Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Prvý pacient v Anglicku dostal mRNA vakcínu proti rakovine hrubého čreva

VEDA NA DOSAH

Vakcíny sú navrhnuté tak, aby pripravili imunitný systém a znížili riziko opätovného návratu ochorenia.

Vakcína a zápal v hrubom čreve. Zdroj: iStockphoto.com

Vakcína a hrubé črevo. Zdroj: iStockphoto.com

V Anglicku sa môžu pýšiť svetovým prvenstvom. V rámci projektu, do ktorého sa prihlásilo zatiaľ tridsať nemocníc, podali 55-ročnému pacientovi prelomovú vakcínu proti rakovine hrubého čreva. Začali sme tak nový míľnik v rámci personalizovanej liečby zákerného ochorenia.

V rámci Európy, ale aj celosvetovo patrí Slovensko medzi krajiny, v ktorých je rakovina hrubého čreva a konečníka, nazývaná i kolorektálny karcinóm (KRK), často diagnostikovaná. Vo výskyte sme na druhom mieste za Kóreou.

Hlavne, aby sa nevrátila

Muž, ktorý dostal mRNA vakcínu proti kolorektálnemu karcinómu ako prvý na svete, je súčasťou klinickej štúdie projektu Cancer Vaccine Launch Pad v rámci Národnej zdravotnej služby (NHS). Program využíva vakcínu na báze technológie mRNA, ktorá sa tiež používa v súčasných vakcínach proti kovidu. Vakcíny sú navrhnuté tak, aby pripravili imunitný systém na rozpoznanie a zničenie všetkých zostávajúcich rakovinových buniek a na zníženie rizika recidívy ochorenia.

„Vieme, že aj po úspešnej operácii sa môže rakovina niekedy vrátiť, pretože v tele zostalo niekoľko rakovinových buniek. Vakcína sa na ne zameria a zabráni, aby opäť uspeli,“ uviedol profesor Peter Johnson, riaditeľ klinického testovania rakoviny z NHS.

Elliot Pfebve sa stal prvým pacientom v Anglicku, ktorý bol liečený personalizovanou vakcínou proti rakovine hrubého čreva (NHS England/PA Wire).

Elliot Pfebve sa stal prvým pacientom v Anglicku, ktorý bol liečený personalizovanou vakcínou proti rakovine hrubého čreva (NHS England/PA Wire).

Do klinických skúšok sa už prihlásili desiatky ľudí a NHS očakáva, že ich v novom roku pribudnú tisíce. Väčšina z nich dostane svoju prvú dávku po roku 2026.

Prvým pacientom bol Elliot Phebve, 55-ročný univerzitný pedagóg a otec štyroch detí, ktorému po rutinnom testovaní diagnostikovali rakovinu hrubého čreva. Podstúpil operáciu, počas ktorej mu lekári odstránili 30-centimetrový nádor a časť čreva, prešiel si aj chemoterapiou. Neskôr sa ho opýtali, či by sa nechcel zúčastniť na klinických testoch.

„To, že som sa rozhodol byť súčasťou testovania, je v súlade s mojou profesiou lektora a človeka zameraného na komunitu. Chcem pozitívne ovplyvniť životy iných ľudí a pomôcť im uvedomiť si ich potenciál,“ uviedol Phebve vo vyhlásení.

Personalizovaná liečba aj pri rakovine

Skúmané vakcíny proti rakovine sú založené na mRNA – rovnakej technológii, aká sa používa pre vakcínu Pfizer-BioNtech proti ochoreniu COVID-19. Videli sme potenciál, aký táto technológia priniesla počas pandémie. Pokiaľ ide o rakovinu, veľkou výhodou je, že vakcíny môžu byť prispôsobené konkrétnemu nádoru konkrétneho pacienta, čím sa ich účinnosť zvyšuje. Ide o personalizovanú liečbu, keď sa pacientovi odoberie krv a kúsok rakovinového tkaniva. Pomocou týchto informácií potom medici vytvoria experimentálnu individualizovanú vakcínu proti rakovine.

Nedávno bola spustená tretia fáza klinického testovania vakcíny proti melanómu, ktorú vedie nadácia NHS Foundation Trust (UCLH) University College London Hospitals. Prvé výsledky naznačujú, že keď sa vakcína podá ľuďom po chirurgickom odstránení zhubného nádoru kože, klesá u nich pravdepodobnosť jej návratu o 44 percent. Zároveň prebieha testovanie aj iných druhov rakoviny vrátane pľúc, močového mechúra a obličiek.

Imunohistochemický obrázok tkaniva zdravého hrubého čreva. Zdroj: Olivia Newton-John Cancer Research Institute

Imunohistochemický obrázok tkaniva zdravého hrubého čreva. Zdroj: Olivia Newton-John Cancer Research Institute

Vakcína mRNA sa snaží pripraviť imunitný systém pacienta, aby produkoval protilátky v prípade výskytu proteínov, ktoré zohrávajú úlohu pri danom individuálnom type rakoviny. Očkovanie v spojení s chirurgickým zákrokom, rádioterapiou a inými liekmi pomôže telu zbaviť sa zvyškov nádorových buniek a zníži riziko opätovného návratu.

Minulý rok anglická vláda podpísala so spoločnosťou BioNTech dohodu, že do roku 2030 poskytne imunoterapiu až desaťtisíc pacientom.

Zdroj: IFL Science, Independent, CT24, NHS

(JM)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky