Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Baktérie, kvasinky či zelená riasa ako modelové organizmy

VEDA NA DOSAH

Bunky baktérie Escherechia coli. (https://www.biopedia.sk/virusy-a-bakterie/uzitocne-bakterie)

Ako si vybrať vhodný modelový organizmus v rámci štúdia genetiky? Každý má svoje prednosti, ale aj nedostatky. Účastníci Letnej školy genetiky Univerzity Komenského v Bratislave, ktorá sa konala v dňoch 10. až 14. júla 2017, sa zaoberali najčastejšie využívanými modelovými organizmami v genetike. Medzi ne sa radia baktérie, kvasinky, ale aj zelená riasa.

Z dôvodu bližšieho priblíženia témy autormi jednotlivých tematických prednášok, boli pôvodné texty stiahnuté. Za zdržanie článku sa v mene redakcie ospravedlňujeme.

*********************************************

Ešte mnoho zaujímavého sa dozvedeli účastníci Letnej školy genetiky 2017, ktorú pripravila Univerzita Komenského v Bratislave. Primárne bola určená pre študentov druhého a tretieho ročníka stredných škôl a gymnázií, pričom jej cieľom bolo oboznámiť študentov s klasickými a modernými metódami využívanými v genetickom výskume. Organizátorom Letnej školy genetiky bola Katedra genetiky Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave. Zodpovedná osoba za organizátora doc. RNDr. Andrea Ševčovičová, PhD. priblížila, že pri príprave programu Letnej školy genetiky sa snažili navrhnúť ho tak, aby si študenti vyskúšali metódy, ktoré sa bežne používajú v genetickom laboratóriu.

 

Informácie a foto poskytla: zodpovedná osoba za organizátora, doc. RNDr. Andrea Ševčovičová, PhD.

Spracovala: Slávka Habrmanová, NCP VaT pri CVTI SR

Uverejnila: VČ

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky