď začneme uvažovať, že zvieratá môžu mať lepšie kognitívne schopnosti, ako sme si doteraz mysleli, ich blaho sa zlepší. Zároveň sme ukázali, že pri výcviku skutočne netreba používať averzívne metódy ani nič príliš drsné, aby kone podali naozaj dobrý výkon.“

Zdroj: The Guardian, Nottingham Trent University

(zh)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky