CVTI SR, Prednáška / celé Slovensko

Bratislavská vedecká cukráreň: Klimatická zmena: Dokážeme si udržať svoj komfort, a zároveň zlepšiť vyhliadky ľudstva? (2020-03)


Toto podujatie už prebehlo.

Klimatická zmena: Dokážeme si udržať svoj komfort,
a zároveň zlepšiť vyhliadky ľudstva?

 
Hosť: Dr. Ing. František Simančík,
vedúci aplikačného centra Ústavu materiálov
a mechaniky strojov SAV
 
Dátum a čas: od 2. 6. 2020
Miesto: YouTube kanál CVTI SR

 

Otázky súvisiace s témou májovej Vedeckej cukrárne môžete klásť v diskusii pod udalosťou na Facebooku  alebo cez www.slido.com (heslo: cukraren) do 26. mája 2020 do 9:00 hod.

 

Zhruba pred dvesto rokmi objavili ľudia pod zemou energetickú špajzu. Začali ju s chuťou vyjedať pričom radikálne stučneli (z približne jednej miliardy na dnešných sedem). Naviac v domnienke, že zásob vhodnej energie je dosť, zleniveli v hľadaní alternatív a venovali sa viac svojmu vlastnému komfortu.

Špajza sa však postupne vyprázdňuje a následky nášho prejedania zanechávajú v okolí také silné stopy, že ak sa zavčasu nespamätáme a znova nezačneme usilovne pracovať, radikálnemu chudnutiu sa nevyhneme. A možno je aj neskoro. Naše správanie treba preto okamžite radikálne prehodnotiť, pričom technický pokrok stále dáva dobré predpoklady na to, aby sme za uspokojivé pohodlie nemuseli v budúcnosti zaplatiť privysokú cenu.

Prednáška bude venovaná paradoxu spočívajúcom v našej úpornej snahe po rastúcom komforte, ktorá však s vysokou pravdepodobnosťou vyústi do extrémnych environmentálnych problémov.

Dr. Ing. František Simančík je odborník na neželezné kovy, kompozity a technológie ich výroby a spracovania. Ako hlavný koordinátor viedol množstvo výskumných projektov, z ktorých viaceré skončili ako „success stories“ v danom programe. V úlohe koordinátora pôsobil aj v 5 projektoch zo štrukturálnych fondov EÚ.
Vychoval 8 doktorandov, z ktorých všetci ostali aktívne pracovať vo výskume, je spoluautorom viac ako 300 odborných publikácií, vrátane 60 pozvaných prednášok na významné vedecké podujatia a spoluautor 30 udelených patentov.

Získal viacero ocenení vrátane Krištáľového krídla v kategórii medicína a veda v roku 2011, ceny Technológ roka SR 1998, resp. Osobnosť vedy a techniky SR 2011. V súčasnosti pôsobí ako člen Predsedníctva SAV a vedúci aplikačného centra Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV.

Otázky súvisiace s témou aprílovej Vedeckej cukrárne môžete klásť v diskusii pod udalosťou na Facebooku  alebo cez www.slido.com (heslo: cukraren) do 26. mája 2020 do 9:00 hod.

 

Youtube kanál CVTI SR so záznamami uskutočnených podujatí

Podujatie na FB

Stránka podujatia s archívom predchádzajúcich podujatí