Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Intersexualita: nie každý sa narodí ako chlapec alebo dievča

Zuzana Šulák Hergovitsová

Muž, žena alebo niečo uprostred – niekedy si príroda vyberie strednú cestu. Je to tiež prípad alžírskej pästiarky Imane Khelifovej?

Intersexualita a tretie pohlavie.

Ilustračný obrázok. Zdroj: iStockphoto.com

Ako by mala vyzerať žena? A kde je hranica, ktorá už hovorí, že nejde o ženu, ale o muža? Aj toto vystihuje jednu z kontroverzných tém tohtoročných Letných olympijských hier (LOH) v Paríži 2024. Týka sa športovkyne Imane Khelifovej, ktorej ženstvo vyvolalo v posledných dňoch búrlivú diskusiu.

Údajne zvýšený testosterón

Khelifová, ktorá na LOH v Paríži zastupuje Alžírsko v boxe, bola minulý rok diskvalifikovaná Medzinárodnou boxerskou asociáciou (IBA) pre údajne zvýšenú hladinu testosterónu. Výsledky však neboli nikdy zverejnené. Testy nechala IBA navyše urobiť po tom, ako Khelifová zdolala ruskú súperku. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) jej účasť na LOH v Paríži schválil s tým, že o kvalifikácii rozhodujú národné olympijské a športové výbory jednotlivých krajín.

Politika MOV sa v posledných rokoch snaží o väčšiu inklúziu. Od športovcov nevyžaduje, aby sa podrobili zbytočným lekárskym procedúram alebo liečbe, uviedla NBC News. Hovorca MOV Mark Adams na margo tohto rozhodnutia uviedol: „Dúfam, že sa všetci zhodneme na tom, že nechceme, aby sa ľudia vrátili do čias sexuálnych testov, ktoré boli naozaj strašné. Ide tu o reálnych ľudí a ich životy.“

Ide o intersexualitu?

Účinkovanie Khelifovej na LOH vzbudzuje vášne a polemiku o jej ženstve. Mnohí kritici sa na jej adresu vyjadrujú, že na olympiáde súťaží muž, ktorý bije ženy, alebo že je „nežena”. Ide pritom o tvrdenia dehonestujúce jej výkony, ktoré nemajú nič spoločné s duchom olympijských hier.

Imane Kelifová po víťazstve nad Taliankou Cariniovou.

Imane Khelifová po víťazstve nad Taliankou Cariniovou. Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=zxGWaOTaocs

V súvislosti s reprezentantkou v boxe Imane Khelifovou sa často skloňuje aj pojem intersexualita, ktorá ale u nej nebola nikdy oficiálne potvrdená. Údajná zvýšená hladina testosterónu, o ktorej hovorí IBA, by však na ňu teoreticky mohla poukazovať.

Čo je intersexualita? Pri intersexualite nejde o transgender, keď sa ľudia nestotožňujú s pohlavím, s ktorým sa narodili. V prípade intersexuality ide o dielo prírody. Nie každý sa narodí ako chlapec alebo ako dievča.

Ľudí, ktorí sú intersexuálni, nie je až tak málo, ako by sa mohlo zdať, len sa o tom toľko nehovorí. Podľa odborníkov, ktorí sa podieľali na rezolúcii OSN na ochranu práv intersexuálnych osôb, sa 1,7 percenta všetkých detí rodí intersexuálnych, čo znamená, že nezodpovedajú binárnym pojmom muž alebo žena.

Prvá rezolúcia OSN na ochranu práv intersexuálnych osôb

Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) prijala ešte v apríli tohto roka prvú rezolúciu, ktorej cieľom je chrániť práva intersexuálnych osôb. Ide o ľudí, ktorí nemajú ani čisto ženské, ani čisto mužské pohlavné znaky.

V súvislosti s prijatím prvej rezolúcie OSN na ochranu práv intersexuálnych osôb sa organizácia ľudských práv Human Rights Watch vyjadrila, že ide o míľnik v ochrane ľudských práv. Signalizuje rastúce medzinárodné odhodlanie zaoberať sa porušovaním práv intersexuálnych ľu­dí.

Pojem intersexualita hovorí o tom, že pohlavie môže byť z rôznych dôvodov nejednoznačné. Možné sú napríklad chromozomálne odchýlky, gonadálne odchýlky (odchýlky v pohlavných žľazách), hormonálne odchýlky a anatomické odchýlky.

Vo väčšine prípadov je intersexualita (alebo aj intersex) spôsobená kombináciou niekoľkých z týchto faktorov. Nejde teda o nejaký rozmar alebo módnu vlnu, niečo, pre čo sa človek rozhodne sám. Práve naopak, intersexuáli sú často diskriminovaní a šikanovaní, v minulosti museli podstupovať ponižujúce vyšetrenia a operácie.

Invazívne operácie

Pojem intersexuálny (intersexual) bol prvýkrát použitý v roku 1917. Intersexualita pritom nemusí byť zistená hneď, ako sa dieťa narodí. Niektorí ľudia sa o tom, že sú intersexuálni, dozvedia až vo vyššom veku.

V minulosti boli deti, u ktorých bola zistená intersexualita, podrobované invazívnym vyšetreniam aj operáciám. Prvá takáto operácia sa uskutočnila v roku 1944 v Zürichu.

Z dnešného pohľadu sú takéto zásahy považované za neetické a porušujúce právo na telesnú integritu, v Nemecku sú už preto na deťoch zakázané. Nezvratné zákroky by sa mali odložiť do veku, keď sa dokáže dieťa alebo mladý človek sám rozhodnúť, či si ich želá alebo nie.

Neprešla premenou na ženu

LOH v Paríži 2024 chcú držať krok s dobou. Ich snahou je väčšia inklúzia. Napriek tomu mnohí volajú po vylúčení športovkyne, ktorá nezodpovedá parametrom a predstavám o žene, hoci sa prezident MOV Thomas Bach jasne vyjadril, že nikdy neexistovali pochybnosti o tom, že by boli obe pästiarky ženy (kontroverzia sa týka aj taiwanskej boxerky Lin Yu-ting, pozn. red.).

Pri polemike spojenej s Imane Khelifovou treba uviesť na pravú mieru aj jednu z neprávd, ktorá sa šíri v súvislosti s jej osobou: nejde o muža preoperovaného na ženu. Takéto zákroky v Alžírsku nie sú ani povolené. V denníku Športnet sa píše: „Jeden z kľúčových faktov je, že Imane Khelifová neprešla tranzíciou. Narodila sa ako dievča, bola vychovávaná ako dievča, v dokladoch má uvedené ženské pohlavie a vždy súťažila medzi ženami.

Zúčastnila sa aj na olympiáde pred tromi rokmi v Tokiu a jej účasť nevzbudila žiadnu odozvu. Prehrala vo štvrťfinále. Rovnako neboli pochybnosti pri jej štarte na majstrovstvách sveta 2022, africkom šampionáte či arabských hrách.“

Slová môžu mať ničivú moc

Prípad Imane Khelifovej je aj ukážkou mobingu. Maďarská súperka Hamoriová ju na instagrame označila za netvora z filmu Kráska a zviera.

Samotná Khelifová v rozhovore pre Associated Press poslala ľuďom v arabčine odkaz. Apeluje v ňom aj na dodržiavanie olympijských zásad: „Posielam odkaz všetkým ľuďom na svete, aby dodržiavali olympijské zásady a Olympijskú chartu. Aby sa zdržali šikanovania všetkých športovcov, pretože to má následky, obrovské následky. Môže to zničiť ľudí, môže to zabiť ich myšlienky, ducha a myseľ. Môže to ľudí rozdeľovať. A z tohto dôvodu ich žiadam, aby sa zdržali šikanovania.“

Imane Khelifová postúpila do finále v kategórii do 66 kg a dnes večer sa postaví do ringu proti čínskej súperke.

Zdroj: POLITIQ.cz, Reuters, AP, HRW, Športnet, NBC New York, Regenbogenportal.de

(zh)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky