Zoonózy sú infekcie alebo ochorenia, k prenosu ktorých môže dôjsť priamo alebo nepriamo medzi zvieratami a ľuďmi, napríklad konzumáciou kontaminovaných potravín alebo kontaktom s nakazenými zvieratami.
Výskum naznačuje, že jedna tretina až jedna polovica všetkých infekčných ochorení človeka je zoonotického pôvodu, teda je spôsobená prenosom zo zvierat. Približne 75 % nových ochorení, ktoré v priebehu posledných 10 rokov postihujú človeka (napr. vírus západonílskej horúčky), pochádza zo zvierat alebo z produktov živočíšneho pôvodu.
Zoonózy alimentárneho pôvodu
Zoonotické ochorenia alimentárneho pôvodu sú spôsobené konzumáciou potravín alebo pitnej vody, kontaminovaných patogénnymi (ochorenie spôsobujúcimi) mikroorganizmami, napr. baktériami a ich toxínmi, vírusmi a parazitmi.
Najbežnejšími mikroorganizmy v Európskej únii spôsobujúcimi alimentárne ochorenia sú Campylobacter, Salmonella a vírusy, ako napr. vírus hepatitídy a norovírus.
Kampylobakérie (tiež Campylobacters) sú pôvodcom črevných infekcií u ľudí (kampylobakteriálna enteritída), potratov hospodárskych zvierat a spôsobujú ochorenia u ľudí s oslabenou imunitou. Niektoré druhy produkujú enterotoxíny podobné choleragénu a cytotoxíny. (https://sk.wikipedia.org/wiki/Campylobacter)
Závažnosť týchto ochorení u ľudí je rôzna od miernych príznakov až po životohrozujúce stavy. Mnoho týchto mikroorganizmov sa vyskytuje v črevách zdravých zvierat určených na produkciu potravín. Riziká kontaminácie sú prítomné od poľnohospodárskej produkcie až po spotrebu („Z farmy až po vidličku“) a vyžadujú prevenciu a kontrolu v rámci celého potravinového reťazca.
Bezpečná manipulácia so surovým mäsom a ďalšími surovými potravinovými zložkami, riadna tepelná úprava a správna hygiena v kuchyni môžu predísť riziku,ktoré predstavujú tieto mikroorganizmy, alebo ho znížiť.
Nezávislé vedecké odporúčania Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín týkajúce sa aspektov zoonotických ochorení v oblasti bezpečnosti potravín a zdravia zvierat, podporovaných údajmi zozbieranými členskými štátmi, pomáhajú subjektom s rozhodovacou právomocou v Európe pri formulovaní politiky a pre rozhodovanie na ochranu spotrebiteľov pred touto hrozbou pre verejné zdravie.
Zoonózy alimentárneho pôvodu sú významnou a široko rozšírenú hrozbou pre verejné zdravie. V Európskej únii je každoročne potvrdených viac ako 320 00 prípadov u človeka, ich skutočný počet je však pravdepodobne oveľa vyšší. Počet prípadov salmonely u človeka klesol takmer o polovicu v období od roku 2004 do roku 2009 aj vďaka koordinovanému prístupu všetkých aktérov v rámci EÚ.
Spracovala: Mária Izakovičová, NCP VaT pri CVTI SR
Zdroj: Zoonózy alimentárního původu
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín EFSA
Infografika: Contaminants in the food chain