Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Na pohon umelej inteligencie spustia jadrovú elektráreň po havárii

VEDA NA DOSAH

Krok poukazuje na potrebu technologických gigantov poháňať rastúce úsilie o rozvoj umelej inteligencie.

Jadrová elektráreň Three Mile Island v USA.

Jadrová elektráreň Three Mile Island v USA po havárii pred 45 rokmi opäť obnoví svoju prevádzku. Zdroj: iStock. Autor: Dobresum

Spoločnosť Microsoft 20. septembra 2024 oznámila, že uzavrela dvadsaťročnú dohodu na nákup energie zo spiacej jadrovej elektrárne, ktorá bude opäť uvedená do prevádzky. Ide o jadrovú elektráreň Three Mile Island v Londonderry Township v Pensylvánii. V roku 1979 v nej došlo k najhoršej jadrovej havárii na americkej pôde, keď sa čiastočne roztavil jeden z reaktorov.

Tento krok poukazuje na potrebu technologických gigantov poháňať svoje rastúce úsilie o rozvoj umelej inteligencie a vyvoláva otázky o tom, ako je možné bezpečne znova spustiť zatvorené jadrové elektrárne.

Tucet spiacich elektrární

Nie je to po prvý raz, čo Spojené štáty uviedli vypnutý reaktor naspäť do prevádzky. Napríklad federálna elektrárenská spoločnosť Tennessee Valley Authority v roku 1985 odstavila reaktory vo svojej jadrovej elektrárni Browns Ferry v Aténach v Alabame. Po rokoch rekonštrukcie boli znovu uvedené do prevádzky a posledný reaktor sa reštartoval v roku 2007.

Prípady Palisades a Three Mile Island sú však odlišné. Keď sa tieto elektrárne zatvorili, ich vtedajší majitelia urobili právne vyhlásenia, že zariadenia zostanú zatvorené, aj keď ich prevádzkové licencie sú aktívne. Three Mile Island bude v rámci navrhovaného reštartu premenovaná na Crane Clean Energy Center. Všetky znovuotvorené zariadenia musia prejsť komplexným procesom udeľovania licencií, dohľadu a environmentálneho hodnotenia.

Jadrová elektráreň Three Mile Island v roku 1979.

V roku 1979 sa v jadrovej elektrárni Three Mile Island čiastočne roztavil jeden z reaktorov. Zdroj: Wikimedia Commons. Autor: United States Department of Energy

Od roku 2012 bolo v Spojených štátoch odstavených viac ako tucet jadrových elektrární, v niektorých prípadoch v dôsledku nepriaznivej ekonomiky. Jednou z možností je vybudovať pokročilé reaktory vrátane veľkých reaktorov so zlepšenými bezpečnostnými prvkami a malých modulárnych reaktorov s inovatívnym dizajnom na miestach, kde kedysi stáli staré jadrové elektrárne, aby sa využili existujúce prenosové vedenia a infraštruktúra.

Dnes je v prevádzke 54 amerických elektrární, ktoré prevádzkujú celkovo 94 reaktorov.

Záujem o jadro rastie

Jadrová energia predstavuje asi deväť percent svetovej elektrickej energie, pričom záujem o ňu postupne rastie. Konkuruje aj iným zdrojom energie, napríklad obnoviteľným.

Japonsko po katastrofe vo Fukušime v roku 2011 pozastavilo prevádzku všetkých svojich 48 zostávajúcich jadrových elektrární, no tie sa postupne obnovujú. Jedným z dôvodov je zníženie závislosti od dovozu plynu. Nemecko v roku 2011 oznámilo postupné vyraďovanie jadrových elektrární a v roku 2023 odstavilo posledné tri.

Technologické spoločnosti v Spojených štátoch sa pretekajú v budovaní obrovských dátových centier požierajúcich energiu potrebnú na podporu systémov umelej inteligencie a iných aplikácií a zároveň sa snažia plniť klimatické záväzky, a tak siahajú po jadre. Microsoft sa napríklad zaviazal, že do roku 2030 bude uhlíkovo neutrálny.

Zdroj: Nature

(LDS)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky