Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Skejtbordovanie má pozitívny vplyv na psychiku mladých dievčat a žien, ukázal výskum

Zuzana Šulák Hergovitsová

Koncentrácia, sloboda a zábava pri skejtbordovaní majú pozitívny prínos pre duševné zdravie a vzťah k vlastnému telu.

Dve mladé ženy na skateboardoch. Zdroj: iStockphoto.com

Účastníčky výskumu uviedli, že majú z jazdy na skejtborde radosť a cítia sa slobodné. Zdroj: iStockphoto.com

Skejtbording má za sebou viac ako 50-ročnú históriu, a hoci sa v nej objavujú aj ženské mená (napríklad Patti McGeeová, Peggy Okiová, Cara-Beth Burnsideová), vždy bol považovaný skôr za mužský šport.

Tento šport, ktorý sa spája aj s určitým životným štýlom, sa zrodil koncom štyridsiatych a začiatkom päťdesiatych rokov 20. storočia. Za jeho kolísku sa nie náhodou považuje slnečná Kalifornia a Havaj. Skejtbording je totiž akýmsi mladším súrodencom surfovania. Cieľom bolo preniesť pocit z jazdy na vlnách aj na cesty. Aj preto sa skejtbordistom na začiatku hovorilo asfaltoví surferi.

Ženy, skejtbording a psychické zdravie

Skejtbordovaniu sa venujú aj mladé ženy a dievčatá. Dôkazom sú úspešné víťazky olympijských hier Sky Brownová a najnovšie aj zlatá medailistka z LOH v Paríži 2024, len štrnásťročná Austrálčanka Arisa Trewová, ktorá začala jazdiť ako sedemročná.

Držiteľka zlatej medaily v skejtbordingu z LOH v Paríži 2024 Arisa Trewová.

Držiteľka zlatej medaily v skejtbordingu z LOH v Paríži 2024 Arisa Trewová. Zdroj: Wikimedia Commons

Práve ženám a dievčatám vo svete skejtbordingu sa venoval výskum pod vedením profesorky Carrie Paechterovej zo School of Social Sciences na Nottingham Trent University. Dvadsať mesiacov trvajúci výskum, na ktorom sa zúčastnilo 48 skejtbordistiek vo veku od 8 do 27 rokov, skúmal okrem iného aj vplyv tohto športu na psychické a fyzické zdravie mladých dievčat a žien.

„Skejtbording je často vnímaný ako riziková aktivita, ktorej dominujú muži. Pritom má potenciál podporiť lepšie fyzické a duševné zdravie mladých žien a dievčat.“ Carrie Paechterová z Nottingham Trent University

Účastníčky výskumu boli na rôznej úrovni, čo sa týka schopností a skúseností v jazdení na skejtborde a mali aj rôzny štýl jazdy. Niektoré jazdili v meste, iné na vidieku.

Ženy a dievčatá poskytli formou rozhovorov pohľad na svoje pocity v súvislosti so skejtbordovaním. Ukázalo sa, že aspekty ako sloboda, zábava, sústredenie a stav prúdenia, takzvaný flow, majú pozitívny dosah na ich psychické zdravie, sociálnu interakciu, pohľad na vlastné telo a fyzické zdravie.

Flow a koncentrácia

Respondentky hovorili o zábave a radosti, ktoré im prináša jazdenie na skejtborde, najmä v súvislosti s návalom adrenalínu a pocitom slobody, ktorý nastáva po zvládnutí jazdy na doske.

Popri nadšení mladé ženy hovorili aj o svojich skúsenostiach s koncentráciou (anglicky focus) a plynutím (anglicky flow). Známkami flow je pocit spontánnej radosti a nadšenia pri vykonávanej činnosti, ale aj hlboké sústredenie na konkrétnu vykonávanú aktivitu a nie na seba alebo svoje emócie.

Uviedli, že vďaka sústredeniu na jazdu a zahĺbenia sa do tejto činnosti sa cítili pokojnejšie a uvoľnenejšie. Umožnilo im to spočinúť v prítomnom okamihu a oslobodiť sa od nepríjemných myšlienok. Skejtbordovanie im tak poskytovalo možnosť úniku v prípade ťažkých životných situácií.

Dievča so skateboardom. Zdroj: iStockphoto.com

Skejtbordistky sa sústredia na činnosť, nie na seba alebo svoje emócie. Zdroj: iStockphoto.com

Čo je to flow a ako sa dá dosiahnuť?

Anglický pojem flow, znamenajúci prúd alebo plynutie, opisuje duševný stav úplného sústredenia, pohltenia, pri ktorom sa človek ponorí do určitej činnosti tak, že ho nič iné nezaujíma. V tomto okamihu sa telo alebo myseľ vyburcuje k najvyšším výkonom na hraniciach svojich možností vo vedomej snahe dosiahnuť ich. Takto stav definoval a pomenoval psychológ Mihaly Csikszentmihalyi. Pojem flow je zaradený do pozitívnej psychológie.

Podľa Csikszentmihalyiho je flow stav maximálne sústredenej motivácie. Je to cieľavedomé zaujatie, pri ktorom človek plne ovláda svoje emócie, ktoré mu pomáhajú k lepšiemu výkonu. Počas flow pritom nejde len o ovládnutie a usmernenie emócií, ale aj o ich pozitívne naladenie a zapojenie do riešenia úlohy alebo zvládnutia činnosti. Vykonávanie danej činnosti je samotným cieľom. Túto aktivitu nazýva Csikszentmihalyi autotelickou. Ak má človek zlú náladu, cíti obavy alebo nepokoj, väčšinou nedospeje do stavu flow.

Pozitívny vzťah k vlastnému telu

Spomínané hlboké sústredenie súvisí s pozitívnym prístupom k vlastnému telu a s dôverou v jeho schopnosti bez obáv z obmedzení alebo zo zlyhaní. Viaceré z mladých žien hovorili o performatívnych a súťaživých aspektoch skejtbordingu, pričom sa vedome vzdali túžby stále sa zlepšovať a napredovať, aby sa vyhli tlaku a stresu.

Výskum sa zameriaval aj na komunity a skejtparky, kde sa stretávali mladí ľudia. Sociologička Carrie Paechterová pritom v rozhovore uverejnenom na stránke univerzity podotkla, že to pre dievčatá a mladé ženy nie je vždy jednoduché. Tie uvádzali, že sa často stretávajú s obťažovaním v skejtparkoch, kde sú neraz jedinými ženami, ale aj na ulici, keď jazdia. Podľa Carrie Paechterovej je to škoda, lebo hoci je „skejtbording často vnímaný ako riziková aktivita, ktorej dominujú muži, má potenciál podporiť lepšie fyzické a duševné zdravie mladých žien a dievčat“.

Kým pre niektoré bolo ťažšie stať sa plnohodnotnými členmi miestnych komunít, iné profitovali z väčšieho rozšírenia skejtbordingu medzi mladými ženami a našli svoje miesto v skupinách, v ktorých dominovali dievčatá alebo na pravidelných stretnutiach žien a dievčat v spravovaných skejtparkoch.

Zvlášť oceňovali radosť, pokoj a vzájomné uznanie, ktoré im prinieslo odovzdávanie si skúseností medzi priateľmi. Dokonca hovorili o tom, že našli komunity mimo svojich domovských miest a krajín.

Výsledky výskumu Free therapy: young woman skateboarders, mental health, and body self-compassion budú uverejnené v medzinárodnom časopise International Review for the Sociology of Sport.

Zdroj: NTU (1, 2), Wikipedia, SKATEDELUXE, Olympics.com

(zh)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky