Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Podujatie My sme SAV vyzdvihne vedecké talenty

VEDA NA DOSAH

Štvrtý ročník najväčšej popularizačnej akcie Slovenskej akadémie vied sa bude niesť v duchu hesla „made by SAV“.

My sme SAV. Zdroj: SAV

My sme SAV. Zdroj: SAV

Tanec, hudba, zábava, no v hlavnej úlohe VEDA – takto bude vyzerať najväčšia popularizačná akcia Slovenskej akadémie vied s názvom My sme SAV. Takmer 30 ústavov a výskumných centier akadémie sa predstaví verejnosti svojimi stánkovými prezentáciami na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave 14. – 15. júna.

Vedecké hviezdy budú vystupovať aj na pódiu, a to počas celodenného piatkového programu. Ten sa bude niesť v duchu hesla „made by SAV“, pretože všetko, čo uvidíte, bude doslova z ich dielne – od hudby, tanca cez humor a tak trochu aj mágiu až po samotnú vedu.

Ilustračné foto z Neuroimunologického ústavu SAV_FOTO_Katarína Acél-Gáliková

Ilustračné foto z Neuroimunologického ústavu SAV. Foto: Katarína Acél-Gáliková

Vedci sú nádejou pre ľudstvo

„Chceme sa dostávať do intímnejšieho kontaktu s verejnosťou, zrozumiteľnejšie vysvetľovať princípy fungovania mnohých javov, vzdelávať, inšpirovať a najmä prinášať pozitívne správy. Práve vedecký progres a inovácie sú pre ľudstvo nádejou, že budeme v budúcnosti žiť vo svete, ktorý je rozmanitý, zdravý a prosperujúci. Srdečne pozývam všetkých fanúšikov vedy na spoločné stretnutie s tajomstvami našej každodennej práce,“ povedal predseda SAV Pavol Šajgalík.

Podujatie My sme SAV sa koná v piatok a v sobotu od 9.00 do 19.00 hod. Slovenská akadémia vied ho organizuje po štvrtý raz. V rokoch 2018 a 2019 sa konalo na bratislavskom Primaciálnom námestí a v roku 2023 na Námestí M. R. Štefánika. Každoročne sa teší priazni tisícov návštevníkov, čo je očakávaním aj pre novú lokalitu podujatia, ktorým je aktuálne Hviezdoslavovo námestie v Bratislave.

Mnohoraké témy pre každého

Ekológovia prichádzajú na podujatie s témou Krajina – náš vzácny životný priestor, elektrotechnici pripravujú ukážky, ktoré nám priblížia fascinujúci svet mikročipov, supravodivosti a vákuových technológií. Uvidíte blízky či vzdialený vesmír, a to aj za bieleho dňa, pritiahne vás téma magnetizmus, no a pri experimentoch s kryokvapalinami vám ukážeme krehkosť bežných predmetov. V stánku Centra Biovied môžeme spolu nazrieť do miniskleníka so superzdravými mikrobylinkami, a kto má rád farby, môže si vytvoriť pH dúhu. Archeológovia budú verejnosť sprevádzať cestičkami, po ktorých putovali kedysi našou krajinou Germáni, a keď sa putovaním od stánku k stánku pristavíme v Biomedicínskom centre, vedkyne a vedci budú skúšať pamäť návštevníkov, ale aj ich zdravotnú kondíciu.

V piatok prinesie podujatie My sme SAV celodenný program na pódiu, kde sa predstavia zamestnanci akadémie so svojimi skrytými talentmi. Vedeckou mágiou bude sprevádzať anorganický chemik, flamenco tanec predvedie v gitarovom sprievode geografka a v podvečerných hodinách ukončí program kapela Magritte Jazz Sextet, v ktorej účinkuje aj odborník SAV na sociálnu komunikáciu.

Zdroj: TS SAV

(JM)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky