Nestihli ste februárovú Vedeckú cukráreň so Silviou Schmidtovou, ktorá skúma nádory semenníkov? Prinášame vám z nej video.
Silvia Schmidtová sa vo svojej prednáške venovala rakovine vo všeobecnosti. Objasnila, prečo vzniká, či sa jej dá vyhnúť a zamerala sa na jej diagnostiku i liečbu. Zaoberala sa však aj otázkou, či je rakovina dedičná.
Vysvetlila, ako sa skúma, aké rôzne modely sa v jej výskume v súčasnosti používajú, ale prednášala aj o tom, ako vyzerá bežný deň vedca. Posvietila si tiež na hoaxy, ktoré sa o rakovine šíria internetom, a odôvodnila, prečo im neveriť.
Vedeli ste napríklad, že rakovina semenníkov má vlastného „maskota“? V závere prednášky ho Silvia Schmidtová predstavila a predostrela množstvo ďalších zaujímavých informácií o tejto ešte stále neprebádanej chorobe.
Podujatie sa uskutočnilo bez účasti verejnosti. Videozáznam z neho je už zverejnený aj na YouTube Centra vedecko-technických informácií SR (CVTI SR).
Ing. Silvia Schmidtová, PhD., pôsobí ako vedecká pracovníčka v Ústave experimentálnej onkológie Biomedicínskeho centra SAV. Vyštudovala medicínske inžinierstvo na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU a doktorát z onkológie získala na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského. Absolvovala niekoľko zahraničných stáží a vo svojej vedeckej práci intenzívne spolupracuje s renomovanými slovenskými i zahraničnými inštitúciami. V rámci svojho výskumu sa venuje germinatívnym nádorom – heterogénnej skupine nádorov, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v pohlavných žľazách – v semenníkoch u mužov a vo vaječníkoch u žien. Napriek vysokej úspešnosti liečby (približne 95 percent) časť pacientov na ňu prestane odpovedať a dochádza k rozvoju takzvanej chemorezistencie. Rezistencia voči cisplatine postihuje pomerne malý, ale klinicky signifikantný počet pacientov a je hlavným dôvodom úmrtnosti pacientov s germinatívnymi nádormi.
Čo je Vedecká cukráreň?
Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri Centre vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) v Bratislave oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí vedia populárnou formou a jednoduchým spôsobom študentom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu.
Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a technike. Diskutuje sa v nej v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy Vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút vystúpenie vedca a 45 minút diskusia).
(GL)