Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Čo nájdete v Quarku 8/2024

VEDA NA DOSAH

V hlavnej téme augustového čísla časopisu Quark sa Mária Bizubová venuje trom slovenským kameňom, ktoré vďačia za svoj vznik minerálnym prameňom viazaným na tektonické zlomy. Krása týchto hornín je vystavená na obdiv nielen v prírode, ale aj v podobe dekoračných kameňov.

Zdroj: Quark

Zdroj: Quark

Krása ukrytá v kameni

Spoločnou vlastnosťou mnohých kameňov je krása, ktorá ich okrem vhodných vlastností predurčuje na dekoratívne a výtvarné stvárnenie. Tento článok ponúka stručné príbehy troch slovenských travertínov z aspektu ich vzhľadu, vzniku, výskytu a využitia.

Travertín zlatožltej, hnedožltej, hrdzavožltej až červenkastej farby a rozmanitého vonkajšieho vzhľadu sa ťažil neďaleko obce Bešeňová na Liptove. Farebné odtiene súvisia predovšetkým s obsahom zlúčenín železa. Dutiny a póry majú rôznu veľkosť a väčšinou nepravidelný tvar. Miestami sú predĺžené a usporiadané v pruhoch, čím sa vytvorila špecifická rovnobežne pruhovaná stavba. Nerovnako hrubé paralelné pásiky sú niekedy mierne zvlnené. Dutiny často vypĺňajú zrná druhotného kalcitu alebo aragonitu v podobe drobných sintrových útvarov. Niektoré variety s brekciovitou textúrou vznikli rozlámaním pôvodnej horniny a opätovným stmelením vzniknutých úlomkov. Pozostatkom po ťažbe je doteraz zachovaný vežovitý skalný útvar Kaplnka, pomaly ustupujúci času. Na jeho vrchole sa nachádza travertínový kríž. Prístup k nemu je po prírodných schodoch v skalnej veži.

Príbeh bešeňovského travertínu sa začína na severných svahoch Nízkych Tatier, kde zrážková voda obsahujúca oxid uhličitý (CO2) zo vzduchu preniká cez tektonicky porušené priepustné a rozpustné vápencovo-dolomitické komplexy do podzemia. Tam sa otepľuje a obohacuje o rôzne prvky. Na zemský povrch sa znovu dostáva početnými minerálnymi prameňmi, ktoré sa viažu na zlomový kontakt Liptovskej kotliny a Chočských vrchov. Vyzrážaním uhličitanu vápenatého (CaCO3) okolo prameňov, ktorých voda obsahuje hydrogénuhličitan vápenatý, vznikali počas pleistocénu, ale aj v holocéne travertínové formy georeliéfu. Vývery minerálnej vody a tvorbu travertínu možno v súčasnosti pozorovať v živých Červených terasách na svahu medzi štátnou cestou Bešeňová – Potok a železničnou traťou. V zime je obsah železa vyšší a vznikajúce vrstvy sú červenšie, v suchom lete, keď sa do prameňa dostáva menej prímesí, je kaskáda svetlejšia.

Príroda pre všetkých

V Inštitúte aplikovanej ekológie Daphne sa venujú výskumu v oblasti ochrany prírody, ochrane biotopov aj environmentálnemu vzdelávaniu. O týchto témach sme sa rozprávali so spoluzakladateľkou inštitútu Vierou Šefferovou Stanovou.

Moderná tradícia

Športovci na olympiádach predvádzajú to najlepšie, čo dokážu. Potrebujú však aj špičkové vybavenie, ich výkony musia byť presne zmerané a čo najväčší zážitok si vyžadujú aj diváci.

Funkčná romantika

Mestá pri vode, alebo dokonca na vode ako Benátky, využívali živel na svoju ochranu pred hrozbami, vďaka vodnej doprave sa však stávali aj rušnými centrami obchodu a moci.

Zostavené Przewalského puzzle, Svetelná 3D tlač, Svetlo čiernu dieru nevytvorí, Pokrvné dynastie Keltov, Rádioizotopy v rohoch, Pracovné choroby pisárov, Rodovo podmienené pirátstvo, Vesmírna základňa v sopke, Homosexualita zvierat, Neandertálski altruisti, Moreplavci bronzovej doby, Aktívne galaktické jadro, to je výber ďalších tém, ktoré nájdete v rubrike Magazín. Samozrejme, aj v augustovom čísle Quarku sa môžete otestovať a precvičiť si mozgové bunky na zaujímavých úlohách.

Výber článkov v augustovom čísle časopisu Quark

Elektronika na dovolenke

Aby vám elektronické zariadenia nielen počas dovolenky, ale aj dlho po nej dobre a spoľahlivo slúžili, treba im venovať trochu starostlivosti.

Geolokality v okolí Košíc

V ôsmej časti rubriky o geodiverzite Slovenska prezentujeme niekoľko geovedne zaujímavých miest z okolia Košíc.

Atraktívny migrant

Červenák karmínový, zaradený do rodu hýľ, patrí v našej prírode medzi zriedkavé spevavé vtáky. Vo svete je známych 28 druhov tohto rodu. Iba niekoľko z nich žije aj mimo Ázie.

V krajine nížinných bučín

V strednej Európe sa buk lesný vyskytuje v nížinách len málokde. No v severnejších krajinách Škandinávie ho môžeme nájsť aj priamo pri morskom pobreží.

Mesiac pod drobnohľadom

Presný scenár vzniku Mesiaca je ešte vždy neznámy. Nevieme vysvetliť ani to, či je naším súrodencom alebo náhodným okoloidúcim.

Oči domov

Od okamihu, keď si človek zhotovil svoj prvý prístrešok, možno hovoriť o architektúre. Položením strechy sa však misia prvých staviteľov neskončila. Začal sa aj zápas o svetlo.

AI a vedecké články

Písanie vedeckých článkov nemusí byť obľúbenou činnosťou. Preto časť vedeckej komunity prijala s nadšením nástup umelej inteligencie prinášajúcej nové možnosti rýchlejšej a efektívnejšej tvorby a úpravy odborných článkov.

Medzihviezdne cestovanie

Vydať sa k iným hviezdam a planetárnym systémom bude náročné. Aj pri tisícnásobnom zrýchlení súčasného pohonu rakiet môže trvať stovky rokov prekonať medzihviezdne vzdialenosti.

Príroda ako stroj

Odhaľovanie prírodných zákonov nám pomáha konštruovať čoraz dômyselnejšie stroje. Ide však o obojsmerný vzťah – štúdium strojov poskytuje nový pohľad na prírodu.

Kolaps na Veľkonočnom ostrove

Analýza kamenných polí na Veľkonočnom ostrove pomocou satelitných snímok nepotvrdzuje preľudnenie ostrova v rozsahu, ktorý by v minulosti vyvolal ekologicko-sociálny kolaps.

Živá pamäť mesta

V archívoch býva uložená pamäť spoločnosti. Do pamäti slovenského a najmä bratislavského archívnictva sa nezmazateľne zapísala bratislavská rodáčka Nesti (Neszti) Merglová.

Nové vydanie časopisu Quark si môžete kúpiť v novinových stánkoch od 1. augusta 2024, prečítať na webovej stránke časopisu alebo vyzdvihnúť priamo vo vašej schránke.

(JM)

 

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky