Doc. Ing. Peter Szolcsányi, PhD.
Oddelenie organickej chémie FCHPT STU
Hirschov index: 16
Doc. Ing. Peter Szolcsányi, PhD.
- Docent Szolcsányi vyštudoval na STU v Bratislave organickú chémiu. Pôsobí na Oddelení organickej chémie, Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU (FCHPT STU) v Bratislave.
- Absolvoval niekoľko úspešných študijných a postgraduálnych pobytov v zahraničí (1995-1996 Oxford, 1998 Cambridge, 2000-2002 Zürich). Pôsobil ako zástupca vedúceho chémie spoločnosti Biorex R & D Ltd. vo Veszpréme v Maďarsku.
- Špecializuje sa na syntetickú organickú chémiu, obzvlášť na stereoselektívnu syntézu vonných zlúčenín a má bohaté skúsenosti v oblasti totálnej syntézy biologicky aktívnych prírodných látok a ich funkčných analógov.
- Zatiaľ publikoval 36 vedeckých prác v popredných zahraničných časopisoch, na ktoré má doposiaľ 597 SCI citácií (H-lndex 16 podľa WOS).
- Je popularizátorom chémie, dlhodobo publikuje zaujímavé články o chémii v časopise týždeň. Napísal knihu Súkromný život molekúl, kde jednoduchou formou vysvetľuje fungovanie okolitého sveta optikou molekúl a ich reakcií.
- V rámci vedeckej expertíznej činnosti pôsobí ako dlhoročný externý posudzovateľ európskej agentúry Research Executive Agency v Bruseli. Získal Cenu za vedu a techniku 2020 v kategórii Popularizátor vedy.
V rámci výskumných aktivít sa podieľa na:
- výskume v oblasti organickej chémie, syntézou nových vonných molekúl a bioaktívnych prírodných zlúčenín.
Údaje o vedcovi boli naposledy aktualizované: 25. septembra 2025
Ak ste našli chybu alebo máte tip na doplnenie, prosím, kontaktujte nás emailom na vnd@cvtisr.sk. Hirschov index je aktuálny k dátumu aktualizácie. Ak chcete vidieť aktuálnu hodnotu, navštívte, prosím webofscience.com. Ďakujeme.
Doc. Ing. Peter Szolcsányi, PhD. v článkoch
Výskumník popularizuje vedu, pretože chce predstaviť jej krásu a podeliť sa s poslucháčmi o emócie, ktoré to prináša.
Čokoláda je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. Veď kto by odolal jednej z najlákavejších lahôdok na svete práve počas vianočných sviatkov? Čokoládové...
V decembrovom vianočnom špeciáli Vedeckej kaviarne sme diskutovali o jednej z najlákavejších lahôdok na svete – o čokoláde. Nepochybne patrí...
Doc. Ing. Peter Szolcsányi, PhD., organický chemik, docent na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave,...
Alkoholické nápoje patria oddávna k najpoužívanejším „obveseľujúcim“ látkam, ktoré ľudstvo konzumuje. Podľa spoľahlivých archeologických nálezov vieme, že pivo, lepšie povedané nápoj...
Kvasinky + cukor + voda = alkohol. Čo všetko sa skrýva za touto jednoduchou rovnicou? Neformálne a interaktívne rozprávanie o tom,...
Rozhovor s doc. Ing. Petrom Szolcsányim, PhD., z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity (FCHPT STU) v Bratislave....
V rámci Týždňa vedy a techniky si mohli návštevníci najrozličnejších podujatí, ktoré sa počas neho konali, vychutnať na pôde Centra...