Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Výroba solárnych článkov v Európe sa zvýši o tridsať percent

VEDA NA DOSAH

Na ich vzniku sa podieľali aj českí vedci, ktorí ich nazvali fotovoltické Ferrari.

Solárne panely na streche budovy. Zdroj: iStockphoto.com

Vďaka projektu PILATUS vzniknú do roku 2025 v Európe tri pilotné linky, ktoré pokryjú celý výrobný cyklus inovatívnych kremíkových solárnych panelov. Špeciálne technológie s kontaktmi na spodnej strane im umožnia premenu energie vyššiu než 26 percent. Pri výrobe tohto fotovoltického Ferrari chcú odborníci zároveň minimalizovať jeho uhlíkovú stopu. Na projekte bude pracovať tiež tím z Fyzikálneho ústavu Akadémie vied ČR pod vedením Martina Ledinského.

V roku 2020 sa v Európe vyrobilo menej než jedno percento z celosvetovej produkcie solárnych panelov. Ale pritom sa v nej nainštalovalo viac ako 20 percent globálnej fotovoltickej kapacity. Do tohto roku sa (kumulatívne) sprevádzkovalo už 1 TWp fotovoltiky, kým v atómových elektrárňach je to cca 700 GW. Závislosť od dovozu zhruba 97 percent solárnych panelov z Ázie sa v kontexte nedávnych geopolitických udalostí javí ako energetický hazard, ktorý môže ukončiť európsky zelený sen.

„Plánovaná pilotná linka na výrobu fotovoltických modulov zvýši súčasnú celkovú kapacitu výroby fotovoltických článkov v Európe o 30 percent,“ uvádza k významu európskeho projektu Martin Ledinský. Ďalej dodáva: „Ročná výrobná kapacita pilotnej prevádzky dosiahne minimálne 170 MWp. Pokiaľ sa potvrdí, že je projekt životaschopný, bude nasledovať druhá fáza – továreň s ročnou kapacitou 3 – 5 GWp.“

Kontakty na zadnej strane pre vyšší výkon a vyššiu účinnosť

Vrátiť výrobu fotovoltických panelov z Číny späť do Európy pomôže európsky grant HORIZONT Europe vo výške 10,5 milióna eur. Projekt PILATUS využije patentovanú technológiu kremíkových solárnych článkov s kontaktmi na spodnej strane, na ktorej sa podieľal tím českých vedcov. Osvetlenú stranu článku v tomto prípade nezatieňujú žiadne nepriehľadné kovové kontakty, čo v kombinácii s optimálnou pasivitou povrchových defektov umožňuje vyrobiť slnečné články s ultimátnou účinnosťou fotovoltickej premeny vyššou než 26 percent.

Na zadnej strane dosky kremíkového kryštálu však musia byť umiestnené kladné a záporné elektródy a to tak, že sa na ňu nanesie prúžok amorfného kremíka s hrúbkou len niekoľko nanometrov. Tento spôsob výroby je síce technicky náročnejší, ale prirodzene umožňuje využiť aj svetlo, ktoré dopadá na spodnú stranu panelu, odráža sa od plochy pod panelom, pričom tým zvyšuje elektrický výkon dodávaný do siete až o 15 percent.

O projekte PILATUS: Na trojročnom projekte sa podieľajú českí vedci a inštitúcie z Belgicka, Talianska, Nemecka, Holandska, Nórska, Veľkej Británie a zo Švajčiarska. V projekte Horizont Europe podporenom sumou 10,5 milióna eur sa počíta so zvýšením výrobnej kapacity fotovoltických článkov v Európe o 30 percent a súčasne so znížením dosahu na životné prostredie, a to využitím modulov s vysokou účinnosťou. Budú sa vyrábať s ohľadom na recyklovanie použitých materiálov a spĺňať najprísnejšie európske ekologické požiadavky.

Zdroj: Akadémia vied ČR
(GL)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky