Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Veľa buniek škodí. Chronickí astmatici trpia preplnením buniek v dýchacích cestách

VEDA NA DOSAH

Vedci objavili novú príčinu astmy a zároveň jej potenciálnu liečbu, ktorá by mnohým pacientom mohla uľahčiť život.

Na ľavej strane je otvorené zdravé tkanivo epitelových buniek a na pravej strane zhluk epitelových buniek na myšom tkanive. Zdroj: DOI 10.1126/science.adk2758

Na ľavej strane je zdravé tkanivo epitelových buniek a na pravej strane zhluk epitelových buniek na myšom tkanive. Zdroj: Dustin Bagley

Astma je ochorenie dýchacích ciest, ktoré spôsobuje, že sa priedušky zúžia, a tak dochádza k dýchavičnosti, sipotu a kašľu. Napriek množstvu dostupných liečebných metód na kontrolu symptómov jej chronickej formy sa pľúcne ochorenie nedá úplne vyliečiť. Zmeniť by to však mohlo nové zistenie, ktoré odhaľuje neočakávanú príčinu: na vine je veľa buniek.

Zápal v pľúcach

Na začiatku 20. storočia vedci zistili, že adrenalín dokáže zvrátiť dýchavičnosť, čo ich viedlo k presvedčeniu, že astmu spôsobuje zúženie hladkého svalstva obklopujúceho pľúca. O niekoľko desaťročí neskôr odborníci zmenili svoj pohľad a zistili, že hlavným problémom je pretrvávajúci zápal v dýchacích cestách.

Napínanie svalov okolo priedušiek pri astme spôsobuje poškodenie dýchacích ciest, pričom sa ničia bunky, ktoré ich vystielajú (epitelové bunky). Dochádza tak k zápalu a tvorbe hlienu, ktoré sú spojené s astmatickým záchvatom.

V roku 2015 Jody Rosenblattová publikovala výskum, ktorý ukázal, že tlak v epiteli môže spôsobiť bunkovú smrť a zbavovanie sa jednotlivých vrstiev buniek. Napadlo jej, či by tlak z jediného astmatického záchvatu mohol spustiť začarovaný kruh bunkovej smrti, poškodenia pľúc a budúcich astmatických záchvatov.

Bronchiálna astma postihuje viac ako 300 miliónov ľudí na celom svete.

Žena s astmou používa inhalátor. Zdroj: iStockphoto.com

Chronická forma sa zatiaľ nedá úplne vyliečiť. Zdroj: iStockphoto.com

Preplnenie bunkami

Na otestovanie tejto hypotézy vedkyňa spolu s kolegami použili metacholín, liek, ktorý zužuje priedušničky (bronchioly), ktoré tvoria bronchiálny strom. Týmto spôsobom simulovali astmatické záchvaty na živých myších pľúcnych bunkách. Pätnásť minút zúženia dýchacích ciest spôsobilo vážne zhlukovanie buniek epitelu a ich nadmerné hromadenie.

Potom prešli aj na ľudské tkanivo. Vedci získali vzorky dýchacích ciest od ľudí so stredne ťažkou až ťažkou astmou, ktorí podstúpili operáciu rakoviny pľúc. Na ľudskom pľúcnom tkanive zistili, že zúženie spôsobuje patologické preplnenie buniek v epiteli dýchacích ciest, čo spúšťa proces nazývaný extrúzia buniek (mechanizmus odstraňovania buniek), ktorý vedie k poškodeniu tkaniva pľúc.

Toto poškodenie spôsobuje poruchu funkcie epitelovej bariéry a môžu tak vzniknúť ďalšie záchvaty a zápaly. Výskumníci otestovali bežne predpisované liečivo salbutamol, ktoré uvoľňuje svalstvo stien malých dýchacích ciest v pľúcach. Výsledkom bolo zmiernenie stiahnutia a zúženia dýchacích ciest, no poškodenie výstelky sa nezvrátilo.

Odborníci neskôr zisťovali, či blokovanie bunkových receptorov, ktoré sú zodpovedné za sledovanie mechanického tlaku v myších bunkách, môže zabrániť alebo zvrátiť niektoré poškodenia spôsobené nadmernou extrúziou buniek. Pozorovali zmiernenie príznakov a významný pokles zápalu či produkcie hlienu.

Tieto zistenia je potrebné naďalej testovať a skúmať základné príčiny patobiológie astmy na myšiach a ľuďoch, aby sme zistili, či bude v budúcnosti možné využiť liečivo v praxi.

Zdroj: News-medical, Science news

(JM)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky