Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Príďte sa pozrieť do brnianskej botanickej záhrady na obrie semeno palmy

VEDA NA DOSAH

Palmy endemického druhu lodoicea seychelská vytvárajú najväčšie semená na svete.

Semeno v Botanická záhrada Prírodovedeckej fakulty Masarykovej univerzity v Brne. Foto: Adam Lukůvka

Semeno v Botanickej záhrade Prírodovedeckej fakulty Masarykovej univerzity v Brne. Foto: Adam Lukůvka

Botanická záhrada Prírodovedeckej fakulty Masarykovej univerzity v Brne získala do svojich zbierok unikátny kúsok – obrie semeno palmy zo súostrovia Seychely v Indickom oceáne. Práve palmy endemického druhu lodoicea seychelská vytvárajú najväčšie semená na svete. Majú až 40 centimetrov a čerstvé vážia okolo 15 kilogramov.

Návštevníci si môžu semeno prezrieť od 17. júla vo vitríne kaktusového skleníka. Vidieť ho budú môcť do konca augusta, avšak vždy len počas obmedzenej doby, aby nedošlo k jeho poškodeniu vplyvom vlhkosti a prípadných škodcov.

Rastlina je chránená

Pestovanie palmy Lodoicea maldivica v umelých podmienkach je ťažké, takže živú rastlinu má iba niekoľko tropických botanických záhrad. Semená nemožno z prírodných lokalít legálne kúpiť, vláda obchod prísne kontroluje a rastlina je chránená.

Semeno palmy, známe aj pod označením dvojitý kokos, dostali ako dar britský princ William a jeho manželka Catherine počas svadobnej cesty na Seychelských ostrovoch.

V Českej republike sa týchto pár semien nachádza iba v zbierkach univerzít alebo vedeckých inštitúcií. Pre botanickú záhradu sa nový prírastok zároveň stáva najväčším semenom v zbierke. Semeno je samo osebe zbierkovým predmetom a bude slúžiť na výučbové a prezentačné účely.

Semená palmy Lodoicey seychelskej (Lodoicea maldivica). Zdroj: iStockphoto.com

Semená palmy lodoicea seychelská (Lodoicea maldivica). Zdroj: iStockphoto.com

„Roky sledujem, či by sa semeno nedalo niekde zohnať. Občas sa objavuje na internete v aukčných sieňach v Británii alebo v Amerike. Keď tento rok na Deň botanických záhrad kolegovia z Liberca na Facebooku informovali, že ukazujú svoje semeno návštevníkom, opäť som sa pozrela na internet a zrazu som tam v bazári našla týždeň starú ponuku od súkromného vlastníka z Benešova pri Prahe. Okamžite som požiadala tajomníka našej fakulty o možnosť semeno zakúpiť, spoločne s právničkou sme vyriešili kúpnu zmluvu a kontaktovala som predajcu. Bola som veľmi rada, že sme semeno ako zbierkový predmet získali, pretože keby ho kúpil súkromný zberateľ, už by ho nemohla vidieť verejnosť,“ opisuje „transakciu“ vedúca Botanickej záhrady Prírodovedeckej fakulty Masarykovej univerzity v Brne Magdaléna Chytrá.

Mýty spojené s tvarom semena

Samičie rastliny palmy začínajú plodiť až približne po 25 rokoch a dožívajú sa vysokého veku. Šedé semeno zreje niekoľko rokov a dorastá do rozmerov medzi 25 až 40 centimetrami, čerstvé váži až 15 kg, s blanitým obalom ešte viac. Zaujímavý je jeho tvar, ktorý pripomína ženské lono a stehná, samčie kvetenstvo má, naopak, tvar pohlavného údu.

Pre tvar semena bola rastlina v minulosti opradená mnohými mýtmi súvisiacimi s milovaním a plodnosťou. Meno dostala po kráľovi Ľudovítovi XV. – Lodoicea – a druhový prívlastok maldivica podľa miesta, kam semená donieslo more – Maldivy. Morské kokosy (Coco-de-Mer) ale neplávajú, potopia sa na dno. Slaná voda ich rýchlo znehodnotí a semeno následne vypláva na hladinu, odkiaľ môže byť zanesené prúdmi na iné ostrovy.

Semená sú uvedené v prílohe III. zoznamu CITES, ktorý reguluje obchod a pohyb vybraných chránených organizmov na svete. Botanická záhrada Prírodovedeckej fakulty Masarykovej univerzity v Brne má otvorené denne od 9. do 17. hod. Príďte sa na toto obrovské semeno pozrieť na vlastné oči.

Zdroj: MUNI, Vivarista

(JM)

 

 

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky