Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Nový výskum môže spomaliť starnutie kože, vedci študujú aj ďalšie orgány

VEDA NA DOSAH

Vedci dospeli k vedeckému objavu, ktorý by mohol časom spomaliť príznaky starnutia.

Starnutie kože. Zdroj: iStock.com/master1305

Ilustračný obrázok. Zdroj: iStock/master1305

Tím vedcov z Wellcome Sanger Institute zistil, ako vytvára ľudské telo kožu z kmeňových buniek, a dokonca v laboratóriu reprodukuje malé množstvá kože. Výskum je súčasťou štúdie, ktorej cieľom je pochopiť, ako vzniká každá časť ľudského tela, jedna bunka po druhej. Okrem boja proti starnutiu by sa mohli zistenia použiť aj na výrobu umelej kože na transplantáciu a zabránenie zjazveniu.

Ako informuje BBC News, projekt Human Cell Atlas je jedným z najambicióznejších výskumných programov v oblasti biológie.

Profesorka Muzlifah Haniffová ako jedna z vedúcich projektu uviedla, že výsledky tohto výskumu pomôžu vedcom efektívnejšie liečiť choroby, ale taktiež nájsť nové spôsoby, ako ľudí udržať dlhšie zdravých a možno dokonca i mladších. Ak by sa vedcom podarilo správne manipulovať s pokožkou, mali by sme v starobe menej vrások.

„Ak dokážeme pochopiť, ako sa bunky menia od svojho počiatočného vývoja až po starnutie v dospelosti, môžeme sa ďalej pýtať, ako omladíme orgány, srdce či pokožku,“ vysvetľuje Haniffová.

O krok bližšie

Táto vízia je zatiaľ ďaleko od uskutočnenia, ale vedci robia pokroky. Najnovšie je to v chápaní vývinu kožných buniek v plode počas raného vývojového štádia ľudského života.

Keď je vajíčko oplodnené, všetky ľudské bunky sú rovnaké. Po troch týždňoch sa zapnú špecifické gény vnútri týchto takzvaných kmeňových buniek, ktoré odovzdávajú pokyny, ako sa špecializovať a zhlukovať, aby vytvorili rôzne kúsky tela.

Vedci identifikovali, ktoré gény sú v akom čase a na ktorých miestach zapnuté, aby vytvorili najväčší orgán tela, kožu. Tieto gény vyzerajú pod mikroskopom a ošetrené chemikáliami na počítačových monitoroch ako malé svetielka.

Gény, ktoré sa sfarbujú do oranžova, tvoria povrch kože. Gény zafarbené na monitore do žlta určujú jej farbu a existuje mnoho ďalších, ktoré tvoria ďalšie štruktúry potrebné napríklad na rast vlasov či potenie.

Nový výskum pleti by mohol pomôcť spomaliť príznaky starnutia. Zdroj: Youtube BBC News

 

Návod na vytvorenie kože

Vedci v podstate získali súbor inštrukcií na vytvorenie ľudskej kože a publikovali ho v časopise Nature. Príležitosť prečítať si tieto pokyny otvára vzrušujúce možnosti. Vedci už napríklad vedia, že sa koža plodu hojí bez jaziev. Nový súbor inštrukcií obsahuje podrobnosti o tom, ako sa to deje. Jednou z oblastí výskumu by mohlo byť zistenie, či by sa to dalo zopakovať na pokožke dospelých, prípadne použiť pri chirurgických zákrokoch.

V jednom významnom bode výskumu vedci zistili, že imunitné bunky zohrávajú rozhodujúcu úlohu pri tvorbe krvných ciev v koži, a potom boli schopní napodobniť príslušné pokyny v laboratóriu.

Na umelý rast pokožky z kmeňových buniek používali chemikálie na zapínanie a vypínanie génov v správnom čase a na správnych miestach. Vyrástli im drobné kúsky kože, na ktorých sa nachádzali aj malé chĺpky.

Ak sa vedcom podarí dostatočne zdokonaliť techniku, vedeli by vyrobiť napríklad náhradnú kožu pre pacientov s popáleninami alebo vypestovať vlasové folikuly pre plešatých ľudí.

Atlasy orgánov

Kožu v miske možno použiť i na pochopenie toho, ako sa vyvíjajú dedičné kožné ochorenia, a na testovanie potenciálnych nových liečebných postupov.

Projekt Human Cell Atlas za osem rokov prevádzky analyzoval 100 miliónov buniek z rôznych častí tela. Vedci vytvorili návrhy atlasov mozgu a pľúc a teraz pracujú aj na obličkách, pečeni a srdci.

Podľa profesorky Sarah Teichmanovej z Cambridgeskej univerzity, ktorá je zakladajúcou členkou konzorcia Human Cell Atlas, je ďalšou fázou zostavenie jednotlivých atlasov. „Povedie to k prepísaniu učebníc o nás samých, našich tkanivách a orgánoch a o tom, ako fungujú,“ uviedla Teichmanová.

Genetické inštrukcie o raste iných častí tela budú zverejnené v najbližších týždňoch a mesiacoch, až budeme mať nakoniec úplnejší obraz o tom, ako sú ľudia stavaní.

Zdroj: BBC News

(LDS)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky