Týždeň vedy a techniky na Slovensku

Týždeň vedy a techniky na Slovensku každoročne organizuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR a Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti.

Cieľom každoročne organizovaného Týždňa vedy a techniky na Slovensku je zlepšiť vnímanie vedy a techniky v povedomí celej spoločnosti, popularizovať a prezentovať ich, vzbudiť záujem mladých ľudí o štúdium vedeckých a technických disciplín, informovať verejnosť o poznatkoch vedy a techniky a o nutnosti podporovať vedu a techniku, ktoré sú základom hospodárskeho a spoločenského pokroku a pomáhajú riešiť globálne problémy a výzvy.

V roku 2022 sa Týždeň vedy a techniky na Slovensku uskutoční v období 7. – 13. novembra 2022.

Viac informácií nájdete na webovej stránke: www.tyzdenvedy.sk

Týždeň vedy a techniky na Slovensku v článkoch
Prierez minulými ročníkmi Týždňa vedy a techniky na Slovensku. Zdroj: koláž Marián Zelenák/CVTI SR

Týždeň vedy a techniky na Slovensku je tu pre vás už dvadsať rokov

Aktuálny ročník podujatia sa bude niesť v znamení motta Po kroku k pokroku.

| VEDA NA DOSAH

Ako sa zmenila astronómia za ostatných 50 rokov

Pokrok možno vidieť na konkrétnych zmenách v oblasti získavania astronomických dát a pri pozorovaní vo hvezdárni na Skalnatom plese.

| Ján Svoreň

Po kroku k pokroku z pohľadu vedcov na Slovensku

Pokroky hýbu svetom a vďaka nim napredujeme. Čo považujú slovenskí vedeckí pracovníci vo svojich oblastiach bádania za prelomové?

| Justína Mertušová

Po kroku k pokroku z pohľadu vedkýň na Slovensku

Pokrok hýbe svetom a vďaka nemu napredujeme. Čo považujú vedecké pracovníčky na Slovensku vo svojich oblastiach bádania za prelomové?

| Justína Mertušová

Priekopníci vedy: Šľachtiteľ a pestovateľ Jozef Agnelli uspel so svojimi bylinkami a s novými odrodami poľnohospodárskych plodín na celom svete

Okrem pestovania liečivých rastlín a viniča sa venoval najmä šľachteniu zemiakov. Jeho odroda „Agnelky“ sa vyznačovala vysokou cukornatosťou.

| Andrea Fedorovičová