Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Vedci SAV získali patent na výrobu fermentovaného kozieho mlieka

VEDA NA DOSAH

Kozie mlieko obsahuje viac minerálnych látok, najmä vápnika, než kravské mlieko.

Čerstvé kozie mlieko. Zdroj: iStock.com/anatoliycherkas

Čerstvé kozie mlieko. Zdroj: iStock.com/anatoliycherkas

Kozie mlieko obsahuje viac minerálnych látok, najmä vápnika, než kravské mlieko.  Vo vyššom percentuálnom zastúpení obsahuje aj ďalšie minerálne prvky ako sú horčík, draslík, fosfor, meď, zinok, ale aj stopové prvky, najmä mangán a chróm. Dôležité však je, že obsahuje prospešnú mikrobiotu, ktorej niektorí zástupcovia pozitívne ovplyvňujú zdravotný stav konzumentov.

Vedci Slovenskej akadémie vied (SAV) z Centra biovied vyselektovali a charakterizovali post-bioticky aktívne (antimikrobiálne pôsobiace) baktérie pre ich použitie pri výrobe produktov z fermentovaného kozieho mlieka, za čo získali patent.

Prospešné kozie mlieko

Kozie mlieko je považované za funkčnú a nutrične hodnotnú tekutinu bohatú na aj na komponenty, akými sú post-bioticky aktívne kmene baktérií. Na uvedenom pracovisku charakterizované a aplikované baktérie v dostatočnom množstve prežívajú v jogurtoch vyrobených z kozieho mlieka.

„V spolupráci s Výskumným ústavom mliekarenským v Žiline sme vyselektovali  bakteriálne kmene, ktoré sú citlivé ku antibiotikám, neobsahujú gény faktorov virulencie a sú bez produkcie nežiaducich enzýmov. Naopak, produkujú užitočný enzým β-galaktozidáza, ktorý je dôležitý pri príprave produktov pre jednotlivcov trpiacich laktózovou intoleranciou. Kmene produkujú  antimikrobiálne pôsobiace substancie-bakteriocíny, patriace do skupiny postbiotík. Substancie zostávajú stabilné aj počas dlhodobého skladovania pri teplote -20 ˚C,“ uviedla Andrea Lauková,  vedúca vedecká pracovníčka z Centra biovied SAV v.v.i., Ústav fyziológie hospodárskych zvierat  v Košiciach.

Koza. Zdroj: iStock.com/BushAlex

Koza. Zdroj: iStock.com/BushAlex

Máme patent

„Ďalšou zložkou kozieho mlieka s významom pre naše zdravie sú vitamíny  A, B1, B2, B12, C, D, E, K a kyselina listová. Zastúpené sú tiež mastné kyseliny a z nich hlavne kyselina maslová, kaprónová, kaprylová, kaprínová, palmová, arachidonová a linolénová. Kozie mlieko obsahuje tiež vyššie percento amínokyselín treonín, izoleucín, lyzín, tyrozín, cysteín a valín,“ uviedla vedkyňa.

Tento mesiac po úspešnom zavŕšení úplného prieskumu patentovej prihlášky PP 50021-2022 udelil Úrad priemyselného vlastníctva SR pracovisku patent s názvom: „Kmeň kyslomliečnych baktérií Lactococcus lactis subsp. lactis MK1/3, spôsob výroby fermentovaného kozieho mlieka a výrobok vyrobený týmto spôsobom“.

Kozie mlieko a zdravie srdca

Vysoký cholesterol zvyšuje riziko vzniku srdcových chorôb a mŕtvice. Kozie mlieko je v spojení s cholesterolom prospešnejšie ako kravské mlieko. Štúdie zistili, že konzumácia kozieho mlieka viedla k zvýšenému vylučovaniu cholesterolu, ktorý neostával toľko v krvi.

Vysoký krvný tlak tiež zvyšuje riziko srdcových ochorení a kozie mlieko môže tiež pomôcť znížiť krvný tlak. Typ kazeínu v kozom mlieku môže vytvárať peptidy, ktoré pôsobia ako inhibítory enzýmu konvertujúceho angiotenzín I (ACE). Tento enzým sťahuje steny ciev, spôsobuje vazokonstrikciu, čím zvyšuje tlak. ACE inhibítory sa používajú na liečbu vysokého krvného tlaku a chronického srdcového zlyhávania.

Zdroj: SAV, Health

(JM)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky