O ľudskom mozgu ako komplexnom živom tkanive v našich hlavách a o tom, ako sa domnievame, že funguje, bude hovoriť neurovedec Tomáš Hromádka.
Ľudský mozog je najzložitejšia vec, akú poznáme. To, ako vnímame, ako spomíname, ako myslíme, ako sa správame, je produktom činnosti komplexného kusa živého tkaniva v našich hlavách.
Neurovedci dokážu detailne skúmať stavbu a aktivitu vybraných častí živého mozgu. Stačí nám to však na to, aby sme pochopili, čo sa v mozgu deje? Budeme vôbec niekedy schopní porozumieť tomu, ako mozog pracuje?
Na tieto a mnohé ďalšie otázky budeme hľadať odpovede v májovej Vedeckej cukrárni, ktorá sa uskutoční v stredu 24. 5. 2023 o 9.00 hod. v konferenčnej miestnosti CVTI SR.
Otázky pre prednášajúceho môžete zasielať e-mailom na vnd@cvtisr.sk do 23. mája 2023. Videozáznam z podujatia bude neskôr zverejnený na YouTube CVTI SR.
O prednášajúcom
MUDr. Mgr. Tomáš Hromádka, PhD., sa snaží pochopiť, ako funguje mozog. V záujme toho postupne vyštudoval medicínu, informatiku aj psychológiu. Dlho sa venoval výskumu aktivity a funkcie sluchového systému. V súčasnosti pôsobí v Neuroimunologickom ústave SAV, kde v rámci výskumu sleduje, ako sa mozog postihnutý Alzheimerovou chorobou mení. Zaoberá sa aj skúmaním funkcie neuronálnych obvodov a odhaľovaním spôsobov, ako zmenená činnosť takýchto obvodov vedie k zmenám správania hlodavcov.
Čo je Vedecká cukráreň?
Ide o pravidelné stretnutia študentov stredných škôl s osobnosťami slovenskej vedy, výskumu a techniky. Národné centrum pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri Centre vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) v Bratislave oslovuje vedcov – odborníkov, ktorí vedia študentom populárnou formou a jednoduchým spôsobom vysvetliť zložitosti vedeckého výskumu. Vedecká cukráreň je pre študentov aj jedinečnou príležitosťou a priestorom na konfrontáciu vlastných poznatkov a názorov na dianie vo vede a v technike. Vo Vedeckej cukrárni sa diskutuje v uvoľnenej a priateľskej atmosfére pri čaji, minerálke a koláčikoch a svoje zohráva aj mimoškolské prostredie. Témy Vedeckých cukrární sa vyberajú podľa aktuálnosti. Vedecká cukráreň trvá cca 90 minút (45 minút vystúpenie vedca a 45 minút diskusia).
Zdroj: CVTI SR
(af)