Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Kde sa začína celiakia? Vedci odhalili bunkový spúšťač imunitnej odpovede na lepok

VEDA NA DOSAH

Výskyt celiakie sa za posledných 25 rokov zhruba zdvojnásobil. Na Slovensku ňou trpí viac ako 32-tisíc ľudí.

Pšenica. Zdroj: iStockphoto.com

Pšenica. Zdroj: iStockphoto.com

Ľudia s celiakiou, nepríjemným autoimunitným ochorením, sa musia v každodennom živote vyhýbať lepku, bielkovine nachádzajúcej sa v pšenici, raži, ovse a jačmeni. Tá môže vyvolať nepríjemné črevné symptómy, brániť vstrebávaniu živín a zvyšovať riziko ďalších vážnych dlhodobých problémov. Na Slovensku trpí celiakiou viac ako 32-tisíc ľudí.

Vedcom sa podarilo zistiť, kde a ako sa začína reakcia na lepok a ktoré bunky sú za ňu zodpovedné. Tento prelomový objav by mohol viesť k novým možnostiam liečby pacientov s celiakiou.

Celiatikov pribúda

Rovnako ako pri iných autoimunitných ochoreniach, aj pri celiakii odpovedá naše telo imunitnou reakciou na inak neškodnú molekulu. V tomto prípade je spúšťačom lepok, proteín nachádzajúci sa v mnohých obilných zrnách. Konzumácia týchto potravín vedie k celému radu nepríjemných symptómov a jedinou liečbou je prísna diéta. Výskyt celiakie sa za posledných 25 rokov zhruba zdvojnásobil.

Interdisciplinárny tím výskumníkov so sídlom na kanadskej McMaster University spolu s kolegami z USA, Austrálie a Argentíny strávil posledných šesť rokov tým, že sa snažil rozlúsknuť významný kúsok skladačky: ako a kde sa začína odpoveď na lepok. Táto informácia je kľúčová pre budúci vývoj terapeutík.

Vedci využili na študovanie reakcií buniek na prítomnosť lepku myši a v laboratóriu pestované miničrevá nazývané aj organoidy. „To nám umožnilo zúžiť konkrétnu príčinu a konkrétny následok a presne dokázať, či a ako prebieha reakcia,“ povedal Tohid Didar, zodpovedný autor štúdie.

Epitel vydáva signál imunitnému systému

Ukázalo sa, že vnútorná výstelka čreva – nazývaná epitel –, zložená z rôznych buniek, ktoré nie sú súčasťou imunitného systému, hrá aktívnu úlohu pri usmerňovaní zápalovej reakcie na lepok.

Epitelové bunky reagovali na lepok tak, že aktívne stimulovali uvoľňovania CD4+ T-lymfocytov. CD4+ bunky fungujú ako pomocné T-bunky imunitného systému. Tieto pomocné bunky spúšťajú prehnanú imunitnú odpoveď, ktorá sa prejavuje klasickými príznakmi celiakie.

Aby došlo k reakcii, musia byť molekuly lepku najskôr prenesené cez stenu čreva transportným enzýmom, ktorý sa viaže s peptidom a mení ho tak, aby bol ešte lepšie rozpoznateľný. Bunky v črevnej výstelke sú zodpovedné za uvoľňovanie tohto transportného enzýmu do čreva, takže jednoznačne zohrávajú rozhodujúcu úlohu v skorých štádiách ochorenia.

Organoid, ktorý vedci vytvorili ako model črevnej výstelky na štúdium reakcie na lepok u pacientov s celiakiou. Zdroj: McMaster University

Organoid, ktorý vedci vytvorili ako model črevnej výstelky na štúdium reakcie na lepok u pacientov s celiakiou. Zdroj: McMaster University

Vedci pozorovali, ako molekuly upozorňujú imunitné bunky na prítomnosť lepku, a definitívne dospeli k záveru, že črevný epitel hrá kľúčovú úlohu pri aktivácii imunitného systému pri celiakii.

Tímu sa podarilo tiež odhaliť, že epitelové bunky vysielajú silnejšie signály k imunitným bunkám v prítomnosti Pseudomonas aeruginosa, patogénneho druhu baktérií, ktorý normálne nie je zdravou súčasťou ľudského mikrobiómu.

Tento objav by mohol poskytnúť nové ciele vývoja liekov, ktoré potenciálne liečia alebo potláčajú príznaky celiakie. Testovanie ľudí na prítomnosť P. aeruginosa by tiež mohlo pomôcť vyšpecifikovať pacientov, ktorí sú najviac ohrození rozvojom tohto ochorenia.

Zdroj: New Atlas, Sciencealert, GEN

(JM)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky