Prednáška /

Veda v CENTRE: Nebezpečné známosti našich psov… (2017-04)


Toto podujatie už prebehlo.

Nebezpečné známosti našich psov
Angiostrongylus, Dirofilária, Thelázia

Pozývame vás do aprílovej vedeckej kaviarne 2017, v ktorej budeme diskutovať o parazitozoonózach, teda o nebezpečných parazitárnych ochoreniach, ktoré sa  môžu prenášať zo zvierat na ľudí. Najčastejšie ohrozujú psy , alebo aj iné domáce zvieratá,  ale čoraz častejšie sa objavujú aj prípady infekcií u človeka.

Vo štvrtok 27. 4. 2017 o 17.00 hod. privítame uznávanú slovenskú vedkyňu a parazitologičku  MVDr. Martinu Miterpákovú, PhD.,  z Parazitologického ústavu SAV. Vo svojej  vedeckej práci sa venuje epidemologickému a ekologickému výskumu parazitárnych infekcií domácich a voľne žijúcich mäsožravcov so špecifickým dôrazom na novo sa šíriace parazity.

Doktorka Martina Miterpáková spolu so svojou doktorandkou Viktóriou Čabanovou nám predstavia trojicu parazitických červov, Angiostrongylus, Dirofilária a Thelázia, ktoré sa objavili na území Slovenska v priebehu uplynulého desaťročia. Dozvieme sa, akými cestami sa parazity šíria, aké sú príznaky ochorení, ktoré vyvolávajú, a v ktorých regiónoch sa vyskytujú, alebo sa môžu v blízkej budúcnosti objaviť.  Zároveň získame aj cenné  rady ohľadom prevencie. Vzhľadom na to, že mnohé z týchto „novo sa objavujúcich“ parazitárnych infekcií majú zoonózny charakter, teda sú prenosné aj na človeka, prednáška je určená nielen „psíčkarom“  a chovateľom domácich zvierat, ale celej širokej verejnosti.

Miesto: Konferenčná miestnosť CVTI SR v Bratislave na 2. poschodí.

Banner

Pozvánka

Stránka podujatia