Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Dobré nápady nikdy nespia

VEDA NA DOSAH

ilustračné foto

… Príďte sa o tom presvedčiť!

September je v plnom prúde a ďalší ročník festivalu vedy – Európska Noc výskumníkov sa pomaly blíži. Tento rok sa uskutoční 25. septembra 2015 a na noc plnú vedy sa môžete tešiť v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline, Košiciach a v Tatranskej Lomnici. Na všetky podujatia je vstup voľný.

Hlavné podujatie sa bude konať opäť v bratislavskej Starej tržnici, vo V-klube na Námestí SNP a v Prírodovednom múzeu SNM. Od 9-tej hodiny rannej až do neskorých nočných hodín čaká návštevníkov bohatý, nielen vedecký program, ale aj množstvo sprievodných aktivít a kultúrnych vystúpení.

Veda je budúcnosť Slovenska

Program celého festivalu sa ponesie v duchu témy Veda je budúcnosť Slovenska. Dozviete sa, ako vidia vedciNoc výskumníkov 2014 budúcnosť dopravy v kontexte bezpečnosti, efektivity, komfortnosti, ale aj ekológie. Kam dospeje priemysel a ako jeho vývoj v budúcnosti ovplyvní pracovný trh. Ako bude vyzerať naša komunikácia, v akej miere nás zasiahne internet či umelá inteligencia? A ako prudký vedecký vývoj ovplyvní medicínu, liečebné postupy, diagnostiku, ale aj samotnú prevenciu? Budeme konzumovať bezpečné a zdravšie potraviny alebo nám hrozí nedostatok potravy? Ako sa vyrovnáme s cukrovkou a obezitou? Čím nám hrozia klimatické zmeny, na aké etické otázky narazí vývoj a ako na všetky zmeny zareaguje samotný človek, jeho psychika, no možno aj fyziognómia?

Obraz budúcnosti Slovenska spoločne poskladajú renomovaní slovenskí odborníci z univerzít, výskumných ústavov i z praxe, ktorých debaty venované siedmim oblastiam vývoja spoločnosti, budete môcť naživo sledovať na hlavnom pódiu v Starej tržnici.

Okrem toho sa môžete tešiť na vedecké stánky, interaktívne exponáty, celodenný maratón vedecko-populárnych prednášok, divadlo fyziky ÚDIF z Brna, koncert, záverečnú sience party, ale aj niekoľko programových prekvapení.

Sledujte aktuálny program na stránke podujatia www.nocvyskumnikov.sk alebo na Facebooku Noc výskumníkov.

Noc vedcov

Novinkou tohto ročníka festivalu je warm up Noci výskumníkov s názvom Noc vedcov. V stredu 23. septembra 2015 vám v bratislavskej Cvernovke úspešní slovenskí vedci porozprávajú prečo je veda budúcnosť. Toto podujatie pre Vás organizuje SOVVA, o.z. a Connect Coworking.

Aktuálne informácie o Noci vedcov nájdete na Facebooku.

Práca vedcov pomáha nám všetkým

Vedecký výskum je hlavnou hybnou silou všetkých odvetví hospodárstva i každodenného života, bez ktorej nemôže rásť prosperita ani sa zlepšovať kvalita života v krajine. Pomocou vedy a jej výsledkov sa festival pokúsi načrtnúť obraz Slovenska v blízkej budúcnosti. Prostredníctvom pútavo a vizuálne atraktívne spracovaných diskusií s renomovanými odborníkmi z vedy a praxe predstaví verejnosti priority súčasného výskumu a vývoja a prácu vedcov, ktorá rieši aktuálne potreby aj pálčivé problémy spoločnosti.

Podujatie každoročne organizuje Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA, o.z), Slovenská akadémia vied, Centrum vedecko-technických informácií SR a portál EurActiv.sk.

Príďte objaviť budúcnosť prostredníctvom vedy! Bližšie informácie o podujatí, ako aj program pre jednotlivé mestá nájdete na webovej stránke www.nocvyskumnikov.sk

 

 

Autori: organizátori Noc výskumníkov 2015

Foto: CVTI SR

Uverejnila: ZČ

Dobré nápady nikdy nespia – Noc výskumníkov 2015

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky