O čokoláde… a nielen na Vianoce
Hosť: doc. Ing. Peter Szolcsányi, PhD.
z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU
Dátum: 14. decembra 2017, o 17.00 hod.
Miesto: Konferenčná miestnosť CVTI SR na 2. poschodí.
Pozývame vás do decembrového vianočného špeciálu vedeckej kaviarne, v ktorej budeme diskutovať o jednej z najlákavejších lahôdok na svete – o čokoláde. Nepochybne patrí medzi základné ingrediencie väčšiny maškŕt aj na vianočnom stole. My sa však na ňu pozrieme trochu inak. Z pohľadu chémie.
Náš hosť, uznávaný chemik a zanietený popularizátor chémie a vedy, nám porozpráva všetko, čo ste vždy chceli vedieť o čokoláde (a báli ste sa opýtať), čo je a čo naopak nie je čokoláda (hoci sa tak neraz nazýva). Dozviete sa odkiaľ vlastne kakao pochádza, ako a z čoho sa čokoláda vyrába a vďaka čomu chutí práve tak, ako chutí. Alebo aj o tom, či na ňu môže vzniknúť závislosť a ako čokoláda (ne)súvisí so sexom… to všetko optikou molekúl a ich vzájomných reakcií.
Vstup na podujatie je pre verejnosť voľný.
Stránka podujatia s (video) archívom predchádzajúcich podujatí.