Prednáška / Lučenec

Prečo podliehame konšpiračným teóriám? – Vivat scientia! Nech žije veda!

Plagát podujatia: Prečo podliehame konšpiračným teóriám? – Vivat scientia! Nech žije veda!

Prečo podliehame konšpiračným teóriám? – Vivat scientia! Nech žije veda! Zdroj: FB Radnica Lučenec – Mestské múzeum Lučenec


Toto podujatie už prebehlo.

Po zimnej prestávke vás opäť pozývame na stretnutie s vedou v Lučenci, tentokrát vám ponúkame prednášku „Prečo podliehame konšpiračným teóriám?“. Uvažovali ste už nad tým, prečo majú niektorí jedinci tendenciu podliehať nepodloženým presvedčeniam alebo konšpiračným teóriám? Jedno z vysvetlení nám ponúka psychológia, ktorá skúma rôzne premenné – evolučné, osobnostné, psycho-patologické, kognitívne, ale aj sociálno-psychologické.

Svoj špičkový tím odborníkov v tejto oblasti – psychológov má aj Slovenská akadémia vied a to na Ústave experimentálnej psychológie Centra spoločenských a psychologických vied SAV, v. v. i. Do Lučenca zavíta jeho zástupca, doktor Peter Teličák.

Kedy a kde sa podujatie uskutoční

Podujatie prebehne v utorok 27. februára 2024 o 17.00 hod. v Mestskom múzeu (Radnica), ul. Dr. Herza 1 v Lučenci.

Vo februárovej prednáške Vivat Scientia! Nech žije veda! bude rozprávať o konšpiračných teóriách, paranormálnych a pseudovedeckých presvedčeniach a ich negatívnych dopadoch na spoločnosť. Priblíži nám aj to, ako tieto fenomény skúma veda. Predstaví zaujímavé zistenia o Slovákoch a Slovenkách a pridá tipy ako nepodložené informácie rozpoznávať a ako im nepodľahnúť. Srdečne pozývame!

Prednášajúci

Mgr. Ing. Peter Teličák, PhD.,  je vedeckým pracovníkom na Ústave experimentálnej psychológie, Centra spoločenských a psychologických vied SAV. V auguste 2022 obhájil dizertačnú prácu. Výskumne sa zameriava na osobnostné premenené súvisiace s nepodloženými presvedčeniami (medzi ne patria práve tie konšpiračné) a spôsoby ich redukcie.

Viac info

https://www.facebook.com/events/3706324199587048