Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Nová Príručka pre ranné kruhy podporuje duševnú pohodu detí v škole

VEDA NA DOSAH

Príručka má podporiť potenciál ranných kruhov v prevencii rizikového správania a zlepšovaní atmosféry v triede.

Vyučovanie v skupine žiakov. Zdroj: iStockphoto.com

Pravidelné ranné kruhy môžu prispieť k zlepšeniu vzťahov a klímy v triedach, a tým aj k väčšej kvalite vzdelávania. Ilustračný obrázok. Zdroj: iStockphoto.com

Pedagógovia základných škôl majú k dispozícii novú praktickú Príručku pre ranné kruhy, ktorú pripravilo Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky v spolupráci so školami, s občianskymi združeniami a jednotlivcami, ktorí majú bohaté skúsenosti s rannými kruhmi.

Príručka má slúžiť ako podpora pravidelného krátkeho stretnutia učiteľov a žiakov s cieľom vytvoriť bezpečné prostredie, kde možno hovoriť o pocitoch a názoroch. Predstavuje jedno z opatrení ministerstva školstva na zlepšenie duševného zdravia detí.

Ranné kruhy

Ranné kruhy sú krátke, väčšinou 15-minútové stretnutia pred vyučovaním, počas ktorých učitelia a učiteľky pomáhajú žiakom a žiačkam lepšie sa naladiť na školský deň a budovať pozitívne vzťahy. Cieľom príručky je podporiť potenciál, ktorý sa ukrýva v tejto preventívnej aktivite. Ranné kruhy tak môžu pomôcť pri prevencii rizikového správania a zlepšovaní atmosféry v triede.

Ranné kruhy pomáhajú budovať pozitívne vzťahy v triede.

Ranné kruhy pomáhajú budovať pozitívne vzťahy v triede. Zdroj: iStockphoto.com

Minister školstva Tomáš Drucker vyzdvihol prínos príručky, z ktorej by mali ťažiť žiaci aj učitelia: „Veríme, že príručka pomôže učiteľom a učiteľkám efektívne viesť ranné kruhy vo svojich triedach a posilní ich prínos pre žiakov a žiačky. Ak školy využijú túto možnosť, pravidelnými rannými kruhmi môžu prispieť k zlepšeniu vzťahov a klímy v triedach, a tým aj k väčšej kvalite vzdelávania.“

Príručka je v súčasnosti v slovenskom jazyku, ale ministerstvo ju v septembri plánuje vydať aj v maďarskom a ukrajinskom jazyku.

Začlenenie ranných kruhov do vyučovania

Príručku dopĺňa zoznam možných spôsobov začlenenia ranných kruhov do vyučovania, ktorým sa môžu pedagógovia inšpirovať. Rezort školstva odporúča venovať osobitnú pozornosť spôsobu vedenia ranných kruhov a výberu aktivít, keďže tieto faktory sú kľúčové pre ich účinnosť a prínos. Ministerstvo prináša aj stručný návod, ako ranné kruhy zaradiť do školského vzdelávacieho programu.

Možnosti zapracovania do školského vzdelávacieho programu

1. V rámci nového štátneho vzdelávacieho programu ako súčasť vyučovania vzdelávacej oblasti (VO) človek a spoločnosť: 

  • Hodina predmetu z oblasti človek a spoločnosť bude v rozvrhu zaradená ako prvá v danom dni, pričom učiteľ ju bude viesť prvých 10 – 15 minút formou ranného kruhu, zvyšných 30 – 35 minút bude môcť zvoliť inú organizačnú formu.
  • Jedna hodina predmetu zo VO človek a spoločnosť bude rozdelená do kratších časových úsekov viackrát v priebehu týždňa.

2. Ako nový predmet z disponibilných hodín – dotácia jedna vyučovacia hodina týždenne. Hodina bude rozdelená do kratších časových úsekov viackrát v priebehu týždňa. Spôsob rozdelenia do kratších časových úsekov viackrát v priebehu týždňa možno realizovať napríklad týmto tromi spôsobmi: 

  • každý deň v týždni 8.00 – 8.09 ranný kruh (9 x 5 = 45 min.), 8.09 – 8.10 prestávka, 8.10 – 8.55 ďalšia vyučovacia hodina;
  • trikrát v týždni 8.00 – 8.15 ranný kruh, 8.15 – 8.16 prestávka, 8.16 – 9.01 ďalšia vyučovacia hodina, 9.01 – 9.10 prestávka, 9.10 – 9.55 vyučovacia hodina;
  • jedenkrát do týždňa 15 minút – ako alternatíva k inému predmetu.

 

Infoseminár pre pedagógov

Pre pedagógov pripravilo ministerstvo školstva infoseminár poskytujúci cenné informácie o tom, prečo sú ranné kruhy dôležité a ako môžu uľahčiť prácu učiteľom a učiteľkám. Na seminári získajú praktické tipy na vytvorenie bezpečného prostredia a naučia sa pracovať s príručkou, aby mohli nové poznatky uplatniť v praxi. Infoseminár je dostupný na tomto odkaze.

Pedagógovia, ktorí sa chcú ďalej vzdelávať v téme ranných kruhov, si môžu pozrieť záznam webinára s názvom Poradný komunitný kruh a bezpečie v triede od Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie.

Na webovej stránke ministerstva v sekcii Ranné kruhy sa nachádzajú ďalšie materiály, ako sú návody, plagáty a hry na lepšiu vizualizáciu a pochopenie konceptu ranných kruhov.

Ďalšie preventívne opatrenia sú v pláne

Ranné kruhy sú len jedným z preventívnych opatrení podporujúcich duševné zdravie. Ministerstvo školstva pripravuje viaceré ďalšie kroky. Do konca tohto roka plánuje vydať Metodiku tvorby školskej stratégie prevencie rizikového správania spolu s návodom na výber kvalitných a efektívnych preventívnych programov a aktivít.

Na začiatku roka 2025 bude spustená historicky prvá databáza preventívnych programov, ktorá bude dostupná spolu s ďalšími materiálmi na podporu prevencie. Okrem toho sa v spolupráci s Banskobystrickým samosprávnym krajom začne v novom školskom roku pilotný projekt anonymného nahlasovania šikany na školách.

Zdroj: MŠVVaM SR

(zh)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky