Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Tretí ročník BioInnovation Award má dvoch víťazov

VEDA NA DOSAH

Cenu 10 000 eur si rozdelili startup zameraný na analýzu črevného mikrobiómu a startup s novým riešením na výrobu bioplastov.

Víťazný tím kategórie Medtech preberá cenu. Foto: Samuel Sedliak. Zdroj: Lifbee Academy

Víťazný tím kategórie MedTech Lab preberá cenu. Foto: Samuel Sedliak. Zdroj: Lifbee Academy

Opäť sme svetu dokázali, že nezaostávame v inováciách ani vo vede. Vedci, inovátori i začínajúci aj skúsení podnikatelia z celého Slovenska a Česka sa zišli na treťom ročníku BioInnovation Award, ktorý organizuje Lifbee Academy, v piatok 10. februára 2023 v Novej Cvernovke. Dva víťazné tímy si rozdelili cenu 10 000 eur.

Zdravší zamestnanci vďaka analýze črevného mikrobiómu

Svoje riešenia predstavilo sedem mladých startupových tímov zameraných na biotechnologické inovácie v oblasti medicíny a udržateľnosti.

V kategórii MedTech Lab zvíťazil tím Utumbo, pozostávajúci z medika, bioinformatičky, biotechnologičky a biznisanalytika, s nápadom na zlepšovanie fyzického a duševného zdravia zamestnancov vďaka analýze ich črevného mikrobiómu. To, ako sa stravujeme, má vplyv na prospešné baktérie, ktoré žijú v našom tele a pomáhajú posilňovať imunitu. Vedci zistili, že ich vplyv na zdravie a dobrú náladu je vskutku významný.

Vďaka návrhom chutného jedálneho lístka podporujúceho zdravé baktérie od tímu Utumbo vedia firmy prispieť k aktívnej starostlivosti o zdravie svojich zamestnancov, ktorí vďaka tomu môžu žiť zdravší a vitálnejší život.

Nedostatok bioplastov môže byť čoskoro minulosťou

Plasty môžu byť minulosťou, lebo ich čoraz viac nahrádzajú bioplasty, ktoré sa dajú rozložiť kompostovaním a na ktorých výrobu nie je potrebná ropa. Záujem výrobcov je veľký, ich produkcia však výrazne zaostáva.

Tím Haloplastics v rámci kategórie Enviro Lab priniesol riešenie v podobe suroviny produkovanej mikroorganizmami. Vďaka nej budú bioplasty dostupnejšie a ich cena nižšia. Tímu sa už dokonca podarilo nadviazať spoluprácu s poprednými vedcami v oblasti materiálovej vedy, s ktorými túto surovinu budú testovať v pilotnej fáze projektu.

„Výhru sme vôbec nečakali, všetky projekty boli super, finančná odmena nám pomôže s rozbehom prvých experimentov v laboratóriu,“ povedala analytická chemička Zuzka Hucsková po odovzdaní ceny. Na pódium vystúpil a povzbudil všetkých začínajúcich podnikavcov a vedátorov Roman Lauš, zakladateľ biotechnologického startupu Mewery zameraného na syntetické mäso.

Víťazný tím kategórie Enviro preberá cenu. Foto: Samuel Sedliak. Zdroj: Lifbee Academy

Víťazný tím kategórie Enviro Lab preberá cenu. Foto: Samuel Sedliak. Zdroj: Lifbee Academy

„Projekty boli na európskej úrovni, tímy by sa s nimi pokojne mohli vydať aj na najprestížnejšie európske inovačné súťaže,“ zhodnotila Liliana Unachukwu, porotkyňa a zakladateľka spoločnosti Pipette and Chart.

Všetky tímy a nápady vznikli priamo v inkubátore Lifbee Academy, ktorý ako vzdelávací a inkubačný program funguje na základe širokej podpory z oblasti súkromnej sféry.

Tento rok program podporila napríklad výskumná organizácia SanaClis, organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI-PAK, Nadácia Tipsport a spoločnosť Takeda, ktorá nedávno postavila v Bratislave svoje inovačné centrum.

„Inovatívne spoločnosti si čoraz viac uvedomujú dôležitosť programov, ako je Lifbee Academy, a ich podpory, pretože práve tá je nevyhnutná na to, aby sa nápady, ktoré vzniknú, pretavili aj do praxe,“ vysvetlila zakladateľka Lifbee Academy Simona Held Veselá.

Zdroj: TS Lifbee Academy
(GL)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky