Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

V sobotu nás čaká tradičné celoslovenské podujatie Noc múzeí a galérií 2023

VEDA NA DOSAH

Budete môcť vidieť zaujímavé výstavy, zažiť pozoruhodné výklady, tvorivé dielne, animácie, prehliadky a iné vo viac ako 100 lokalitách na Slovensku.

Noc múzeí a galérií 2023. Zdroj: Zväz múzeí na Slovensku

Noc múzeí a galérií 2023. Zdroj: Zväz múzeí na Slovensku

Druhá májová sobota, teda 13. máj 2023, bude opäť patriť múzeám, galériám a ďalším kultúrnym inštitúciám. Už po devätnásty raz sa zapoja do celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií. V netradičnom čase a s množstvom zaujímavých aktivít sú pripravené prilákať milovníkov kultúry a umenia, ale aj tých, pre ktorých je takáto návšteva skôr výnimočnou udalosťou.

Do neskorých večerných hodín bude možné vidieť zaujímavé výstavy, zažiť autorské výklady, tvorivé dielne, animácie, prehliadky a ďalší program vo viac ako 100 lokalitách na Slovensku. Vstupenku v cene päť eur si zakúpite v prvom (vami vybranom) múzeu/prvej (vami vybranej) galérii. Tá je potom platná vo všetkých inštitúciách zapojených do festivalu Noc múzeí a galérií.

Špeciálne dopravné podujatie

Podujatie organizuje Zväz múzeí na Slovensku v spolupráci so Slovenským národným múzeom, ktoré je zároveň hlavným koordinátorom múzeí a galérií v Bratislavskom kraji. Organizátori v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Bratislavy a Železničným múzeom SR pripravili pre XIX. ročník špeciálnu dopravu. Historické vozidlá mestskej dopravy prepoja jednotlivé múzeá a galérie a fanúšikov železníc povozí po tradičných trasách v hlavnom meste parný a motorový vlak.

Nabitý program

Svoj program si na festivale Noc múzeí a galérií 2023 nájde naozaj každý, stačí si len vyberať. Bližšie informácie a konkrétny zoznam miest, ktoré môžete navštíviť, nájdete na stránke https://www.nmag.sk/.

Ponuka v Bratislavskom kraji zahŕňa viac ako 40 múzeí a galérií od národných inštitúcií až po menšie regionálne. Určite nebude chýbať Slovenská národná galéria, v ktorej programe dominujú témy vzťahov a architektúry a rekonštrukcie objektu. Tešiť sa môžete aj na BIBIANU, medzinárodný dom umenia pre deti, ktorý ponúka Najkrajšie knihy Slovenska a podujatia s témou kávy, či Slovenské centrum dizajnu s výstavou 100 rokov dizajnu/Slovensko 1918 – 2018. Ústredie ľudovej umeleckej výroby sa vo svojich aktivitách bude venovať prírodným pletivám a materiálom. Vo Vodárenskom múzeum BVS, a. s., sa budú návštevníci tešiť z príjemnej atmosféry vodárenskej záhrady.

Z programu inštitúcií na strednom Slovensku sa môžete tešiť na Múzeá v Martine ponúkajúce rozličné aktivity v 3 expozíciách (Etnografickom múzeu, Múzeu Andreja Kmeťa a Múzeu kultúry Čechov na Slovensku) za cenu jedinej vstupenky. Galéria Ľudovíta Fullu sa predstaví podujatím Zaži dejiny umenia 2 s Robom Švarcom: Variť a jesť. Netradičná téma si vyžaduje netradičnú prednášku a bude sa spoločne VARIŤ A JESŤ. Štátny podnik LESY Slovenskej republiky – Lesnícke a drevárske múzeum ponúka prehliadku múzea pri nočnom osvetlení sviec a historických lámp a ukážky hipoterapie.

Na východe krajiny zaujme Noc múzeí a galérií témou Tajomstvá na dotyk, do ulíc Košíc láka tisíce záujemcov v čase od 17.00 do polnoci. Visit Košice Infopoint, Slovenské technické múzeum v Košiciach, Východoslovenské múzeum v Košiciach, Východoslovenská galéria, Múzeum Vojtecha Löfflera, Pamätná výstava Sándora Máraia, Regionálne centrum remesiel ÚĽUV v Košiciach, Tabačka Kulturfabrik – Galéria Tabačka, Šopa Gallery a KAIR Košice Artist in Residence, Malá galéria Alexandra Eckerdta, Štátna vedecká knižnica v Košiciach, Steelpark – park vedy, Dolná brána a Múzeum obetí komunizmu, čiže 14 inštitúcií, tu spoločne odkryjú príbehy umeleckých diel, ľudového remesla a záhady vedy a techniky vo výstavách, v expozíciách a špeciálne pripravenom programe. Navštíviť sa oplatí aj Múzeum letectva v Košiciach, ktoré ukáže výstavnú inštaláciu o hlavnom konštruktérovi lietadla L-39 Albatros Jánovi Vlčkovi. Vystavené je prvé lietadlo L-39 Albatros overovacej série v. č. 0001 a reštaurovaný vrtuľník MI8.

Zdroj: TS Slovenské národné múzeum

(JM)

 

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky