Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

FIRST LEGO League 2023/24: slovenský tím Hexadron získal 1. miesto na európskom šampionáte

VEDA NA DOSAH

Víťazný tím Hexadron obsadil skvelé 1. miesto v kategórii Robot Game na Open European Championship v nórskom Bodø.

Tím Hexadron preberá víťaznú trofej v kategórii Robot Game na Open European Championship v nórskom Bodø.

Tím Hexadron preberá víťaznú trofej v kategórii Robot Game na Open European Championship v nórskom Bodø. Zdroj: FLL

Vzdelávací program a globálna súťaž FIRSTⓇ LEGOⓇ League pre deti a mladých ľudí z celého sveta má za sebou ďalší skvelý ročník. Do súťaže sa zapojilo približne 600 000 talentovaných a šikovných nadšencov robotiky zo 100 krajín sveta.

Robotikou k lepšej budúcnosti

FIRST ® LEGO ® League predstavuje vedu, technológiu, inžinierstvo a matematiku (STEM) deťom vo veku od 4 do 16 rokov (vek sa líši v závislosti od krajiny) prostredníctvom zábavného, ​​vzrušujúceho a praktického učenia.

Účastníci získavajú skúsenosti s riešením problémov v reálnom svete pomocou riadeného globálneho programu robotiky, ktorý pomáha dnešným študentom a učiteľom spoločne budovať lepšiu budúcnosť.

Program ponúka každoročne novú výzvu zameranú na spoločensky dôležitú tému. Minulé sezóny boli venované seniorom, doprave, efektívnemu učeniu sa, urbanizmu, hospodáreniu s vodou, výskumu vesmíru či budúcnosti udržateľnej energie.

Tento ročník niesol názov MASTERPIECE a bol inšpirovaný umením. Tímy sa zamerali na to, ako technika a technológie podporujú rôzne aspekty umenia. Téma tak vyzdvihuje význam STEM zručností v umení a dizajne a ich potenciál v budovaní sveta nekonečných možností.

Súťaž robotiky First Lego League.

Národné finále First Lego League 2023/2024. Zdroj: FLL

Tím Hexadron obsadil 1. miesto

Súťažiaci si zmerali sily na 7 regionálnych turnajoch a v jednom národnom finále v marci tohto roku. Víťazný tím Hexadron úspešne reprezentoval Slovensko na Open European Championship v nórskom Bodø a obsadil skvelé 1. miesto v kategórii Robot Game.

,,Ide o najväčší globálny, na robotiku orientovaný vzdelávací program. Vo viac ako 100 krajinách sveta inšpiruje každoročne vyše 600 000 študentov experimentovať a rozvíjať svoje kritické myslenie, programátorské a konštruktérske zručnosti. Našou víziou je, aby sa na tomto programe, postavenom na priateľskej súťaživosti a rešpektovaní základných hodnôt, zahŕňajúcich tímovú prácu, objavovanie, inklúziu, ale aj zábavu, zúčastnilo na Slovensku čo najviac mladých ľudí,“ hovorí Ondrej Macko, predseda občianskeho združenia FLL Slovensko.

Tím Hexadron sa stal aj víťazom Národného finále.

Tím Hexadron sa stal aj víťazom národného finále. Zdroj: FLL

Ďalšie úspešné slovenské tímy

Naše tri divízie inšpirujú mládež, aby experimentovala a rozvíjala svoje kritické myslenie, kódovanie a dizajnérske zručnosti prostredníctvom praktického učenia STEM a robotiky.

Tohtoročné najlepšie národné tímy získali aj ďalšie mimoriadne úspechy v zahraničí. Okrem skvelého úspechu tímu Hexadron v Nórsku sa tím GŠM 5a5 z Moldavy nad Bodvou zúčastnil na podujatí Western Edge FIRST LEGO League Open v Kalifornii (USA), kde získal 1. miesto v špeciálnej aliančnej disciplíne On the spot, v rámci ktorej mali tímy na plnenie úplne nových misií robotmi iba niekoľko hodín.

Tím GŠM 5a5 z Moldavy nad Bodvou na podujatí Western Edge FIRST LEGO League Open v Kalifornii.

Tím GŠM 5a5 z Moldavy nad Bodvou na podujatí Western Edge FIRST LEGO League Open v Kalifornii. Zdroj: FLL

Tím Legoborci z Oravy získal na turnaji FLL Florida Sunshine Invitational (USA) 3. miesto v kategórii Engineering Excellence, oceňujúcej vynikajúce technické riešenie robota. Na svetovom finále FIRST Championship v americkom Houstone obsadil Kockovňa Team v konkurencii viac ako 100 tímov veľmi pekné 20. miesto v Robot Game.

Rekordný záujem o robotiku

V aktuálnej sezóne sa na programe zúčastnilo viac ako 180 tímov a približne 1000 detí a mladých ľudí z celého Slovenska. Ide o rekordný záujem o robotiku na Slovensku, ktorý by mohol v budúcnosti prispieť k modernej spoločnosti, založenej na inováciách. Svoju zásluhu na tom majú i mnohí angažovaní bývalí účastníci. Dnes pôsobia ako tréneri nových tímov, rozhodcovia alebo regionálni partneri.

Tím Legoborci z na turnaji FLL Florida Sunshine Invitational (USA).

Tím Legoborci na turnaji FLL Florida Sunshine Invitational (USA). Zdroj: FLL

FIRST LEGO League na Slovensku zastrešuje občianske združenie FLL Slovensko. Realizácia aktivít je možná aj vďaka hlavným partnerom, ktorými sú Anasoft, Nadácia ESET a Slovak Parcel Service, partnerom národného finále je Slovenská sporiteľňa.

Zdroj: TS FLL Slovensko

(zh)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky