Prednáška /

Veda v CENTRE: Liečivé rastliny, bylinky, čaje…nielen na Vianoce (2018-12)


Toto podujatie už prebehlo.

Liečivé rastliny, bylinky, čaje…nielen na Vianoce

 
Hosť: Ing. Iveta Čičová, PhD.
z Výskumného ústavu rastlinnej výroby NPPC v Piešťanoch

 
Dátum a čas: 13. december 2018 o 17.00 hod
Miesto: Konferenčná miestnosť CVTI SR na 2. poschodí.

 

Pozývame vás do decembrového vianočného špeciálu vedeckej kaviarne, v ktorej budeme diskutovať o bylinkových čajoch, ktoré voľakedy pili naši starí rodičia, keď ešte neboli bežne dostupné exotické vône a koreniny. Budeme hovoriť všeobecne o ich liečivých účinkoch a ich význame pre naše zdravie, ale aj o tom, ktoré by nemali chýbať ani dnes na vianočnom stole.

 

Našim hosťom bude vedkyňa a výskumníčka, odborníčka na pestovanie liečivých rastlín Ing. Iveta Čičová, PhD., z Výskumného ústavu rastlinnej výroby NPPC v Piešťanoch. Vo svojej vedecko-výskumnej práci sa zameriava na zachovanie genofondu liečivých rastlín a pseudoobilnín pre budúce generácie, vrátane zhromažďovania, hodnotenia, množenia a výskumu liečivých rastlín.
 

Prednáška bude zameraná na najznámejšie rastliny používané v ľudovom liečiteľstve a na liečivé rastliny našich predkov z polí a záhrad. Liečivé rastliny, ktoré sa používali v ľudovom liečiteľstve boli divorastúce druhy, ale hovoriť budeme i o odrodách získaných šľachtením. Dozvieme sa prečo pestovať liečivé rastliny, a ktoré z liečivých rastlín by nemali chýbať ani v našich záhradách či v našich domácnostiach. Bylinky a Vianoce – ako to bolo v minulosti a ako je to teraz? Ktoré liečivé bylinky patria odjakživa k Vianociam? Prednáška bude spojená nielen s praktickou ukážkou liečivých rastlín a prehliadkou vzorkovnice semien genetických zdrojov liečivých rastlín, ale aj s malou ochutnávkou tradičných vianočných bylinkových čajov.
 

Vstup na podujatie je pre verejnosť voľný.

 

Zázraky zo slovenských záhrad, polí a lúk

Podujatie na FB

Stránka podujatia s (video) archívom predchádzajúcich podujatí.