Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Deň Európy 2016 prebiehal v znamení zábavy a informácií

Antónia Germanovová

stánok CVTI SR na Dni Európy 2016

Tohtoročný Deň Európy (09. 05. 2016) sa niesol v znamení dobrej nálady a pekného počasia. Dopoludnia zaplnili bratislavské Hlavné námestie najmä žiaci ZŠ a SŠ, ktorých sprevádzali ich učitelia. Námestie bolo preplnené a skupinky detí sa so záujmom zastavovali pri jednotlivých stánkoch. Ich motiváciu dopĺňalo aj zbieranie pečiatok do „pasu Európskej únie“ v rámci súťaže EU HUNT, ktorú pripravili organizátori podujatia. Väčšina zo stánkov nerozdávala pečiatky bezodplatne – deti, ako aj dospelí museli splniť pre získanie pečiatky rôzne úlohy. Najčastejšie išlo o kvíz alebo vedomostné úlohy, ktoré sa týkali jednotlivých aktivít danej organizácie alebo krajiny. Niektoré zo stánkov boli umiestnené aj na Primaciálnom námestí.

Počas celého Dňa Európy hostí sprevádzal moderátor Ludwig Bagin, ktorý uvádzal nielen hudobné a tanečné vystúpenia, ktoré sa odohrávali na pódiu, ale prezentoval aj aktivity zúčastnených krajín a organizácií. Postupne sa zastavoval pri jednotlivých stánkoch a zástupcov organizácií sa pýtal otázky ohľadom ich aktivít, súťaží a ponuky aktivít pre hostí Dňa Európy. Niektoré z organizácií predstavili svoje aktivity priamo na pódiu, zástupcovia krajín poukázali na to najzaujímavejšie, čo v ich krajinách môžeme nájsť.

záujemcovia na Dni Európy 2016

 

Poobede sa z námestia veľká časť mládeže vytratila, avšak nahradili ich dospelí, rodiny s deťmi, ako aj zvedaví turisti. Niektorí z nich si prišli pozrieť program, ktorý bol naozaj pestrý, iný sa zaujímali o fungovanie EÚ a rôznych organizácií. Našli sa aj takí, ktorých lákala prezentácia turizmu priamo od zástupcov jednotlivých krajín a ich ochutnávky jedál.

V našom stánku, v ktorom boli zastúpené CVTI SR a FabLab sa zastavovali najmä staršie deti a dospelí. Deti nám vypĺňali kvíz, ktorý aj stredoškolákov riadne potrápil, a dospelí sa zaujímali o najbližšie podujatia a aktivity NCP VaT, ako sú napríklad vedecká kaviareň a výstavy. Staršia generácia bola fascinovaná prezentovanými 3D modelmi a fungovaním 3D tlačiarne, ktorej prevádzku si mohli priamo v našom stánku pozrieť. Kolegovia z FabLab-u ochotne zodpovedali na všetky otázky, ktoré sa 3D tlače a aktivít FabLab-u týkajú.

stánok CVTI SR

 

Celkovo hodnotíme tento ročník Dňa Európy za veľmi úspešný. Počasie nám prialo, čo sa odzrkadlilo aj na veľkom počte návštevníkov. Veľa ľudí prejavilo záujem o aktivity zúčastnených organizácií, a „za odmenu“ si mohli pozrieť rôznorodý program, ako aj dozvedieť sa mnoho zaujímavých informácií.

 

Nezabudli sme ani na ľudí, ktorí sa zapojili do nášho kvízu. Podmienkou zaradenia do zlosovania boli aspoň tri správne odpovede. Na základe veľkého záujmu, sme sa rozhodli vyžrebovať viac výhercov:

Mená výhercov sú: Lucia L., Alexander CH., Sarah K., Andrea M. a Júlia S., všetci z Bratislavy.

 

Spracovala: Antónia Germanovová, NCP VaT pri CVTI SR

Foto: Antónia Germanovová, NCP VaT pri CVTI SR

Uverejnila: ZVČ

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky