Podľa odborníkov zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre je dôležitý výber vhodnej odrody.
Výskumníci Ústavu rastlinných a environmentálnych vied Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov (FAPZ) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre skúmali využitie metabolitov semien ľanu siateho. Výskum realizovali aj v spolupráci so zahraničnými partnermi z Francúzska a Kanady.
Ľan je dôležitý pre obranyschopnosť organizmu
Semeno ľanu sa pre vysoký obsah zdraviu prospešných látok zaraďuje medzi funkčné potraviny. Ako uviedla vedúca výskumu profesorka Katarína Ražná, významné sú najmä jeho tri zložky – kyselina α-linolenová, lignany a slizovité látky.
Ľanové semeno patrí spolu s obilninami a so strukovinami medzi najbohatšie zdroje lignanov. „Tieto látky sa podieľajú na obranyschopnosti organizmu, napríklad pri poraneniach rastliny, ako aj na regulácii rastu. Majú široké spektrum biologických účinkov na všetky organizmy vrátane človeka. Obzvlášť zaujímavé sú ich antioxidačné, antivírusové, antibakteriálne, insekticídne či fungicídne účinky. Lignany tiež znižujú riziko vzniku srdcových chorôb, rakoviny prsníka a hrubého čreva,“ povedala výskumníčka.
Slizovité látky v boji s obezitou
Predmetom výskumu boli tiež slizovité látky povrchových vrstiev semien ľanu siateho. Priaznivo pôsobia proti obezite a rôznym ochoreniam súvisiacich s obezitou, ako je vysoký cholesterol, vysoký krvný tlak a podobne. Sliz je vhodný aj ako stabilizátor či zahusťovadlo v potravinárskom priemysle. V medicíne sa používa pri poruchách tráviaceho traktu, pomáha i v liečbe obezity psov.
„Významný je aj potenciál slizu pri enkapsulácii probiotík, napríklad Lactobacillus acidophilus La-05, keďže enkapsulácia zvyšuje životnosť probiotika v simulovaných roztokoch žalúdočnej kyseliny,“ priblížila Katarína Ražná.
Na genetike záleží
Výsledky výskumu SPU preukázali, že v súvislosti s požadovanými parametrami slizovitých látok a zloženia lignanov v semenách je dôležitý výber vhodnej odrody (genotypu) ľanu siateho.
„Inak povedané, záleží na genetickom pozadí konzumovaných ľanových semien alebo rôznych foriem ich produktov,“ spresnila profesorka Ražná. Na identifikáciu znakov a vlastností potrebných na inovatívne využitie lignanov a slizu semien ľanu siateho použili výskumníci SPU súčasné postupy bioinformatiky, markérovacích techník na úrovni krátkych molekúl mikroRNA a moderné mikroskopické a makroskopické techniky. Získané výsledky a poznatky boli aplikované aj v riadenej klinickej štúdii v spolupráci s Ústavom výživy a genomiky FAPZ.
Výskum bol finančne podporený projektom Drive4SIFood, zameraným na výskum udržateľných a inovatívnych potravín, a projektom Obezita, zacieleným na dlhodobý strategický výskum prevencie, intervencie a mechanizmov obezity a jej komorbidít.
Zdroj: SPU v Nitre
(JM)