Prednáška / Bratislava

Pliska a Preslav – včasnostredoveké rezidencie bulharských vládcov

Pliska a Preslav – včasnostredoveké rezidencie bulharských vládcov

Pliska a Preslav – včasnostredoveké rezidencie bulharských vládcov. Zdroj: FB Archeologická kaviareň

SNM vás pozýva na prednášku o o fascinujúcom svete Bulharov a Slovanov prvej bulharskej ríše a nových objavoch expedície archeológov z Masarykovej univerzity v Brne.

Kedy a kde sa prednáška Pliska a Preslav – včasnostredoveké rezidencie bulharských vládcov uskutoční

Prednáška prebehne v stredu 16. októbra 2024 od 17.00 v Archeologickom múzeu SNM na Žižkovej ulici 12 v Bratislave (Starý Zuckermandel).

Vstup voľný, vstupné dobrovoľné.

Kto bude prednášať

Doc. Dr. phil. Peter Milo, PhD., odborník na geofyzikálne prospekcie v archeológii a na výskum včasného stredoveku.

O prednáške

Najnovšie objavy z územia Prvej bulharskej ríše (681 – 1018) revidujú doterajší pohľad na včasnostredoveké mocenské centrá na Balkáne. Patria k nim predovšetkým rezidencie bulharských vládcov v Pliske a Preslavi. Z historických prameňov je známy príbeh o tom, ako si chán Krum nechal zhotoviť pohár z lebky byzantského cisára Nikefora I a pripíjal si ním pri hodovaní v Pliske. Preslav sa stala útočiskom pre žiakov Cyrila a Metoda, vyhnaných z Veľkej Moravy. S podporou cára Simeona tu založili školu, ktorá sa v 10. storočí stala centrom slovanského písomníctva. Archeologické výskumy, ktoré na oboch lokalitách započali už koncom 19. storočia, odkryli paláce vládcov, sídla aristokratov, pohanské a kresťanské sakrálne stavby, ako aj obydlia bežného obyvateľstva. Avšak až veľkoplošné geofyzikálne prospekcie z posledných rokov odhalili rozsah oboch metropol. Umožnili nám rekonštruovať ich vzhľad, zamyslieť sa nad ich fungovaním a porovnať ich s inými centrami svojej doby.

Viac info

https://www.facebook.com/events/338303492641586/