Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Nobelovu cenu za literatúru získala juhokórejská autorka Han Kangová

Zuzana Šulák Hergovitsová

Ide o prvú Nobelovu cenu za literatúru pre Južnú Kóreu. Han Kangová sa preslávila románom Vegetariánka, za ktorý získala Man Bookerovu cenu.

Laureátka Nobelovej ceny literatúru 2024 Han Kangová.

Laureátka Nobelovej ceny za literatúru 2024 Han Kangová. Zdroj: Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

Švédsky Karolínsky inštitút oznámil dnes 10. októbra 2024 o 13.00 hod. nositeľku Nobelovej ceny za literatúru. Laureátkou za rok 2024 sa stala juhokórejská autorka Han Kangová.

Nobelovu cenu za literatúru získala „za svoju intenzívnu poetickú prózu, ktorou sa konfrontuje s historickými traumami a odhaľuje krehkosť ľudského života“. „Ide o prvú autorku z Južnej Kórey, ktorá získala Nobelovu cenu za literatúru,“ uviedol stály tajomník Švédskej akadémie Mats Malm počas tlačovej konferencie k vyhlasovaniu ceny.

Autorka sa svojím dielom konfrontuje s historickými traumami a neviditeľnými súbormi pravidiel a v každom zo svojich diel odkrýva aj krehkosť ľudského bytia. Han Kangová má jedinečnú schopnosť vykresliť súvislosti medzi telom a dušou, živými a mŕtvymi. Svojím poetickým a experimentálnym štýlom sa stala inovátorkou na poli súčasnej prózy.

„S Han Kangovou som mal možnosť telefonovať,“ povedal po vyhlásení víťazky stály tajomník Švédskej akadémie Mats Malm. „Zdalo sa, že má bežný deň, práve so svojím synom dojedla večeru. Trocha ju to zaskočilo, začali sme však hovoriť o prípravách na december.“ V decembri si Han Kangová prevezme Nobelovu cena za literatúru osobne.

Preslávila ju Vegetariánka

Han Kangová vo svojich románoch, novelách, esejach a zbierkach poviedok tematizuje patriarchát, násilie, smútok a ľudskosť.

Celosvetovú slávu jej priniesol román Vegetariánka z roku 2007. V čase vydania nezaznamenal veľký úspech. Ten prišiel až po jeho preložení do angličtiny v roku 2015 Deborah Smithovou. V roku 2016 získala kniha prestížnu Man Bookerovu cenu. Práve udelenie Man Bookerovej ceny katapultovalo Vegetariánku medzi bestsellery. V českom preklade vyšla Vegetariánka minulý rok (Odeon, 2023).

Vo Vegetariánke rozpráva Han Kangová príbeh mladej ženy Jonghje, ktorá sa vzoprie zaužívaným stereotypom okolia. Po tom, ako sa prebudí z krvavej a mimoriadne živej nočnej mory, keď ešte v ústach cíti pachuť surového mäsa, rozhodne sa stať vegetariánkou. Na svojom postoji neoblomne trvá a vzoprie sa pritom svojmu mužovi aj svojej rodine.

Obráti tak naruby pravidlá a stereotypy patriarchálnej spoločnosti, pre ktorú predstavuje jej náhle rozhodnutie stať sa vegetariánkou obrovský šok.

Dielo Han Kangovej stiera hranice medzi umeleckými žánrami

Han Kangová sa narodila v meste Gwangju a ako desaťročná sa presťahovala do Soulu. Študovala kórejskú literatúru na univerzite Yonsei.

Za svoju tvorbu získala literárnu cenu Yi Sang, cenu Today’s Young Artist Award a cenu za kórejský literárny román. Je tiež autorkou kníh Human Acts a The White Book. Žije v Soule.

Han Kangová, ktorá sa preslávila románom Vegetariánka, je mimoriadne plodnou autorkou. Na svojom konte má viaceré úspešné tituly. Podľa Anny-Karin Palmsovej zo Švédskej akadémie (Svenska Akademien) „píše Han Kangová intenzívnu lyrickú prózu, ktorá je súčasne nežná aj brutálna“.

Okrem literárnej tvorby sa Han Kangová venuje aj hudbe a umeniu. V príhovore Mats Malm o laureátke povedal: „Prekračovanie hraníc medzi umeleckými formami sa jasne odráža v jej tvorbe, ktorá má široký žánrový záber.“

Mnohé z diel Han Kangovej boli preložené do nemčiny, francúzštiny a angličtiny. V českom jazyku vyšli jej diela Vegetariánka, Kde kvete tráva, Bílá kniha, Neloučím se navždy.

História Nobelovej ceny

Nobelova cena vznikla z poslednej vôle švédskeho vedca Alfreda Nobela (1833 – 1896), technického génia, vynálezcu dynamitu a priemyselníka. V nej väčšinu svojho bohatstva určil na ustanovenie ceny, aby tí, ktorí v predchádzajúcom roku priniesli ľudstvu najväčší úžitok, mohli pokračovať vo svojom úsilí. Jeho rodina bola proti, takže po prvýkrát bola Nobelova cena udelená až päť rokov po smrti Alfreda Nobela, t. j. v roku 1901.

Mená laureátov Nobelovej ceny každoročne vyhlasuje Karolínsky inštitút v Štokholme. Záznam z vyhlasovania Nobelovej ceny za literatúru 2024 si môžete pozrieť nižšie:

Nobelova cena sa udeľuje v piatich kategóriách, a to za fyziku, chémiu, medicínu alebo fyziológiu, literatúru a mier. Od roku 1968 spolu s týmito cenami udeľuje Švédska ríšska banka cenu za ekonómiu pod názvom Cena za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela. Aj keď sa nevypláca z Nobelovho fondu, v roku 1968 bolo rozhodnuté, že už nebudú zavedené žiadne ďalšie ceny „na pamiatku Alfreda Nobela“. Nobelova cena sa považuje za najhodnotnejšie ocenenie ľudskej práce, talentu či mierového úsilia na svete.

Zdroj: NobelPrize.org

(zh)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky