Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Slovenskí vedci vyvinuli trojrozmerný elastický model DNA

VEDA NA DOSAH

Inovatívny elastický model DNA vyvinutý vedcami zo Slovenskej akadémie vied (SAV) dokáže presne zobrazovať kľúčové vlastnosti molekuly DNA.

Ukážka správania sa molekuly DNA.

Ukážka toho, ako sa správa molekula DNA: v relaxovanom stave, pri ohybe, skrútení proti smeru hodinových ručičiek (nadvihnutie DNA) a v smere hodinových ručičiek (podvihnutie DNA). Zdroj: SAV, Mgr. Martin Bystriansky

DNA (deoxyribonukleová kyselina) je nositeľkou genetickej informácie všetkých živých organizmov a je jednou z najdôležitejších molekúl v prírode. Napriek tomu je ťažké nájsť jej trojrozmerný model, ktorý by sa dal uchopiť do rúk a na ktorom by sa dali verne ukázať štruktúrne a mechanické vlastnosti DNA.

Trojrozmerný elastický model DNA

Práve toto sa teraz podarilo vedcom z Ústavu polymérov SAV, v. v. i. Vytvorili totiž trojrozmerný elastický model DNA, ktorý môže byť dôležitou pomôckou pri objasňovaní vzťahov medzi štruktúrou, mechanickými vlastnosťami a biologickými funkciami DNA.

„Aktuálne existujú rôzne demonštrátory, molekulové stavebnice a 3D tlačené modely, ktoré ale často nesprávne zobrazujú DNA ako ľavotočivú, pričom ona je pravotočivá. Ďalej verne nezobrazujú striedanie hlavného a vedľajšieho závitu, taktiež zobrazujú nesprávny počet báz alebo zobrazujú len jednu polotočku DNA dvojzávitnice namiesto celej otočky. Tieto a mnohé ďalšie nedostatky sme vyriešili a navrhli sme inovatívny elastický model DNA, ktorý uvedené nevýhody nemá a na ktorom sa dajú demonštrovať rôzne priestorové a mechanické vlastnosti molekuly DNA,“ povedal Dušan Račko z Ústavu polymérov SAV, v. v. i.

Široké možnosti využitia

Nový elastický model DNA dokáže presne zobrazovať kľúčové vlastnosti tejto molekuly. Je vyhotovený z elastických materiálov a dá sa na ňom ukázať, ako DNA reaguje na mechanické namáhanie. Model do detailu reprodukuje štruktúrne vlastnosti molekuly DNA. Jeho veľkosť je možné prispôsobiť rôznym účelom. Môže sa deformovať pri biologických procesoch, ale aj v technologických procesoch, ako je sekvenovanie DNA.

„Tento model môže slúžiť ako skvelý učebný nástroj pre školy. Dá sa chytiť do rúk a preskúmať, je zábavný a interaktívny, ale vie byť aj pomôckou pre vedcov pri výskume DNA a vytváraní počítačových modelov. Pozývame potenciálnych partnerov na spoluprácu a licencovanie, aby sme spoločne prispeli k uvedeniu tohto inovatívneho elastického modelu do praktického života,“ dodal Dušan Račko.

Slovenská akadémia vied podala na tento inovatívny model slovenskú prioritnú patentovú prihlášku PP 50035-2024.

Zdroj: TS SAV

(zh)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky