Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Svetový deň výživy – právo na potraviny pre každého

VEDA NA DOSAH

ilustračné foto

16. októbra si pripomíname Svetový deň zdravej výživy. Svetový deň výživy vyzýva k spolupráci, aby sa základné ľudské právo, právo na potraviny, zabezpečilo všetkým obyvateľom planéty.

Zároveň nadväzuje na Svetový potravinový summit z roku 1996, na ktorom účastníci a účastníčky prijali za cieľ zníženie počtu hladujúcich vo svete o polovicu najneskôr do roku 2015. Zatiaľ, čo sa podľa ÚVZ znížila celková chudoba v 90. rokoch o približne 20 percent, počet chronicky podvyživených ľudí v rozvojových krajinách sa znížil iba čiastočne. Cieľom programu je dosiahnuť zníženie energetického príjmu, príjmu tukov, najmä živočíšnych, ďalej cholesterolu, sacharidov a soli v strave. Jednou z úloh programu je aj monitorovanie spôsobov stravovania obyvateľov SR, v ktorých stále pretrváva zvýšený príjem energie. Na Slovensku je ešte stále pomerne vysoká frekvencia požívania bravčového mäsa, naopak spotreba morských rýb u dospelej populácie je nedostatočná. Pretože, výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie. Poskytuje nielen krytie základných potrieb energie a jednotlivých živín potrebných pre život, ale je spojená s emóciami, často aj s pocitom uspokojenia. Výživa sa spoločne s fyzickou aktivitou a genetickou dispozíciou podieľa na výslednom výživovom stave jedinca. Úlohou zdravého stravovania je zabezpečenie vitality, pocitu spokojnosti so sebou samým, dobrej nálady, pevného zdravia a dlhovekosti.

Dosiahnuť absolútnu dokonalosť v dodržiavaní zdravého stravovania je vylúčené, pretože ani odborníci sa presne nezhodujú na konkrétnych pravidlách správnej životosprávy. Najznámejším a azda najviac využívaným pomocníkom pri dodržiavaní zásad zdravej stravy je POTRAVINOVÁ PYRAMÍDA. Najznámejšia potravinová pyramída pochádza od vedcov z Harvard School of Public Health a Harvard Medical School.

Potravinová pyramída

Potravinová pyramídaPotravinová pyramída predstavuje trojuholník, ktorý je rozdelený na niekoľko častí. Jednotlivé časti obsahujú potraviny rozdelené do kategórií podľa prospešnosti pre ľudský organizmus. Poskytujú informácie o tom, aký je ideálny pomer živín pre človeka. Potravinové pyramídy odpovedajú na otázky, koľko a čo môže človek skonzumovať, aby bol zdravý a vitálny.

Najviac známou je potravinová pyramída, ktorú tvoria štyri poschodia a šesť kategórií potravín. Základňa pozostáva z obilnín, ryže, cestovín, zemiakov a pekárenských výrobkov. Druhé poschodie patrí dvom kategóriám – ovociu a zelenine. O tretiu časť sa delia opäť dve skupiny potravín. Do prvej patrí mlieko, tvrdé syry, tvaroh a nízkotučné produkty. Druhá skupina tretieho poschodia pozostáva z mäsa, hydiny, rýb, vajec a strukovín. Najvrchnejšie poschodie predstavuje zloženie v podobe – sladkosti, soľ a tuky.

Novinka z Harvardu – HEALTHY EATING PLATE

Nová potravinová pyramída resp. HEALTHY EATING PLATE sa od pôvodnej výraznejšie líši vo viacerých oblastiach. Harvardskí vedci odporúčajú polovicu taniera pokryť rôznorodou zeleninou a ovocím (ovociu patrí menšia časť ako zelenine), ktoré sú bohaté na živiny. Štvrtina taniera by mala pozostávať z celozrnných potravín (celé zrná, tmavá ryža, ovsené vločky, pohánka, špalda). Ďalšiu štvrtinu taniera vypĺňajú zdravé bielkoviny získané z rýb, hydiny, strukovín a orechov. Zaujímavosťou je odporúčanie, ktoré zdôrazňuje príjem zdravých druhov tukov. Vhodné sú napríklad olivový, sójový alebo repkový olej. Naďalej nevhodnými zostávajú trans tuky, ktoré sa nachádzajú v rafinovaných produktoch.

Dôležitou súčasťou novej potravinovej pyramídy je pitný režim. Vedci odporúčajú kompletné jedlo doplniť pohárom vody, šálkou čaju alebo kávy! Podmienkou je, že musí obsahovať minimum cukru, ideálne žiadny cukor. Oproti pôvodnej pyramíde je značne badateľný rozdiel v konzumácii mlieka a mliečnych produktov, ktoré by nemali prekročiť dennú dávku dvoch malých porcií. Limitovaná je aj konzumácia ovocných štiav kvôli vysokému obsahu sacharidov. Odporúčané množstvo predstavuje iba jeden malý pohár denne. Absolútne nevhodné sú sladené nápoje. Ak sa rozhodnete zobrať odporúčania novej výživovej pyramídy (www.hsph.harvard.edu/nutritionsource) naozaj vážne, neprehliadnite malú červenú postavičku, ktorá pripomína dôležitosť športovej aktivity.

HEALTHY EATING PLATE sa snaží dosiahnuť, aby človek konzumoval dostatok zdravých potravín s dôrazom na zeleninu, ovocie, celozrnné produkty, zdravé bielkoviny, vhodné oleje a samozrejme pitný režim s nulovým alebo minimálnym obsahom cukru. Odporúčania sa týkajú i obmedzenia spracovaných obilnín (biela múka, biela ryža), zemiakov, sladkých maškŕt, nápojov s obsahom cukru a červeného mäsa. Obmedzený je príjem mlieka a džúsov. Pozitívom je, že tvorcovia novej pyramídy nebazírujú na počítaní kalórií, pretože ak sa stanovené výživové odporúčania dodržiavajú, sledovanie kalórií sa stáva menej podstatným.

Novinky roku 2015

Do roku 2015 sa podarilo do veľkej miery naplniť globálne ciele. Výskum však pokračuje ďalej a kladie si otázky ako nakŕmiť svet, čo najefektívnejšie. Jednou z ciest je aj výskum vedcov zo západnej Afriky a expertov európskeho projektu PROteINSECT. Projekt zvažuje možnosť kŕmiť dobytok hmyzom ako zabezpečenie efektívneho rozvoja potravín pre celý svet. Či je toto nová cesta ako nakŕmiť hladujúcich ukáže až čas. Každopádne je to vedecká cesta, ktorá môže byť úspešná.

 

Spracovala: Jasmína Stauder

Zdroj: www.hsph.harvard.edu

http://mediacenter.youris.com/Videos/Feeding-Insects-To-Farmed-Animals.kl 

Foto:  www.pixabay.com  

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky