Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Nemeckí archeológovia objavili vzácny stredoveký šach

VEDA NA DOSAH

Objav šachových figúrok v južnom Nemecku poskytne poznatky o hernom svete stredovekej šľachty a o koreňoch európskej šachovej hry.

Figúrka jazdca a hrací kameň v podobe kvetu.

Figúrka jazdca a hrací kameň v podobe kvetu. Zdroj: Universität Tübingen/Victor Brigola

Tím archeológov objavil takmer tisíc rokov staré prvky hracej súpravy obsahujúce dobre zachovanú šachovú figúrku, hracie kamene a kocku. Laboratórna analýza ukázala, že jedna partia hrala s červenými figúrkami. Podrobné vyhodnotenie výsledkov poskytne bližší pohľad na svet hier stredovekej šľachty, ako aj na počiatky šachovej hry v Európe. V júni bude tento vzácny nález sprístupnený verejnosti. Už teraz si záujemcovia môžu pozrieť 3D modely nálezov: figúrku jazdca, hracieho kameňa a kocky.

Z histórie šachu

Šach (z perzského šáh, panovník) sa do Európy dostal z Orientu. Pôvod hry siaha pravdepodobne do Indie, odkiaľ sa hra dostala do Perzskej ríše. V prvej polovici 7. storočia si Arabi podmanili ríšu Sásánovcov a oboznámili sa aj s hrou, v tom čase nazývanou šatrandž.

V období raného stredoveku sa s Arabmi rozšírila do Európy cez Grécko, južné Taliansko, Gibraltár a Španielsko.

Šach rýchlo nadobudol veľkú popularitu. Bol tak veľmi obľúbený, že sa v 12. storočí dostal do pozornosti cirkvi, ktorá ho miestami označovala za diabolský. Možno aj preto, lebo hráči hrali o peniaze.

Hráči šachu v období stredoveku.

Hráči šachu v období stredoveku. Codex Buranus, 13. storočie. Zdroj: Wikimedia Commons

Jazdec skákal aj v stredoveku

Nálezy šachových figúrok z raného obdobia hry sú vzácne. Počas archeologického výskumu na hrade v južnom Nemecku archeológovia objavili figúrky, medzi nimi aj veľmi dobre zachovanú figúrku jazdca. Nález je súčasťou hracej súpravy obsahujúcej aj kamene a kocku.

Nález pozostáva z figúrky jazdca, kocky a štyroch hracích kameňov.

Nález pozostáva z figúrky jazdca, kocky a zo štyroch hracích kameňov. Zdroj: Universität Tübingen/Victor Brigola

Medzinárodný tím pozostávajúci z odborníkov z Univerzity v Tübingene, zo Štátneho úradu pre ochranu pamiatok (LAD) v Krajinskej rade Stuttgart a z Nemeckého archeologického inštitútu (DAI) teraz skúma nálezy, ktoré sú svedectvom o hernej kultúre v období stredoveku.

Laboratórne analýzy ukázali zvyšky červenej farby na hracích kameňoch. Typické stopy po opotrebovaní poukazujú na to, že jazdcom sa už v tých časoch skákalo ponad iné kamene. Podľa odborníkov to svedčí o prekvapujúcej kontinuite v pravidlách hry.

Dobrý rytier vedel hrať šach

Dobre zachované nálezy šachových figúrok a kameňov iných stolových hier pochádzajúcich z obdobia pred 13. storočím sú v stredoeurópskom regióne vzácnosťou. „Šach patril v stredoveku medzi sedem schopností, ktoré mal ovládať dobrý rytier. Preto nie je zvláštne, že známe nálezy pochádzajú najmä z hradov,“ vysvetlil archeológ Jonathan Scheschkewitz z LAD.

„Objav celej hracej zbierky z 11. až 12. storočia bol pre nás veľkým prekvapením a figúrka jazdca je skutočným vrcholom,“ povedal na margo nálezu archeológ Lukas Werther z DAI.

Hracia súprava pod mikroskopom

Figúrky sa našli pod sutinou múru málo preskúmaného hradného objektu v južnom Nemecku (Bádensko-Württembersko, okres Reutlingen). Archeológovia sa domnievajú, že ich niekto mohol stratiť alebo že ich na mieste ukryl. Prekrytie sutinou zabezpečilo, že sa ich povrch uchoval vo veľmi dobrom stave.

Odborníci nález podrobne skúmali. Pod mikroskopom sa na povrchu ukázali typické stopy po opotrebovaní. Ako uviedla archeologička Flavia Vendittiová z Univerzity v Tübingene, kúsky mali „typický lesk spôsobený úchopom a pohybom“. Okrem figúrky archeológovia našli aj štyri hracie kamene v tvare kvetu a kocku so šiestimi bodkami. Jednotlivé hracie kúsky sú zhotovené z parožia.

Figúrka jazdca

Oči a hriva štvorcentimetrovej figúrky jazdca sú stvárnené plasticky. Takéto detailné vypracovanie je charakteristické pre mimoriadne kvalitné figúrky z tohto obdobia. Porovnanie s podobnými stredovekými figúrkami z Nórska a Nemecka ukazuje, že schematická podoba jazdca bola prevzatá z arabských šachových figúrok.

Figúrka jazdca nájdená v najstaršom nórskom meste Tønsberg bola objavená v pozostatkoch domu z 13. storočia. Schematické stvárnenie poukazuje na vplyv arabského umenia.

Figúrka jazdca nájdená v najstaršom nórskom meste Tønsberg objavili v pozostatkoch domu z 13. storočia. Schematické stvárnenie poukazuje na vplyv arabského umenia. Zdroj: NIKU. Autor: Lars Haugesten, NIKU

Zvyšky červenej farby, ktoré sa našli na figúrkach, sa v súčasnosti chemicky analyzujú. Vedci dúfajú, že podrobnou analýzou nálezov získajú rôzne poznatky o hernom svete stredovekej šľachty a o koreňoch európskej šachovej hry.

Sprístupnené verejnosti

Nálezy sa po prvý raz budú prezentovať počas špeciálnej výstavy Ausgegraben! Ritter und Burgen im Echaztal (Vykopané! Rytieri a hrady v Echaztali) od 15. júna 2024 v nemeckom Pfullingene. Od 13. septembra 2024 sa stanú súčasťou expozície veľkej krajinskej výstavy THE hidden LÄND v Stuttgarte.

Zdroj: Regierungspräsidium Stuttgart, Spektrum.de, planet-wissen.de
(zh)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky