Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Umelá hviezda z úradu NASA pomôže astronómom skúmať aj tajomstvá tmavej hmoty

VEDA NA DOSAH

NASA pošle do vesmíru družicu Landolt, ktorá astronómom umožní presnejšie merať jasnosť hviezd.

Vizualizácia satelitu Landolt.

Vizualizácia satelitu Landolt. Zdroj: George Mason University

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) chce do vesmíru vyslať zariadenie s ôsmimi lasermi, ktoré bude napodobňovať hviezdu. V porovnaní s obrovskými ďalekohľadmi, ako je napríklad VLT Európskeho južného observatória (ESO), ktoré pomáhajú astronómom objavovať vesmír, má nový nástroj vreckové rozmery.

Hoci satelit nie je veľký, je to výkonný nástroj, ktorý astronómom pomôže pri meraní jasnosti hviezd zo Zeme.

Misia Landolt

Družica bude fungovať ako umelá hviezda, ktorá má astronómom umožniť presnejšie merať jasnosť vesmírnych objektov a lepšie pochopiť niektoré z najväčších záhad nášho vesmíru. Astronómovia veria, že im pomôže zodpovedať niektoré otázky týkajúce sa tmavej hmoty.

Fakty

Družica a plánovaná misia boli pomenované po americkom astronómovi Arlovi U. Landoltovi (1935 – 2022), ktorý od sedemdesiatych rokov po deväťdesiate roky 20. storočia zostavil hojne využívané katalógy hviezdnej jasnosti.

Družica s názvom Landolt je prvý nástroj svojho druhu a podľa odborníkov by mohla umožniť veľký posun v pozorovaní vesmíru.

Družica je súčasťou rovnomennej misie Landolt Space Mission a jej vypustenie je plánované na rok 2029.

Odhadované náklady na misiu sa pohybujú vo výške 19,5 milióna dolárov. Sídlom Misie Landolt je Univerzita Georgea Masona vo Fairfaxe vo Virgínii.

Malá družica typu CubeSat bude obiehať okolo Zeme vo vzdialenosti približne 35 785 kilometrov. V tejto vzdialenosti bude jej rýchlosť zodpovedať rýchlosti, akou sa otáča naša Zem. Na nočnej oblohe sa tak bude javiť ako statická, čo astronómom uľahčí jej pozorovanie.

CubeSat je typ miniaturizovaného satelitu so štandardizovanou konštrukciou, tvorenou jedným alebo viacerými kubickými modulmi s hranou 10 centimetrov. Základný modul má rozmery 10 × 10 × 11,35 centimetra a hmotnosť maximálne 2 kilogramy.

Nový revolučný nástroj

Družica Landolt bude vybavená ôsmimi lasermi, ktoré budú nasmerované na vesmírne ďalekohľady na Zemi. Budú vysielať laserové lúče so špecifickým počtom svetelných častíc, fotónov, ktoré astronómovia môžu využiť na kalibrovanie svojich ďalekohľadov.

Podľa astronóma Davida Ciardiho z Exoplanet Science Institute umelá hviezda umožní zlepšiť merania jasnosti hviezd viac ako desaťnásobne. „Pochopenie skutočnej jasnosti hviezd nám umožňuje lepšie porozumieť hviezdam a, čo je možno ešte dôležitejšie, lepšie porozumieť planétam, ktoré okolo hviezd obiehajú,“ dodal.

Tajomstvo tmavej hmoty

Okrem spomínanej prvotnej úlohy vedci dúfajú, že im družica pomôže aspoň čiastočne objasniť niektoré otázky týkajúce sa tmavej hmoty. Tá je podľa astronómov zodpovedná za zrýchľujúcu sa expanziu vesmíru, no jej povaha zostáva nateraz neznáma.

Podľa Petra Plavchana, profesora na College of Science na Univerzite Georgea Masona a hlavného výskumníka misie Landolt, sa misia zameriava aj na rýchlosť a zrýchlenie rozpínania vesmíru.

Rozpínanie sa meria pomocou výpočtu jasnosti mnohých hviezd a počtu fotónov za sekundu, ktoré vyžarujú. Plavchan preto zdôrazňuje, že na ďalšie vedecké objavy sú potrebné presnejšie merania, ktoré má umožniť misia Landolt a jej družica.

Zdroj: Business Insider, Landolt NASA Space Mission GMU (1, 2), Frankfurter Rundschau

(zh)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky