Prednáška /

Bratislavská vedecká cukráreň: Vynálezy, ktoré nám umožnili nahliadnuť do nanosveta


Toto podujatie už prebehlo.

Nanotechnológie, nanomateriály, nanočastice – s týmito pojmami sa za posledné desaťročie stretávame čoraz častejšie a začíname si zvykať, že sa stávajú súčasťou nášho života. Málokto však vie, ktoré vynálezy najviac umožnili rozmach vedného odboru s prívlastkom „nano“.

 

V 20. storočí boli vynájdené dva rôzne typy mikroskopov, ktoré ďaleko prevyšovali možnosti dovtedy používaného klasického optického mikroskopu, čím umožnili otvoriť pomyselné okno do nanosveta. Prvým z nich bol skenovací elektrónový mikroskop a druhým mikroskop využívajúci atomárne sily.

 

V prednáške si povieme o tom, ako tieto mikroskopy dokážu zobrazovať objekty s rozlíšením menším ako 1 nm. Taktiež sa dozviete viac o tom, ako pomocou mikroskopov môžeme skúmať, modifikovať alebo tvarovať povrch materiálov na atomárnej úrovni.
 
O prednášajúcom:

Ing. Ján Šoltýs, PhD., vyštudoval mikroelektroniku na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Od roku 2001 pracuje v Elektrotechnickom ústave SAV. Najprv pracoval v oddelení optoelektroniky. Teraz pracuje v oddelení fyziky a technológie nanoštruktúr. Zároveň zastáva funkciu vedúceho laboratória skenovacích techník.  Venuje sa výskumu mikro a nanoštruktúr pomocou mikroskopu atomárnych a magnetických síl. Podieľa sa taktiež na vývoji nových skenovacích techník a príprave nanoštruktúr pomocou elektrónovej litografie. Je spoluautorom viac ako 70 vedeckých publikácií.

Banner

Prihláška

Rozhovor

Stránka podujatia

Videogaléria