Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Už zajtra by mala Zem zasiahnuť geomagnetická búrka. Možno uvidíme aj polárnu žiaru

VEDA NA DOSAH

Môže spôsobiť výpadky satelitov či elektronických zariadení. Taktiež by mohli byť viditeľné polárne žiary v stredných zemepisných šírkach.

Tento týždeň v dôsledku viacerých výbuchov na Slnku smerujú k Zemi tri a až štyri výrony koronálnej hmoty.

V dôsledku viacerých výbuchov na Slnku smerujú tento týždeň k Zemi tri až štyri výrony koronálnej hmoty. Zdroj: Space Weather

Ako informuje stránka Space Weather, už zajtra môžeme očakávať geomagnetickú búrku s intenzitou G3, spôsobenú silnou erupciou na Slnku. Keď koronálna hmota vyvrhnutá zo Slnka dorazí k našej planéte, interaguje s magnetickým poľom a spôsobuje geomagnetické búrky, ktoré môžu zapríčiniť viaceré problémy, ale aj polárnu žiaru.

K Zemi smerujú viaceré výrony koronálnej hmoty

V dôsledku viacerých výbuchov na Slnku smerujú tento týždeň k Zemi tri až štyri výrony koronálnej hmoty (CME). Môžu spôsobiť rôzne problémy, no tiež silnú polárnu žiaru, ktorú bude možné pri troche šťastia opäť pozorovať aj z územia Slovenska. Aktuálnu predpoveď polárnej žiary prináša i Space Weather Prediction Center.

Odborníci odhadujú, že CME dorazia k Zemi 30. novembra a 1. decembra 2023. Najväčší z CME by mohol zmietnuť niektoré z predchádzajúcich menších CME a vytvoriť kanibalský CME schopný vyvolať silné geomagnetické búrky triedy G3. Môže spôsobiť výpadky satelitov, elektronických zariadení na Zemi a môže dôjsť i k výpadkom rádiového signálu. Vzhľadom na intenzitu by mohli byť polárne žiary viditeľné tiež v stredných zemepisných šírkach Zeme.

„Pri intenzite na úrovni G3 – G4 máme vynikajúce šance na polárnu žiaru aj vzhľadom na to, že pred touto sú už na ceste najmenej dve ďalšie slnečné búrky.“ Tamitha Skovová, Space Weather

Kanibalský CME

Kanibalský CME vzniká, keď po počiatočnom CME nasleduje druhý, ešte rýchlejší CME. Keď druhý CME dostihne prvý oblak, pohltí ho a vytvorí jedinú mohutnú vlnu plazmy.

Výrony koronálnej hmoty (CME) sú oblaky zelektrizovaného magnetického plynu s hmotnosťou miliárd ton, ktoré sú vyvrhnuté zo Slnka a vymrštené do vesmíru rýchlosťou približne 20 až 2 000 kilometrov za sekundu.

Keď sa druhý CME pohybuje rýchlejšie ako prvý, asimiluje prvý CME. Odborníci sa domnievajú, že kanibalské CME môžu byť zdrojom „komplexných ejekčných“ oblakov CME, ktoré majú väčšiu a zložitejšiu štruktúru ako klasický CME. Keď komplexné výtrysky CME obklopia Zem, vyvolávajú dlhotrvajúce magnetické búrky.

Slnečná erupcia triedy takmer X

Slnečná škvrna AR 3500 vybuchla 28. novembra a vyprodukovala slnečnú erupciu triedy M9,8 (čo je len o percentuálny bod pod kategóriou X). Výbuch zaznamenalo observatórium NASA Solar Dynamics Observatory (SDO).

Podľa aktuálnej správy Tamithy Skovovej, fyzičky a odborníčky na vesmírne počasie pre Space Weather, uverejnenej na platforme X, nastala na Slnku erupcia so silou takmer triedy X, ktorá vyvolala silnú solárnu búrku smerujúcu k Zemi. „Toto je šialenstvo! Oblasť 3 500 na našom Slnku práve vystrelila erupciu takmer triedy X a spustila silnú solárnu búrku smerujúcu na Zem. Čakáme na snímky z koronografu, ale vyzerá to tak, že táto búrka by mohla doraziť 1. decembra. Pri intenzite možno na úrovni G3 – G4 máme vynikajúce šance na polárnu žiaru aj vzhľadom na to, že pred touto sú už na ceste najmenej dve ďalšie slnečné búrky. Zvyšné podrobnosti čoskoro.“

Geomagnetická búrková stupnica

Geomagnetická búrková stupnica NOAA vyjadruje intenzitu geomagnetických búrok. Označuje sa písmenom G, za ktorým nasleduje číslo od 1 do 5, pričom 1 znamená slabú udalosť a 5 extrémnu udalosť. Stupnica používa ako fyzikálnu mieru planetárny index K, Kp.

Prvé výpadky

Impulz extrémneho ultrafialového žiarenia vyradil z prevádzky krátkovlnnú rádiovú komunikáciu v južnom Tichom oceáne a v niektorých častiach Ameriky. Námorníci a prevádzkovatelia rádiových staníc mohli zaznamenať asi hodinovú stratu signálu na frekvenciách nižších ako ~20 MHz po vzplanutí.

Záber z koronografu SOHO 28.– 29. 11. 2023. Zdroj: https://www.spaceweather.com/images2023/28nov23/halocme.gif

 

Väčší záujem je o CME. Výbuch ich vrhol priamo na Zem. Na zábere z koronografu SOHO vidno halo oblak, ktorý sa rozpína naším smerom rýchlosťou viac ako 800 km/s (1,8 milióna mph). Podľa modelu NASA by CME mal zasiahnuť Zem 1. decembra napoludnie (UT). Môže zmietnuť jeden z niekoľkých pomalších CME, ktoré ho predbehnú. V takom prípade by mohol vytvoriť kanibalský CME schopný spôsobiť silnú geomagnetickú búrku triedy G3.

Zdroj: Space Weather, NASA, SANSA

(zh)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky