Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Oslávte Medzinárodný deň svetla v Zážitkovom centre vedy Aurelium

VEDA NA DOSAH

Ponesie sa v znamení farieb a ich fyzikálnych vzťahov. Súčasťou bude aj laserová šou.

Plagát podujatia: Deň svetla 2024

Deň svetla 2024. Zdroj: ZCV Aurelium

V rámci Medzinárodného dňa svetla pripravilo Zážitkové centrum vedy Aurelium už druhý ročník podujatia Deň svetla s hlavnou témou Prečo svet potrebuje farby? Podujatie pre širokú verejnosť sa uskutoční v Zážitkovom centre vedy Aurelium dňa 16. mája 2024 od 15.30 do 18.00 hod.

Úloha svetla v spoločnosti

Medzinárodný deň svetla si pripomíname každoročne 16. mája na výročie prvej úspešnej prevádzky lasera v roku 1960 fyzikom a inžinierom Theodorom Maimanom. Cieľom je vyzdvihnúť úlohu svetla vo vede, vzdelávaní, v kultúre a umení, udržateľnom rozvoji a mnohých ďalších oblastiach. Deň svetla 2024 v Aureliu sa ponesie v znamení farieb a ich fyzikálnych vzťahov. Vstup na podujatie je podľa aktuálneho cenníka.

Návštevníci budú mať príležitosť vyskúšať si rôzne svetelné experimenty. Budú im tiež priblížené teórie dvoch významných mysliteľov J. W. Goetheho a Isaaca Newtona.

Zažite laserovú šou

V zážitkovej časti budú návštevníci svedkami laserovej šou a môžu si vyskúšať Newtonov pokus. Na exponáte s akváriom uvidia, ako sa podľa frekvencií rozkladá bezfarebné svetlo na farebné (dúhové) spektrum. Princípy videnia prírody pri rôznych svetelných podmienkach budú demonštrované na príklade experimentu Posvieťme si na krajinu. Slnečné lúče menia počas dňa svoju intenzitu.

Návštevníci môžu pozorovať umelecké dielo od slovenskej maliarky Jany Bednárovej a posvietiť si na krajinomaľbu svetlami s rôznou teplotou. Zistia, ako sa mení naše videnie prírody pri rôznych svetelných podmienkach. Najmenší návštevníci si môžu vyrobiť vlastný anaglyf. Anaglyf je jedna zo stereoskopických techník, ktorá nám umožňuje priestorovo vnímať obrazy či fotografie. Táto metóda využíva rozloženie obrazov pre ľavé a pravé oko na farebné zložky.

Maľba svetlom. Zdroj: iStockphoto.com

Maľba svetlom. Zdroj: iStockphoto.com

Prednášky o svetle

V prednáškovej časti odznejú na hlavnom pódiu prednášky, ktoré divákom priblížia, čo je svetlo a prečo svet potrebuje farby. „Napriek tomu, že svetlo využívame a každý deň sa s ním stretávame, v skutočnosti vôbec netušíme, čo svetlo skutočne je,“ naznačuje obsah prednášky jeden zo spíkrov RNDr. Dušan Chorvát, PhD.

Farby robia náš svet krásnym a jedinečným. Ale čo sú to vlastne farby? Každá v sebe skrýva tajomstvo ukryté v celom spektre elektromagnetických signálov, ktoré dokáže naše oko zachytiť. Sú ako tóny svetla, ktorými hrá svet okolo nás. V prednáške doktor Chorvát ukáže, ako sa dajú farby využiť a prečo ich svet potrebuje.

Druhá prednáška v podaní profesorky Alžbety Marček Chorvátovej nesie názov Čo je to svetlo? Svetlo je unikátne. Skrýva v sebe veľa naj: pohybuje sa najväčšou rýchlosťou, akú vo vesmíre poznáme, vie sa sústrediť do maličkého bodu a zobraziť nám svet s nanometrovou presnosťou, dokáže vysielať signály rýchlejšie ako femtosekunda, a tak prenášať terabajty informácií za sekundu. Vďaka týmto vlastnostiam využívame svetlo čoraz viac v technológiách, ktoré uľahčujú náš každodenný život.

Po programe bude nasledovať neformálna beseda za účasti spíkrov, ktorí profesionálne pôsobia v oblasti mikroskopie, biozobrazovania a biofotoniky.

Viac sa o podujatí dozviete na FB evente a na stránke www.aurelium.sk.

Zdroj: TS ZCV Aurelium, ZCV Aurelium

(JM)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky