K Vianociam neodmysliteľne patria oblátky, med, ryby či kapustnica, ale aj ovocie a rôzne cukrovinky, ktorými si spríjemňujeme sviatočnú pohodu. Na tom, čo budeme konzumovať počas vianočných sviatkov a na Nový rok nám určite záleží a preto by sme si mali popri kvalite potravín, ktoré nakujeme, všímať aj dátum ich spotreby.
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR (ŠVPS SR) venujú v tomto období zvýšenú pozornosť potravinám, ktoré končia na našich stoloch počas Vianoc a Nového roka. Rozsiahle kontroly, ktoré boli zrealizované na celom Slovensku, odhalili problémy s hygienou a aj škodlivé či klamlivo označené potraviny.
„V predvianočnom období pravidelne zintenzívňujeme kontroly potravín, po ktorých je pred sviatkami najväčší dopyt. Naši potravinoví inšpektori prísne dohliadajú na to, aby sa k spotrebiteľom dostali iba bezpečné a vyhovujúce potraviny. O tom, či na našich stoloch skončia kvalitné a čerstvé potraviny, však rozhodujeme sami. Rada by som v tejto súvislosti apelovala na spotrebiteľov, aby ešte dôkladnejšie sledovali zloženie a zvážili, či chcú nakupovať potraviny, ktoré precestovali stovky kilometrov a dozreli v umelých podmienkach,“ uviedla vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.
Potravinoví inšpektori zrealizovali v období od júla do novembra 2018 na celom Slovensku 22 876 kontrol, z toho 878 bolo cielených na vianočný sortiment. Kontrolám podrobili sklady, hypermarkety, supermarkety, malé predajne, výrobné prevádzky, internetové obchody, predajné automaty, baliarne a aj trhoviská. Celkovo bolo zistených 5 749 nedostatkov.
Potravinoví inšpektori otestovali vianočný sortiment
„Cielené kontroly sme zamerali na potraviny, ktoré sa tradične predávajú a konzumujú v období Vianoc a Nového roka, ako napríklad vianočné pečivo, sušené a presladené ovocie, orechy, sezónne ovocie, sušené huby, vianočné čokoládové a nečokoládové cukrovinky, zemiaky, medovinu, kvasenú kapustu, chlieb, majonézy, med, údené mäso a ryby,“ priblížil Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS SR. Dodal, že „medzi najčastejšie problémy patrila zlá hygiena predaja a skladovania potravín, potraviny s uplynutou trvanlivosťou alebo po dátume spotreby, nesprávne i klamlivo označené produkty, zanedbaná osobná hygiena zamestnancov a potraviny napadnuté škodcami.“ .
V kontrolách pohoreli turecké cukrovinky s utajenou konzervačnou látkou kyselinou sorbovou. Medzi nevyhovujúcimi výrobkami skončili aj punčové rezy. Dve boli zafarbené nepovoleným syntetickým farbivom Ponceau 4R (košenilová červená E 124) a tretie nepriznaným farbivom košenila (kyselina karmínová E 120). V dvoch vzorkách medovníkov namerali kontroly prekročené maximálne prípustné množstvá syntetických farbív. Nedostatky objavili kontrolóri aj v medovine. Výrobcom vytkli označenie nezodpovedajúce predpisom, rozdiely medzi skutočným a deklarovaným hodnotám alkoholu a aj nečistú vôňu a chuť po oxidácii, myšine a kyseline octovej.
Kontroly pív z malých pivovarov odhalili tiež množstvo nedostatkov. Z celkového počtu 70 testovaných vzoriek nevyhovela viac ako polovica. Výrobcovia najčastejšie robili chyby v označovaní. Laboratórne testy v pivách preukázali prítomnosť nepovolených prídavných látok (sladidiel), rozdiely medzi skutočným a deklarovaným obsahom alkoholu či nesprávne začlenenie piva do príslušnej skupiny na základe zistenej odlišnej farby piva a nameraného extraktu v pôvodnej mladine.
V uvedených mesiacoch bola kontrolovaná aj kvalita čerstvého ovocia a zeleniny. Inšpektori prekontrolovali 1 018 386 kilogramov tovaru, z čoho 33 023 kilogramov nevyhovelo požiadavkám. Išlo najmä o paradajky, jablká, papriku, stolové hrozno a mrkvu. Problematické plodiny zlyhali na nesprávnom označení, nevyhovujúcom zdravotnom stave, výskyte plesne a hniloby, nečerstvom vzhľade a povrchových poškodeniach.
V prípade špeciálnych kontrol zameraných na overenie pravosti a pôvodu certifikovaných vín s chráneným označením pôvodu a chráneným zemepisným označením boli zaznamenané výborné výsledky. V 78 vzorkách vín z ročníkov 2016, 2017 a 2018 laboratórne testy nepreukázali žiadne nedostatky.
Štátna veterinárna a potravinová správa SR rozdala 470 blokových pokút v hodnote 16 479,62 eura. Úradné kontroly potravín budú prebiehať počas celého vianočného obdobia až do konca roka 2018.
Redigovala a uverejnila: Marta Bartošovičová, NCP VaT pri CVTI SR
Zdroj: Tlačová správa MPRV SR
Ilustračné foto: Pixabay.com (Bru-nO)