Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Festival Starmus Earth upriamuje pozornosť na našu krehkú a zraniteľnú planétu

Zuzana Šulák Hergovitsová

V pondelok sa konali prvé prednášky festivalu Starmus VII, ktorý potrvá až do piatka. Po Jeanovi-Michelovi Jarrovi vystúpi aj The Offspring.

Organizátori festivalu STARMUS VII zľava: David Eicher, Jean-Michel Jarre, Brian May, Garik Israelian, Jane Goodallová, Tony Fadell.

Organizátori festivalu Starmus VII zľava: David Eicher, Jean-Michel Jarre, Brian May, Garik Israelian, Jane Goodallová a Tony Fadell. Autor: Zuzana Šulák Hergovitsová

Včera 13. mája 2024 sa konala tlačová konferencia k otvoreniu festivalu Starmus VII: Budúcnosť našej planéty (The Future of our home planet), na ktorom sa zúčastnila aj naša redakcia portálu VEDA NA DOSAH. Tlačovú konferenciu otvoril zakladajúci riaditeľ festivalu Starmus astrofyzik Garik Israelian. Okrem Garika Israeliana boli prítomní ďalší členovia poradnej rady festivalu, svetoznáma primatologička a aktivistka Jane Goodallová, mág elektronickej hudby Jean-Michel Jarre, gitarista, astrofyzik a spoluzakladateľ festivalu Starmus Brian May, technológ a inovátor Tony Fadell a americký redaktor, spisovateľ a popularizátor astronómie a vesmíru David Eicher.

Festival Starmus Earth sa koná v Bratislave od 12. do 17. mája 2024 vďaka podpore hlavného partnera podujatia, slovenskej spoločnosti ESET. Ako uviedol Jean-Michel Jarre, veľké spoločnosti zohrávajú významnú úlohu v ekologických cieľoch, ktoré sa týkajú ochrany našej planéty.

„To, že Starmus dnes existuje v Bratislave alebo v budúcnosti inde, je možné vďaka spoločnostiam, ako je napríklad ESET. Prežiť môžeme len vtedy, keď sa nám podarí vytvoriť dôveru a dobrý vzťah medzi technológiou a biznisom na jednej strane a ekológiou na strane druhej.“ Jean-Michel Jarre

Festival odštartoval famózny Jean-Michel Jarre

Ako uviedol Garik Israelian, v nedeľu festival odštartoval monumentálny koncert Jeana-Michela Jarra, na ktorom sa ako hosť predstavil aj Brian May. Podľa Israeliana išlo o „najväčší koncert v dejinách Starmus-u“. Jean-Michel Jarre festival venoval Jane Goodallovej, ktorá nedávno oslávila 90. rokov.

Legenda elektronickej hudby Jean-Michel Jarre si svojím fenomenálnym elektrizujúcim vystúpením podmanil dav. Očakávania organizátorov sa naplnili a Jarrova jedinečná šou prilákala do Bratislavy podľa odhadov neuveriteľných 40 000 fanúšikov.

Jarre predviedol futuristickú šou s názvom Starmus – Bridge from the future. Spojenie dynamickej elektronickej hudby, svetelnej a laserovej šou, umelej inteligencie a svietiacich dronov vznášajúcich sa nad pódiom v rôznych 3D formáciách doslova bralo dych. Most SNP s ikonickým Ufom v pozadí dotváral hudobný a umelecký zážitok, ktorý sa zapíše do dejín festivalu aj Bratislavy.

Jean-Michel Jarre a jeho show odštartovala STARMUS EARTH.

Jean-Michel Jarre a jeho šou Starmus – Bridge from the future odštartovala festival Starmus Earth. Autor: Petra Žitňanská

Počas tlačovej konferencie Jean-Michel Jarre povedal, že Starmus nie je len o vedcoch a umelcoch, je otvorený pre každého. „Viete, to, čo sa mi páčilo na včerajšom koncerte, bolo to, že publikum bolo presne také, ako dúfame, že bude. Že prepojí generácie ľudí vo veku od sedem do deväťdesiat rokov či dokonca starších.“ Toto vyzdvihol aj Brian May, ktorý si cení, že Starmus prepája ľudí z rôznych oblastí. „Združovať ľudí je súčasťou ducha festivalu Starmus.“

V stredu si spolu zahrajú The Offspring a Brian May ako špeciálny hosť

Koncert Jeana-Michela Jarra, ktorý uchvátil divákov v nedeľu, však nie je jediný hudobný zážitok, ktorý čaká návštevníkov festivalu. V stredu, pri príležitosti odovzdávania Medaily Stephena Hawkinga za vedeckú komunikáciu, vystúpia v rámci koncertu Sonic Universe Concert na pódiu hviezdy ako The Offspring a Laurie Anderson.

Práve v súvislosti s punkrockovou kapelou The Offspring si organizátori pripravili pre divákov prekvapenie. Garik Israelian prezradil, že sa k The Offspring na pódiu pripojí Brian May ako špeciálny hosť, na čo Jean-Michel vtipne podotkol, že „Brian žije rád divoko a bezstarostne“.

Zľava Jean-Michel Jarre, Brian May a Garik Israelian počas pondelkovej tlačovej konferencie k otvoreniu festivalu STARMUS VII.

Zľava Jean-Michel Jarre, Brian May a Garik Israelian počas pondelkovej tlačovej konferencie k otvoreniu festivalu Starmus Earth. Autor: Zuzana Šulák Hergovitsová

Starmus sa nesie v mene našej planéty

Starmus, známy ako festival vedy, hudby a umenia, je na svete jedinečný. Kým predchádzajúce ročníky obracali zrak k hviezdam, budúce festivaly Starmus budú venované našej planéte. Toto dôležité  rozhodnutie, ku ktorému dospela rada festivalu Starmus, oznámil Garik Israelian ešte na začiatku tlačovej konferencie. Ako uviedol Israelian, nikdy doteraz to tak nebolo, festival sa venoval najmä vesmíru. „Potom sme si však uvedomili, že je toľko problémov na našej vlastnej planéte, ktoré sa neriešia, a situácia sa zhoršuje. Preto musíme venovať pozornosť našej planéte,“ uviedol Israelian a odovzdal slovo Jane Goodallovej, ktorú označil za krstnú mamu festivalu Starmus Earth.

Jane Goodallová: Mojou úlohou je šíriť nádej

Jane Goodallová upozornila, že „klimatická kríza nie je niečo, čo nás čaká v budúcnosti, je tu už teraz“. Každý deň nám to pripomínajú topiace sa ľadovce, dvíhajúce sa hladiny morí a oceánov, povodne, požiare, suchá, horúčavy. „Je to naozaj desivé,“ uviedla.

„Keď boli ako prvé zasiahnuté dôsledkami globálneho otepľovania chudobné krajiny ako Bangladéš či niektoré ostrovy, situáciu sme nebrali vážne, lebo sme mali pocit, že sa nás to netýka. Dnes, keď sú dôsledky klimatickej krízy citeľné aj v bohatých krajinách a v mestách, ako je Londýn či New York, uvedomujeme si, že naozaj musíme konať,“ povedala.

 

Jane Goodallová a Garik Israelian.

Jane Goodallová a Garik Israelian počas tlačovej konferencie. Autor: Zuzana Šulák Hergovitsová

Napriek tomu, že sa nachádzame uprostred šiesteho hromadného vymierania druhov, robíme stále málo, sme apatickí. Toto je podľa Jane Goodallovej zapríčinené aj tým, že médiá sú plné negatívnych správ. Podľa Jane Goodallovej je dobré byť informovaný, zároveň však poprosila médiá: „Šírte príbehy nádeje.“

Jane Goodallová, ktorá sa až do roku 1986 primárne venovala výskumu šimpanzov v Afrike, sa po zistení, že sú v ohrození, vydala na cestu aktivizmu. „Moja misia sa zmenila. Moja práca teraz spočíva v tom, aby som ľuďom dodala nádej, aby sa prebrali z apatie, vyhrnuli si rukávy a spojili sa. Pamätajme na to, že každý z nás má vplyv na našu planétu každý jeden deň.“ Viac o jej príbehu si môžete prečítať v článku, ktorý sme uverejnili na portáli VEDA NA DOSAH pri príležitosti jej 90. narodenín.

Brian May: Nájdime riešenia, ktoré ochránia ľudstvo aj biosféru

Spoluzakladateľ festivalu Starmus Brian May, ktorý je súčasťou festivalu ako hudobník, ale najmä ako vedec a aktivista, nadviazal na Jane Goodallovú so slovami, že by sme mali začať myslieť pozitívnejšie. „Pravdepodobne máme zdroje na vyriešenie problémov na dosah ruky, zatiaľ sa nám to však nepodarilo.“ Vyzdvihol, že si musíme uvedomiť, že všetko v našej biosfére, v tomto cennom obale našej Zeme, je kľúčové na pokračovanie našej existencie. Toto je podľa neho jeden pohľad na vec, ten sebecký. Nejde však len o nás, o ľudský druh. „Myslím si, že sme už všetci prekonali bod, keď si myslíme, že ľudia sú to jediné, na čom na tejto Zemi záleží. Nie je to tak. Na tejto Zemi záleží na každej rastlinke, každom tvorovi.“ Aj preto podľa Briana Maya Starmus trocha zvážnel. Cieľom prítomných členov je podľa astrofyzika „snaha spojiť najväčšie mozgy sveta“ a „nájsť riešenia, ktoré ochránia ľudstvo a túto nádhernú biosféru“.

Technológ Tony Fadell vidí nádej

Na myšlienku Jane Goodallovej o nádeji nadviazal dizajnér a inžinier Anthony „Tony“ Fadell, podľa ktorého potrebujeme nádej. Uviedol, že ako investor vo viac ako 200 spoločnostiach, z ktorých väčšina sa zameriava na klímu, za desať rokov spozoroval, že „máme technológie, schopnosti, úžasné tímy z celého sveta, ktoré majú nádej a riešenia, ktoré môžeme priniesť tejto planéte hneď teraz, aby sme vyriešili problémy, ktoré spôsobili predchádzajúce generácie“. Podľa Fadella ide o to, či existuje politická vôľa na to, aby sme uplatnili tieto technológie. Fadell v sebe živí nádej, že aj Starmus Earth a budúce festivaly prispejú k riešeniam v prospech životného prostredia a planéty.

Ako posledný sa slova ujal popularizátor vedy a moderátor podujatia David Eicher, ktorý obrátil pozornosť na vesmír a jeho diaľky. „Chcem povedať, že vesmír je obrovský, a pred päťdesiatimi rokmi sme o tom tak veľa nevedeli. (…) Vieme, že vo vesmíre je okolo sto miliárd galaxií a možno je vesmír nekonečný. (…) Poznáme však len jedno mieste vo vesmíre, ktoré podporuje život a je práve tu. Je to neuveriteľne vzácny a krehký ekosystém, o ktorý sa musíme starať a pochopiť ho,“ ukončil svojou myšlienkou tlačovú konferenciu David Eicher a zároveň upriamil pozornosť na prvú pondelkovú sériu prednášok festivalu Starmus Earth, ktorú otvorila práve Jane Goodallová.

Jane Goodallová v pondelok otvorila svojou prednáškou Reasons for hope festival STARMUS EARTH.

Jane Goodallová v pondelok otvorila svojou prednáškou Reasons for hope festival Starmus Earth. Autor: Zuzana Šulák Hergovitsová

Na záver sa k slovu prihlásil Jean-Michel Jarre, ktorý vyzdvihol, že za to, že sa Starmus mohol konať v Bratislave, vďačíme aj súkromným podnikateľom, v tomto prípade aj spoločnosti ESET.

„Viete, keď som hovoril o vedcoch a umelcoch, hovoril som aj o súkromných podnikateľoch. A súkromní podnikatelia sú kľúčoví, ako vie Tony (Tony Fadell, pozn. red.). Ako príklad uvediem včerajšiu akciu. To, že Starmus dnes existuje v Bratislave alebo v budúcnosti inde, je možné vďaka spoločnostiam, ako je napríklad ESET. Prežiť môžeme len vtedy, keď sa nám podarí vytvoriť dôveru a dobrý vzťah medzi technológiou a biznisom na jednej strane a ekológiou na strane druhej. Alebo by som mal povedať, že by sme mali byť na rovnakej strane.“

O festivale Starmus

Starmus je festival vedy, umenia a hudby, ktorý vytvorili Garik Israelian, PhD., astrofyzik z Inštitútu astrofyziky Kanárskych ostrovov (IAC), a sir Brian May, PhD., astrofyzik a hlavný gitarista ikonickej rockovej skupiny Queen. Pozostáva z prezentácií astronautov, kozmonautov, nositeľov Nobelovej ceny, mysliteľov a významných osobností z rôznych vedných odborov a hudobných oblastí. Starmus spája týchto výnimočných ľudí, aby sa podelili o svoje znalosti i skúsenosti a aby spoločne hľadali odpovede na veľké otázky ľudstva.

Medaila Stephena Hawkinga za vedeckú komunikáciu

V roku 2015 vytvorili Stephen Hawking a Alexej Leonov spolu s Brianom Mayom Medailu Stephena Hawkinga za vedeckú komunikáciu, ktorá sa udeľuje jednotlivcom a tímom za významný prínos vo vedeckej komunikácii. Medzi predchádzajúcich držiteľov Medaily Stephena Hawkinga patria Dr. Jane Goodallová, Elon Musk, Neil deGrasse Tyson, Brian Eno, Hans Zimmer či dokument Apollo 11.

O spoločnosti ESET

Spoločnosť ESET poskytuje už viac ako 30 rokov inovatívne a oceňované digitálne zabezpečenie pre milióny firiem, domácností a kritickú infraštruktúru. ESET je priekopníkom v oblasti heuristickej detekcie, strojového učenia a umelej inteligencie, pričom ponúka bezkonkurenčné riešenia kybernetickej bezpečnosti založené na globálnej sieti výskumno-vývojových centier, oceňovaných výskumníkoch a unikátnej Threat Intelligence.

(zh)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky