Korenie, ktoré je už dlho uznávané pre svoje liečivé vlastnosti, je hlavným zdrojom polyfenolu kurkumínu.
Kurkuma (Curcuma longa), čiže korenie, ktoré je už dlho uznávané pre svoje liečivé vlastnosti, si získalo záujem zo strany vedeckého aj kulinárskeho sveta, pretože je hlavným zdrojom polyfenolu kurkumínu. Kurkuma pochádza z juhovýchodnej Ázie, no je populárna po celom svete. Spája sa nám s Indiou, kde je jedným z hlavných korení v kari. Kurkuma má nápadnú žltú farbu a špecifickú drevitú korenistú chuť.
Oranžová história
Rovnako ako zázvor, aj kurkuma je z čeľade ďumbierovité (Zingiberaceae). Všeobecne sa uvádza, že zahraničné označenie kurkumy turmeric môže pochádzať z latinského slovného spojenia terra meritta, čo znamená posvätná pôda. Naše pomenovanie vychádza z latinčiny a predchádzalo mu arabské slovo kurkum, čo znamená šafran. V hinduistických tradíciách je kurkuma považovaná za posvätnú. Je taká uctievaná, že má až 100 rôznych pomenovaní.
Záznamy o jej používaní siahajú viac ako 4000 rokov do minulosti. Existujú dokonca analýzy nádob z roku 2500 pred Kristom, v ktorých sa našli zvyšky kurkumy. Okrem toho sa objavila i v ajurvédskych lekárskych textoch pochádzajúcich z roku 500 pred Kristom. V roku 1280 zaznamenal Marco Polo toto korenie vo svojich cestovných dokumentoch a opísal ho ako zeleninu, ktorá má vlastnosti podobné šafranu.
Chémia kurkumy
Najdôležitejšou chemickou zložkou kurkumy je skupina zlúčenín nazývaných kurkuminoidy, medzi ktoré patrí kurkumín (diferuloylmetán), demetoxykurkumín a bisdemetoxykurkumín.
Najlepšie preskúmanou zlúčeninou je kurkumín, ktorý je hlavnou zložkou jej práškovej formy. Kurkuma má tiež veľa dôležitých prchavých olejov, ako je turmerón, atlantón a zingiberén. Olej a olejové živice extrahované z kurkumy sú vo farmaceutickom priemysle široko používané.
Ukázalo sa, že polyfenol kurkumín vplýva na viacero signálnych molekúl a zároveň vykazuje aktivitu na bunkovej úrovni, vďaka čomu má viaceré zdravotné prínosy.
Zdravší vďaka kurkumínu
Viaceré štúdie dokázali, že kurkumín je prospešný pri zápalových stavoch, metabolickom syndróme, bolesti a pomáha v boji proti zápalovým a degeneratívnym ochoreniam oka. Okrem toho sa ukázalo, že prospieva aj obličkám.
Hoci sa zdá, že suplementácia kurkumínu má nespočetné množstvo terapeutických výhod, väčšina z nich je spôsobená jeho antioxidačnými a protizápalovými účinkami. Napriek prínosom je jeho jedným z hlavných problémov slabá biologická dostupnosť, ktorá sa zdá byť primárne spôsobená zlou absorpciou, rýchlym metabolizmom a rýchlou elimináciou.
Zlepšenie vstrebávania sa dá dosiahnuť pridaním čierneho korenia (obsahuje piperín) do varenia alebo užívaním kurkumového doplnku, ktorý obsahuje čierne korenie. Pri dvadsiatich miligramoch na kilogram telesnej hmotnosti (mg/kg) piperínu spolu s dvoma gramami na kilogram telesnej hmotnosti (g/kg) kurkumínu sa zvýši jeho biologická dostupnosť o 2 000 percent.
Kurkumín je voľne dostupný v niekoľkých formách vrátane kapsúl, tabliet, mastí, energetických nápojov, mydiel a kozmetiky. Na dosiahnutie efektu je potrebné užiť zvyčajne okolo 1 000 miligramov (mg) kurkumy denne. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) stanovila prijateľný denný príjem kurkuminoidov na 3 mg na kilogram telesnej hmotnosti.
Tradične sa kurkuma používala na liečbu kožných ochorení, porúch horných dýchacích ciest, bolestí kĺbov, tráviacich problémov a pod. Výpary z horiacej kurkumy pomáhali zlepšiť pocity preťaženia, zatiaľ čo šťava z kurkumy sa využívala na hojenie rán a modrín a pasta bola údajne prospešná pri rôznych kožných ochoreniach vrátane kiahní, škvŕn a pásového oparu.
Antioxidačné a protizápalové účinky
Antioxidačné a protizápalové vlastnosti sú dva primárne mechanizmy, ktoré zabezpečujú väčšinu účinkov kurkumínu.
Ukázalo sa, že kurkumín zlepšuje systémové markery oxidačného stresu. Existujú dôkazy, že môže zvýšiť aktivitu antioxidantov, ako je napríklad superoxiddismutáza (SOD). Nedávny systematický prehľad a metaanalýza poukázali na významný vplyv suplementácie kurkuminoidmi na všetky skúmané parametre oxidačného stresu vrátane plazmatických aktivít SOD a katalázy, ako aj sérových koncentrácií glutatiónperoxidázy (GSH) a peroxidov lipidov.
Okrem toho je kurkumín lipofilná zlúčenina, vďaka čomu je účinným lapačom peroxylových radikálov, preto sa podobne ako vitamín E považuje za antioxidant.
Oxidačný stres sa podieľa na mnohých chronických ochoreniach a jeho patologické procesy úzko súvisia s procesmi zápalu v tom, že jeden môže byť ľahko vyvolaný tým druhým. V skutočnosti môže byť kurkumín v správnej dávke účinnejšou protizápalovou liečbou ako bežné lieky, napríklad ibuprofén a aspirín.
Iné pozitívne efekty
Osteoartritída (OA), choroba spojená s chronickým či akútnym zápalom, je chronické ochorenie kĺbov. Niekoľko štúdií preukázalo antiartritické účinky kurkumínu u ľudí s OA a reumatoidnou artritídou. Ľudia, ktorí užívali doplnky kurkumínu, mali menšie bolesti a nemuseli brať toľko analgetík.
V ďalšej nedávnej metaanalýze výskumníci zistili, že jedinci s ulceróznou kolitídou (UC), ktorí užívali kurkumín a mesalamín, liek používaný na liečbu UC, mali trikrát vyššiu pravdepodobnosť dosiahnutia remisie ako tí, ktorí užívali samotný mesalamín. Prehľad 50 štúdií tiež zistil, že kurkuma môže zmierniť príznaky u ľudí s chronickým ochorením obličiek, ktorí majú svrbenie kože, čo je bežný príznak problémov s obličkami.
Výskum na myšiach naznačuje, že kurkumín môže pomôcť spomaliť rast nádorových buniek a môže dokonca v prvom rade zabrániť tvorbe nádorov. Kurkumín totižto pôsobí na tvorbu krvných ciev, čo je proces nazývaný angiogenéza, ktorý potrebujú všetky nádory, aby prežili.
Kurkumín môže pomôcť taktiež pri liečbe a prevencii cukrovky, ako aj pridružených porúch, ako je diabetická nefropatia, ktorá postihuje ľudí s cukrovkou 1. typu a cukrovkou 2. typu. Jedna štúdia prišla napríklad so zistením, že podávanie 80 mg tetrahydrokurkumínu (jednej z hlavných látok v kurkumíne) na kg telesnej hmotnosti potkanom s cukrovkou 2. typu počas 45 dní viedlo k výraznému zníženiu hladiny cukru v krvi, ako aj k zvýšeniu plazmatického inzulínu.
Zdroj: WebMD, DOI: 10.3390/foods6100092, Everydayhealth, Earthsignature, Hopkinsmedicine, Atinafoods